1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. Englannin Valioliiga

Jari Litmanen: Kylmäpäinen Teemu Pukki on Valioliigassa mies paikallaan – voi ehkä heti yllättää yhden maailman parhaista

Yle Urheilun jalkapalloasiantuntija Jari Litmanen pohtii Teemu Pukin kulkeneen pitkän tien kohti asemaa, jonka hän on Norwichissa hankkinut.

Kuva: AOP

Teemu Pukin tie on ollut pitkä. Moni on tuon tien reunalla ollut pariinkin kertaan valmis hautaamaan 29-vuotiaan Pukin uran ja tuomitsemaan hänet pelaamaan toki hyvällä tasolla, mutta ei huipulla. Pitää kuitenkin muistaa, että Englannin Valioliiga on kolmas neljästä Euroopan suursarjasta, jossa hän saa mahdollisuuden.

Nuori kotkalainen lähti aikoinaan oppimaan ammattilaisuutta Espanjaan ja Sevillaan. Aika ei ollut kypsä läpimurtoon, mutta paljon oppia tarttui mukaan. Hän palasi Suomeen ja HJK:n riveihin – silloin pääsin näkemään Pukin kehitystä läheltä joukkuekaverina.

Maajoukkueessa olin tietysti häneen jo tutustunut ja kävi peräti niin, että Pukin ensimmäisessä A-maaottelussa Japanissa nimenomaan minä tulin vaihtoon, kun Teemu tuli kentälle.

Teemu Pukki ehti nuorella iällä jo päästä Euroopan huippusarjaan. Kuva: YLE / Jani Aarnio

Joka tapauksessa HJK:n kautta tuli toinen mahdollisuus: Saksan Bundesliiga ja Schalke. Hyvä alku ei kuitenkaan kantanut vieläkään läpimurtoon. Eikä myöskään siirto Celticiin, Skotlantiin.

Tuli jälleen aika nollata hieman mittaria, mutta ei niin, että vauhtia olisi pitänyt ottaa kolmatta kertaa Suomesta. Tanska ja Bröndby oli nappisiirto uran tuohon vaiheeseen. Taso oli sopiva ja joukkueen saksalaisvalmennuksessa Teemu alkoi todella harjoitella.

Norwich-siirto täysosuma

Kovin moni ei uskonut, että Norwich ja Englannin Championship olisi ollut sopiva siirto. Fyysiseksi tiedetty sarja kauhistutti arvostelijoita. Teemun ei uskottu sopeutuvan nimenomaan sarjan fyysisyyteen ja huimaan pelitahtiin. Sinänsä epäilyt olivat oikeutettuja, sillä etenkin Celticissä paljon painimaan joutunut Pukki ei ollut omimmillaan.

Mutta viime kaudella oli aika näyttää, että kaikki siihen mennessä kerätty kokemus, takaiskut ja onnistumiset, oli paketoitunut erinomaiseksi kokonaisuudeksi. Kun tähän lisätään vielä täysin Pukille sopinut pelitapa ja hyvät jakelupelaajat, oli sensaatio valmis. Vaikka itsekin uskoin Pukin menestyvän sarjassa hyvin, kuuluin siihen enemmistöön, jolle viime kauden loistokkuus tuli positiivisena yllätyksenä.

Kuva: Thomas F. Starke/Bongarts/Getty Images

Sama kypsyminen pelaajana, henkilönä ja kasvanut itseluottamus näkyivät myös A-maajoukkueen peleissä. Pukki oli pitelemätön myös sinivalkoisissa, kuten myös Kanarialinnuissa. Nimenomaan onnistuminen kansainvälisissä peleissä on se seikka, miksi uskon, että kärkimies on valmis maineikkaaseen Valioliigaan.

Kylmä viimeistelijä

Teemu Pukki lähti aikoinaan Espanjaan jalkapallon opiskelijana, oppipoikana. Saksaan hän lähti jo valmiimpana pelaajana, mutta ei kuitenkaan vielä sillä päättäväisyydellä, jolla vakiopaikka kivikovasta Bundesliigasta ja vahvasta joukkueesta otetaan. Nyt tilanne on täysin toinen.

Teemu on pelannut itsensä tilanteeseen ja asemaan, jossa hän on yksi joukkueensa kulmakiviä ja ehkä tärkein yksittäinen pelaaja sarjapaikan kannalta. En usko, että tämä tuo jalat maassa olevalle kotkalaisella mitään paineita. Enemmänkin taustalla on halu näyttää, ettei viime kausi ollut sattuma ja sen, että hän pystyy tekemään maaleja myös Valioliigassa.

Uskon, että maaleja tullaan myös näkemään. Silti on muistettava, että tilanne on aivan toinen kuin viime kaudella. Norwich hallitsi valtaosaa peleistään Championshipissä ja teki paljon maaleja. Tilanteita tuli pelissä kuin pelissä.

Kuva: Ryan Browne/BPI/REX/All Over Press

Nyt tilanne on päinvastainen: Norwich tulee olemaan altavastaaja lähes jokaisessa ottelussa ja maalipaikat ovat huomattavasti harvemmassa. Niistä harvemmista paikoista pitää osua, jos seura haluaa jatkaa Valioliigassa myös ensi kaudella.

Tähän tilanteeseen Teemu Pukki on mies paikallaan. Hän on aina ollut kylmäpäinen viimeistelijä. Viime vuosina hänen maalintekotaitonsa on jalostunut – maalin kulmat löytyvät eikä laukauksen edes tarvitse olla kova mennäkseen maaliin – kunhan se on tarkka.

Norwichissa uskotaan, että nämä tarkat viimeistelyt ja yhden kosketuksen ohjaukset ovat jatkossakin joukkueen täsmäase. Siitä kertoo pitkä jatkosopimus ja täysi haluttomuus edes keskustella viime kaudella sarjan koko palkintopöydän puhdistaneen pelaajan siirrosta.

Helppoa ei sarjapaikan uusiminen tule olemaan. Pitää olla realisti. Jokainen ottelu Valioliigassa tulee olemaan kovempi kuin yksikään ottelu viime kaudella Championshipissä. En tarkoita välttämättä vauhtia vaan sitä tasoa, millä asiat Valioliigassa tehdään. Esimerkiksi Norwichin viime kauden puolustaminen ei tule mitenkään riittämään sarjapaikan uusimiseen. Virheisiin ei ole enää varaa.

Teemu Pukki on jatkanut maalintekoa harjoituskaudellakin. Kuva: Richard Calver/REX/All Over Press

Ja sitten ne tilanteet. Niitä tulee huomattavasti vähemmän, kuten todettua. Pukki on juuri tämän vuoksi se pelaaja, jonka nimeen kannattajat ennen kauden alkua vannovat ja toivovat, että Pukki-Party jatkuu.

Avausottelun mittari ei voisi olla juuri kovempi, eikä siitä sen vuoksi pidä vetää mitään johtopäätöksiä. Hallitseva Mestarien liigan voittajajoukkue Liverpool isännöi Anfieldilla Norwichia.

Liverpoolin puolustusta johtaa Virgil van Dijk, joka oli koko viime kauden käytännössä ohittamaton. Ehkä Teemu Pukki löytää keinot siihen, mihin oikeastaan kukaan ei viime kaudella pystynyt? Ainakin miehet tuntevat toisensa hyvin entisinä Celticin pelikavereina.

Molemmat ovat sen jälkeen ottaneet isoja harppauksia. Van Djik yhdeksi maailman parhaista toppareista ja Pukki yhdeksi koko kauden mielenkiintoisimmista hyökkääjistä Englannin Valioliigassa.

Jari Litmanen

Lue myös:

Teemu Pukin luotsin mukaan Norwichin pitää kiivetä Mount Everestille Valioliigassa: ”Haluan pelaajien miettivän, miksi he aloittivat jalkapallon"

Upean kauden pelannut Teemu Pukki uskoo Norwichin pysyvän Valioliigassa – "Pääsee näyttämään myös isolle yleisölle osaamistaan"

Valioliigan suomalaispelaajien maaliennätystä hallussaan pitelevä Mikael Forssell ei pahastu, vaikka Teemu Pukki panisi ennätyksen uusiksi: "Mikä olisikaan hienompaa"

Tulikuuma Teemu Pukki kertoo avoimesti takavuosien herkuttelusta ja laiskottelusta Yle Urheilun laajassa haastattelussa – saksalaisvalmentajan kova koulu sai hänet tajuamaan, mitä menestys oikeasti vaatii

"Tämä tuoppi maksoi enemmän kuin Teemu Pukki, uskomatonta!" Satumaisen kauden pelannut suomalaistähti villitsee englantilaisfanit maaleillaan ja suomalaisilla piirteillään