Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Lentopallon EM: Ranska - Serbia
  • Rallin MM, Saksa, kisakooste
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä lopettaa uransa – "Urheilu-ura on antanut paljon isompia asioita kuin nimi tuloslistassa"

Vuokatti Ski Team Kainuun hiihtäjä on aloittanut uusien töiden parissa, mutta jatkaa Kansainvälisen hiihtoliiton urheilijakomissiossa.

hiihto
Martti Jylhä
Martti Jylhä toimii Kansainvälisen hiihtoliiton FISin urheilijakomissiossa.Pekka Sipola/AOP

Martti Jylhä, 32, koki viime talvena, ettei häntä enemmän tai vähemmän koko uransa ajan vaivannut selkä antanut enää tehdä täyspainoisia suorituksia. Hän kuntoutti kroppaansa kesän ajan, mutta pohti samalla motivaatiotaan kilpahiihtoon.

– Viimeisen vuoden aikana hiihtoperhettämme koskettaneet surulliset uutiset ovat antaneet minullekin erilaista perspektiiviä elämään: turhista asioista se kaikista tärkein – urheilu, ei ole tuntunut enää niin tärkeältä. Kun elää urheilijan elämää, on oma kupla pieni ja näkökenttä putkimainen. Ajatus siitä, että jatkaisin tuossa kuplassa, ei enää houkuta. Selkä voisi varmasti olla tulevana talvena siinä kunnossa, että sen kanssa pärjäisi, mutta en usko, että pääsisin enää haluamalleni tasolle, Jylhä kertoi.

Hän on kiitollinen maajoukkueelle, seuralleen ja yhteistyökumppaneilleen siitä, että on saanut tehdä päätöksensä rauhassa.

– Olen kevään ja alkukesän saanut kuntouttaa ja harjoitella tietoisena siitä, että päätös on vain minun. Viimeistään kun poljin kesällä Jyväskylästä Tahkolle yli 200 kilometrin lenkin, ymmärsin olevani valmis uudenlaiseen elämään. Kilometrit ovat tulleet täyteen, ja vaikka kropasta voisi saada vielä muutaman vuoden irti, motivaation puutetta tai muiden asioiden tärkeämmäksi kokemista ei lääkärit tai fysioterapeutit voi korjata.

Sotkamolaislähtöinen hiihtäjä voitti nuorten maailmanmestaruuden 10 kilometrillä 2007 ja oli samoissa kisoissa sprintin hopealla. Sen jälkeen hän oli parhaimmillaan MM-sprintissä seitsemäs 2017 ja olympialaisten sprintissä kymmenes 2018 sekä maailmancupissa toinen Davosin sprintissä 2013.

Martti Jylhä
Martti Jylhä oli parhaimmillaan maailmancupissa toinenMarkku Ojala / AOP

Kun Jylhältä kysyy, millä mielellä hän katsoo uraansa taaksepäin, vastaukseksi tulee punnittua puhetta.

– Olen tyytyväinen siihen, minkälainen urheilija ja ihminen olin uran ajan. Olympiavoittajia ja maailmanmestareita ei kaikista tule. Niihin satsauksiin nähden mitä tein, omat parhaat tulokset olivat sen mukaisia. Ei jää hampaankoloon ja pitkässä juoksussa urheilu-ura on antanut paljon isompia asioita kuin nimi tuloslistassa, Jylhä sanoi Yle Urheilulle.

Hiihto on vienyt Jylhän myös Protect Our Winters -lähettilääksi. Hän on puhunut aktiivisesti urheilun ilmastovaikutuksista. Jylhä on kertonut vähentäneensä merkittävästi lentomatkustusta ja kulkevansa pääsääntöisesti kaikki kotimaan matkat maata pitkin.

Hän on myös mukana kansainvälisen kabinettitason päätöksentekoon FIS:n urheilijakomissiossa. Hän aloitti komission miespuolisena puheenjohtajana toukokuussa.

– Se pesti jatkuu vielä kahden seuraavan kauden ajan ja on viemässä minua aina FIS:n Councilin jäseneksi asti, joten pääsen edelleen elämään huippuhiihdon ytimessä. Olen myös päässyt kehittämään välineitä maailman parhaille hiihtäjille ja tämä kaikki työ toivottavasti jatkuu tulevaisuudessakin.

Hän on luvannut olla Vuokatti Ski Team Kainuun käytettävissä tulevan kauden viesteissä.

– Tämän olen vähintään velkaa seuralle, jonka rooli omalla urheilijan polulla on ollut äärimmäisen tärkeä.

Uusi ammatti hyvien ystävien seurassa

Hiihtoyhteisöllä on ollut roolinsa myös hänen nykyisissä tehtävissään.

– Nuorena Sotkamon Jymyn hiihtäjänä minulla oli harrastuksena kuvailla ja editoida parhaiden kavereiden kanssa videoita, mikäli siihen jäi urheilun jälkeen aikaa. Nyt harrastuksesta on tullut työ, ja urheillaan jos keretään. Saan toteuttaa uutta ammattiani urheiluun erikoistuneessa sisällöntuotantoyrityksessä hyvien ystävien seurassa, sillä osa alkuperäisistä "rinttereistä" on taas työkavereitani. Tässä yksi loistava esimerkki siitä kaikesta, mitä hiihto on tuonut elämääni, Jylhä sanoo.

Jylhän työkavereita ovat entisistä sprinttimaajoukkueen kavereista Jesse Väänänen ja Niklas Colliander.

Jylhä sai heinäkuussa 6000 euron urheilija-apurahan.

– Se täytyy nyt palauttaa. Ennen tätä tiedottamista olen yrittänyt soittaa kaikki ihmiset, joita tämä koskettaa. Jos joku on jäänyt välistä, pahoittelut siitä. Se mitä on tullut, palautetaan takaisin ja toivottavasti menee hyvään käyttöön.

Lue myös:

Ovatko urheilutähdet ympäristörikollisia vai voivatko he pelastaa planeetan? Talviurheilu kuolee Suomestakin, jos nyt ei herätä

Enni Rukajärvi ja Martti Jylhä kiihdyttävät ympäristötekojaan – nyt sijoitetaan soihin

Lylynperä ja Jylhä mestareiksi SM-sprintissä – Välierissä suurta dramatiikkaa

Vaikean kauden jälkeen SM-kultaa voittanut Jylhä ei päässyt käyttämään vahvuuksiaan, mutta näytti taktista osaamistaan – "Ihmettelin, että nyt on erikoinen mies"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat