Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Lentopallomiehet kohtaavat suurten panosten olympiakarsinnassa heti yhtä epätasaisen isäntämaan: "Voimme mielestäni verrata itseämme Kiinaan"

Suomi kohtaa olympiakarsintaturnauksen avausottelussaan perjantaina Kiinan. Päävalmentaja Joel Banks tietää, että vain voitoilla on nyt merkitystä.

Maajoukkuelentopallo
Joel Banks
Toukokuussa maajoukkueen päävalmentajana aloittaneen Joel Banksin voittotili näyttää toistaiseksi nollaa.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen olympiaunelman tiellä on vain kolme voittoa. Se on paljon, etenkin kun joukkue on hävinnyt 11 viime otteluaan kesällä. Päävalmentaja Joel Banks tietää, että Suomi on olympiakarsintaturnauksessa altavastaajan asemassa.

Tilanne voisi kuitenkin olla paljon huonompikin, sillä jossain toisessa karsintalohkossa Suomen mahdollisuudet olympiapaikkaan olisivat minimaaliset.

– Saimme todella hyvän lohkon, kun katsotaan lohkomme joukkueiden rankingsijoituksia. Olisimme voineet saada vastaamme paljon vahvempia joukkueita, kuten Brasilian tai Puolan, Banks pohtii Yle Urheilulle Kiinassa.

Toukokuussa maajoukkueen ruoriin astuneen brittivalmentajan kesän päätavoite on johdattaa Suomi menestykseen perjantaina alkavassa olympiakarsintaturnauksessa. Suomi kilpailee olympialipusta isäntämaa Kiinan, Kanadan ja Argentiinan kanssa. Menestys tässä tapauksessa tarkoittaa ainoastaan turnausvoittoa, sillä olympiapaikkoja on jaossa vain yksi.

– Tällaisessa turnauksessa voittaja saa kaiken. Ei ole kyse siitä, miten pelaamme, vaan siitä, että saamme tarvittavat voitot olympiapaikkaa varten. Meidän pitää miettiä, miten maksimoimme mahdollisuutemme kutakin joukkuetta vastaan. Pitää vain mennä täysillä ja yrittää napata kolme voittoa, Banks sanoo.

Joukkue koki pahan vastoinkäymisen juuri olympiakarsintojen alla. Olli-Pekka Ojansivun ei ehtinyt kuntoutua ajoissa turnaukseen nilkkavamman takia.

Suomessa pelaajamateriaali ei ole kovin laaja, joten tärkeän pelaajan menetys lisää joukkuepelin merkitystä entisestään. Kokeneiden pelaajien pitää auttaa nuorempia. Urpo Sivulan, Samuli Kaislasalon ja Joonas Jokelan tehtävänä on täyttää Ojansivun paikka hakkurina.

– Tässä turnauksessa me aiomme vuorotella ja tehdä vaihtoja, koska paikoista on kilpailua, Banks kertoo.

Kiinalla sama heikkous kuin Suomella

Suomen ensimmäinen vastustaja on Kiina, jonka isokokoisten pelaajien fyysiseen peliin saavat suomalaispelaajat vastata jo turnauksen avausottelussa perjantaina.

Miesten lentopallon tasoa yritetään nostaa Kiinassa jatkuvasti, mistä kertoo joukkueen nopea uusiutuminen. Kiinan vuoden 2014 MM-kisajoukkueesta maajoukkueessa pelaa enää vain yksi pelaaja.

Kiinan naisten maajoukkue on kansainvälisestikin kova tekijä, mutta miesten puolella tulokset ovat olleet vaisuja. Olympialaisissa se on pelannut vain kahdesti: Pekingin kotikisoissa 2008 se karsiutui puolivälierissä. Sitä ennen se esiintyi Los Angelesin olympialaisissa 1984.

Suomen päävalmentaja Joel Banks tietää, mikä Kiinan heikko kohta on. Sama heikkous esiintyy valitettavan usein myös Suomen pelissä.

– Kiina, kuten Suomikin, on hetkittäin epätasainen. Voimme mielestäni verrata itseämme Kiinaan, sillä me molemmat pelaamme parhaimmillaan huippulentopalloa. Molemmat olemme kuitenkin epätasaisia pelin aikana, joten on tärkeää pystyä minimoimaan virheet, Banks sanoo.

Kolmipäiväinen turnaus jatkuu avausottelun jälkeen lauantaina ottelulla Argentiinaa ja sunnuntaina Kanadaa vastaan.

– Kaikki kolme vastustajaamme pelaavat kovin erilaista lentopalloa. Kanada pelaa voimakasta peliä, kun taas Argentiinan tyyli on eteläamerikkalaiseen tapaan nopeaa ja taitavaa.

Suomen olympiakarsintaottelut näytetään viikonloppuna suorana Yle TV2:ssa ja Yle Areenassa.

9.8. Kiina – Suomi klo 10.00
10.8. Suomi – Argentiina klo 10.00
11.8. Kanada – Suomi klo 10.00

Lue myös:

Lentopallomaajoukkueen kokenut konkari intoa täynnä – "Ensimmäiset olympiakarsinnat ja sen jälkeen toivottavasti ensimmäiset olympialaiset"

Lentopallomiehille kova kolaus: Olli-Pekka Ojansivu jää pois olympiakarsinnoista

Suomen lentopallomiehet taipui Wagner-turnauksen jumboksi – olympiakarsintoihin pahassa tappioputkessa

Brasilia liian kova Suomen lentopallomiehille – "Daavidin ja Goljatin välinen taistelu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat