Lauri Markkanen ei jaksa enää hävitä NBA:ssa – henkistäkin puolta työstänyt suomalaistähti on asettanut kovat tavoitteet: "Jos ei onnistu, olen pettynyt”

Chicago Bullsin tähtipelaaja Lauri Markkanen haluaa palauttaa Bullsin pudotuspelijoukkueeksi ja nousta sarjan supertähtien joukkoon.

22-vuotias koripallotähti on nauttinut Suomen kesästä. Kuva: Antti Haanpää / Yle

JYVÄSKYLÄ. Lauri Markkanen kääntää vastaantulijoiden päät, missä tahansa liikkuukin. Jyväskylässä kaikki tuntevat kaupungin oman pojan.

Matkalla Viitaniemen uimarannalle kaikki katsovat pitkään 213-senttistä jättiä. Vastaan tulee muun muassa Markkasen yläasteen äidinkielen opettaja, joka kehuu ylitsevuotavasti vanhaa oppilastaan.

Markkanen kuitenkin kokee, että hän saa olla rauhassa kotikaupungissaan.

– Toki vähän pitää katsoa, ettei pahimpaan ruuhka-aikaan lähde ruokakauppaan tai kaupungille. Kaikki ihmiset ovat tosi positiivisia, joten se ei haittaa lainkaan. Sanoisin, että suomalaiset häiritsevät mukavalla tavalla, sanoo Markkanen hymyillen Yle Urheilun haastattelussa.

Markkasen kolmen kuukauden kotimaan visiitti on päättymässä. Seuraavaksi suuntana on jälleen Michigan järven kainalossa sijaitseva 2,7 miljoonan asukkaan Chicago. Harjoitusleiri käynnistyy runsaan kuukauden kuluttua.

Markkasen ja Bullsin kausi päättyi jo huhtikuun alussa, minkä jälkeen mies pakkasi laukkunsa ja lensi perheineen Suomeen. Kauden päättymisen jälkeen Bullsin tähtipelaaja piti neljän viikon tauon koripallosta.

– Perheen kanssa olen viettänyt aikaa leikkipuistossa ja frisbeegolfia on tullut pelattua kavereiden kanssa. Siinäkin olen kehittynyt ja mennyt eteenpäin. Hole in onea en ole vieläkään tehnyt, mutta sitä haetaan edelleen. On ollut kiva, kun on ehtinyt tehdä myös kentän ulkopuolisia asioita. Olen myös harjoittelut tosi paljon.

Tiukka harjoittelukausi on sujunut ilman vammoja. Kuva: Antti Haanpää / Yle

Myös saunalautta Päijänteellä tuli tutuksi Markkaselle, mutta suurin osa hikipisaroista on valutettu Hippoksen urheilutalolla ja punttisalilla.

Lukemattomat harjoitustunnit ovat valmistaneet 22-vuotiasta jyväskyläläistä uran toistaiseksi tärkeimpään kauteen. Viime kesän aikana Markkanen hankki lihasmassaa yli kuusi kiloa, mutta nyt vastaavaa ei ole lähdetty hakemaan.

– Olen keskittynyt kropan kehittämiseen samoin kuin viime vuonna. En ole pyrkinyt hakemaan massaa, vaikka olenkin viettänyt paljon aikaa punttisalilla. Olen keskittynyt myös tosi paljon heittämiseen, ettei päivien välillä olisi suurta heilahtelua. Jokaisen heiton pitäisi olla samanlainen. Olen myös pyrkinyt parantamaan pallonkäsittelyäni.

– Nyt pitää varmaan puuta koputtaa, sillä mitään vaivoja ei ole ollut ja toivotaan, ettei enää tulekaan. Olen ollut koko kesän täysin terveenä.

Ja Bulls tarvitsee terveen Markkasen riveihinsä. Viime kaudella suomalaiselta jäi väliin 30 peliä loukkaantumisen takia.

Lauri Markkanen on harjoitellut kesän Suomessa. Kuva: Sasha Silvala / Yle

Eikä Markkanen ollut ainoa, jolta jäi iso osa kaudesta pelaamatta. Bullsin sairauskertomus viime kaudelta on korutonta luettavaa. Denzel Valentine (koko kausi), Wendell Carter jr. (38 ottelua sivussa) Chandler Hutchinson (38 ottelua sivussa) olivat telakalla suurimman osan kaudesta. Nyt kolmikko on jälleen pelikunnossa.

Lisäksi Bulls kiinnitti Washington Wizardsista härkäpaitaan vaihtaneen takamiehen Tomas Satoranskyn (8,9 pts). Haaviin tarttui myös 12,6 pisteen keskiarvolla viime kaudella Indiana Pacersissa pelannut Thaddeus Young, jota kaavaillaan vaihtomieheksi Markkaselle.

Varaustilaisuudesta numerolla seitsemän varannut Bulls kiinnitti pelinrakentajan tontille 196-senttisen pelinrakentajan Coby Whiten.

– Minulle jäi tosi positiivinen kuva meidän hankinnoista. Meillä on kovia kilpailijoita, joten treeneissä mennään tosi kovaa. Mielestäni saimme tosi hyviä pelaajia joukkueeseen. En ole tavannut vielä meidän tulokkaita, mutta uskon, että ne sopivat joukkueeseen tosi hyvin, sanoo Markkanen.

Suuret odotukset eivät hetkauta Markkasta

Bullsin päävalmentajaksi joulukuussa nostettu Jim Boylen vieraili heinäkuun lopussa muutaman päivän ajan Jyväskylässä. Silloin kaksikolla oli mahdollisuus keskustella tulevan kauden tavoitteista ja suomalaisuudesta.

– Tykkään siitä, että valmentaja on tällä tavoin yhteydessä pelaajiin. Hän kävi tapaamassa myös Satoranskya Prahassa. Hän halusi nähdä mistä olen kotoisin. Nyt hän ehkä ymmärtää paremmin miksi suomalaiset toimivat jollain tietyllä tapaa. Pääpaino tuossa tapaamisessa ei ollut koripallossa, vaikka harjoittelimme kerran yhdessä.

Markkasen ei tarvitse olla huolissaan omasta roolistaan Bulls-paidassa. Jo NBA-uran alusta saakka on ollut selvää, että chigacolaisseuran uutta tulemista rakennetaan hänen ympärille.

Bulls nojaa vahvasti lahjakkaaseen suomalaiseen. Kuva: AOP

Mies pelaa siis jatkuvasti kriittisen chicagolaisyleisön suurennuslasin alla. Suomalaistähti tekee sen erittäin mielellään.

Markkanen on täysin tietoinen häneen kohdistuvista odotuksista seuran uudelleenrakennusprojektin tärkeimpänä palasena.

– Ei siihen ole vieläkään tottunut. Olen kesän aikana yrittänyt työstää myös henkistä puoltani. Paineet ovat koko ajan läsnä ja se on hyvä fiilis. Pelaan paremmin paineen alla. Se on aika uskomaton tunne, vaikka olen siitä hiukan eri mieltä, että tämä homma olisi yhdestä miehestä kiinni.

– Minulla on jälleen tosi kovat odotukset itselläni. Keskityn vain siihen. Luon itselleni kaikkein kovimmat paineet. Olen keskittynyt siihen, että olen paras versio itsestäni. Annan itsestäni kaiken harjoituksissa ja kentän ulkopuolella pyrin tekemään asiat niin hyvin kuin mahdollista. Sen jälkeen ei jää seliteltävää muille, linjaa Markkanen.

Tavoitteena pudotuspelit ja tähdistöottelu

Markkanen on nykyaikaisen huippu-urheilijan prototyyppi myös henkisiltä ominaisuuksiltaan. Hän ei pelkää kertoa tavoitteitaan ääneen.

Chicago isännöi helmikuussa NBA-liigan tähdistöviikonloppua ja Markkanen haluaa olla tapahtumassa mukana. Ei katsojana vaan tasavertaisena pelaajana muiden liigan supertähtien joukossa.

– Minulle on ollut jo pitkään henkilökohtaisena tavoitteena tähdistöotteluun pääseminen. Vaikka se ei tänä vuonna onnistuisikaan, sitä lähden tavoittelemaan. Jos se ei onnistu, se harmittaa ja on pettymys itselleni. Se antaa ekstramotivaatiota kauteen.

Markkanen on joutunut kahden ensimmäisen kauden aikana totuttelemaan myös siihen, mikä on urheilussa väistämätöntä lajista riippumatta. Tappioiden tuoma tuska.

Jyväskyläläisen ensimmäisen kauden aikana Bulls voitti 27 ottelua ja viime kaudella härkälauma ylsi 22 voittoon 82 pelissä. Noilla saldoilla Bulls löytyi kauden päätteeksi sarjataulukon häntäpäästä.

Chicago Bulls ei halua juuttua NBA:n häntäpäähän. Kuva: Jonathan Daniel/Getty Images

Vaikka Markkasen henkilökohtainen tavoite on yltää tähdistöpeliin, se ei tapahdu ilman joukkuekavereiden apua.

– Olen aina ajatellut ensin joukkuetta. En jaksa enää hävitä, tappioita on tullut tarpeeksi kahden viime kauden aikana. Lähdemme voittamaan jokaista ottelua. Tiedostan sen, että tähdistöotteluun pääseminen on mahdollista vain, jos voitamme pelejä joukkueena. Sieltä se kaikki lähtee.

– Onhan se (tappiot) rankkaa, koska olen tottunut voittamaan. Esimerkiksi yliopistosarjassa Arizonassa voitimme enemmän otteluita kuin NBA:ssa, vaikka pelasimme vain 35 peliä. Häviämiseen ei koskaan totu, eikä siihen saa tottua, paaluttaa Markkanen.

Tasoitusta ei saa antaa missään asiassa

Vielä toistaiseksi Markkasen otteita on leimannut ajoittainen epätasaisuus. Tie huipulle on kuitenkin pitkä ja täynnä karikoita. Vain muutama poikkeusyksilö on pystynyt pitämään saman tasonsa tulokasvuodesta uran loppuun saakka.

Esimerkiksi NBA:n arvokkaimmaksi pelaajaksi kesällä valittu kreikkalainen Giannis Antetokounpo nousi kuudessa vuodessa taalaliigan ykkösnimeksi.

Vertailun vuoksi hänen ottelukohtaiset keskiarvonsa toisella kaudella oli 12,7 pistettä ja 6,4 levypalloa, kun Markkanen iski tiskiin 18,7 pistettä ja kauhoi käsiinsä yhdeksän levypalloa ottelua kohti.

Markkanen on osoittanut kahden kauden aikana, että hänellä on kaikki ominaisuudet NBA-liigan supertähdeksi. Viime kaudella hän pelasi parhaan kuukauden hurjalla 26 pisteen ja 12 levypallon keskiarvolla.

– Yksi NBA:n suurimpia haasteita on se, kuinka pystyt pitämään saman tason pelaamisessa ilta toisensa jälkeen. Siihen pyrin keskittymään tosi paljon. Olen sitä miettinyt tosi paljon kesän aikana, kuinka saisin pidettyä samat laatustandardit joka päivä.

– Myös kropasta pitää huolehtia, että kykenee siihen joka päivä. NBA:ssa pelaa maailman parhaat koripalloilijat. Jos annat tasoitusta siinä, ettei kroppa toimi kunnolla, niin tulee tosi vaikeaa. Terveenä pitää pysyä.

Lauri Markkanen haluaa nostaa tasoaan, sillä tavoitteena on tähdistöottelu. Kuva: Joe Murphy / NBAE via Getty Images

"Olemme valmiit puskemaan hommia"

Bulls tavoitteli pudotuspelipaikkaa jo viime kaudella, mutta jo kuukauden jälkeen oli selvää, että kaudesta olisi tulossa vaikea.

Bullsin todennäköinen aloitusviisikko Kriss Dunn, Zach Lavine, Otto Porter jr, Markkanen ja Wendell Carter jr kestää vertailun minkä tahansa keskitason joukkueen kanssa.

Erityisesti kolmikko Lavine – Porter jr. – Markkanen olivat vastustajille vaikea pala pysäyttää vauhtiin päästessä. Nyt trio pääsee hiomaan kuvioitaan parin kuukauden ajan ennen kauden alkua. Kaiken mennessä nappiin, Bullsin pitäisi keikkua aiempaa korkeammalla sarjataulukossa.

– Meillä on tosi kovat odotukset tälle kaudelle. Olen jutellut asiasta valmentajan ja muutamien pelaajien kanssa. Olemme saaneet hyviä vahvistuksia. Nyt homma on kiinni siitä, kuinka saamme yhteispelin toimimaan. Kaikki on mahdollista.

– Arvioin onnistumista sen perusteella tulemmeko kotiin huhtikuussa vai vasta paljon myöhemmin. Pudotuspelit ovat meidän tavoite. Olemme olleet pari vuotta sarjan hännillä. Kaikesta näkee, kuinka nälkäisiä olemme. Olemme valmiit puskemaan hommia, että olemme pudotuspeliviivan yläpuolella.

Lue myös: