1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. kamppailulajit

Rion karismaattinen olympiamitalisti treenasi kuudesti päivässä – tylyttää nyt kovin sanoin suomalaisia: "Olette valovuoden jäljessä huippuja"

Riossa olympiahopeaa judossa saavuttanut Travis Stevens piipahti Suomessa ja antoi lähes tyrmäävän palautteen suomalaisten harjoittelusta.

Travis Stevens Kuva: EPA

Judoseura Meido-Kan oli kutsunut Rion vuoden 2016 olympiamitalisti Travis Stevensin, 33, opettajakseen Helsinki Judo Campille elokuun alussa. Stevens lopetti uransa huipulla, mutta nauttii yhä maailmalla suurta arvostusta.

Judolehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi yhdysvaltalaisurheilijan vierailusta ja teki hänestä mainion jutun nettisivuilleen. Stevens on olemukseltaan rujo ja edustaa habitukseltaan perinteistä judohuippua.

Suorasukainen urheilupersoona ei hienostellut seurattuaan läheltä käsin suomalaisten harjoittelua ja osaamista.

– Olette valovuoden jäljessä huippuja. Teidän pitää harjoitella lisää ja luoda valmennusjärjestelmä, joka istuu teidän resursseihin ja valmennussysteemeihin.

Stevensin ohjenuora judossa on seuraava; pidä asiat yksinkertaisina, harjoittele paljon tekniikkaa ja anna jokaisessa harjoituksessa kaikkesi. Travis panosti itse urallaan monipuoliseen, ottelumaiseen lajiharjoitteluun. Mutta itse matsitreeniä (randoria) hänellä oli kotisalilla vain kahdesti viikossa. Se on poikkeuksellisen vähän.

Travis Stevens Kuva: EPA

Travis opetti leirillä perusasioita, jotka tuntuivat olevan suomalaisille vaikeita. Stevens ei ollut aina tyytyväinen näkemäänsä. Hän olisi usein kaivanut suomalaisilta lisää tehoja, parempaa asentoa ja liikkumista sekä ennen kaikkea vahvojen, monipuolisten otteiden kautta rakennettuja judotekniikoita.

Täysverinen ammattilainen ja viiden hengen valmennustiimi

Travis Stevens oli judourallaan poikkeuksellinen ja samalla myös etuoikeutettu urheilija. Hänellä oli unelmaresurssit harjoitella judoa, toisin kuin esimerkiksi suomalaisilla.

Kolmiin olympialaisiin yltäneellä Travisilla oli taustalla koko ajan viiden hengen ammattitaitoinen valmennustiimi, joka vastasi hänen eri osa-alueidensa valmennuksesta.

Henkilökohtainen judovalmentaja, eli itsekin urallaan olympiamitalia juhlinut, legendaarinen valmentajavelho Jimmy Pedro oli se tärkein ja samalla tunnetuin palanen. Tämän lisäksi Stevensillä oli apuna kuntovalmentaja, ravintoneuvoja, fysioterapeutti ja totta kai myös psykologi.

Stevens pystyi keskittymään ainoastaan harjoitteluun ja kilpailemiseen, sillä kaikki pienimmätkin yksityiskohdat oli hänelle hiottu piiruntarkasti.

Yliopisto ei sopinut judon kaveriksi

Stevensille kävi lopulta hienosti. Hän taisteli uransa loppuvaiheessa olympiahopeaa maailmalla äärimmäisen tasokkaassa 81 kilon sarjassa. Hän pystyi elämään pitkään urheilijan unelmaa ja toi tuhansien hikikarpaloiden siivittämänä lopulta itselleen ja maalleen menestystä.

Rion -81 kilon olympiafinaalissa kohtasivat Khasan Khalmurzaev (RUS) ja Travis Stevens Kuva: EPA

– Turha kopioida muista maista, mutta oppia pitää tietysti välillä ottaa. Teidän pitää luoda suomalainen tyyli otella, eli harjoitella tiettyjä tekniikoita ja tulla niissä erinomaisiksi.

Travis aloitti judon kuusivuotiaana, oli välillä neljä vuotta pois tatameilta pahan loukkaantumisen takia, mutta palasi 16-vuotiaana uudelleen judon pariin. Vasta teini-ikäisenä hän aloitti todellisen panostamisen judoon.

Stevens edustaa koulukuntaa, jonka mukaan huippukamppailija ei voi tehdä mitään muuta kuin harjoitella ja antaa jokainen treenikerta itsestään 110-prosenttia. Hän lopetti yliopiston, koska ei pystynyt sovittamaan sitä huippujudokan vaatimuksiin.

"Ei erillistä kestävyysharjoittelua"

Pitämässään seminaaripuheenvuorossa muutamat Stevensin kommentit herättivät puheensorinaa.

Yhdysvaltalaisurheilijan mukaan hän ei tehnyt urallaan lainkaan erilllistä kestävyysharjoittelua, kun esimerkiksi suomalaisille maajoukkuejudokoille Cooper-juoksu (maksimikestävyystesti) kuuluu jokavuotiseen ohjelmaan.

Stevens perusteli tätä sillä, että hänen kestävyystreeninsä hoitui yksinkertaisesti sillä, että harjoittelukertoja oli riittävästi. Travis harjoitteli omien sanojensa mukaan joka päivä vuoden ympäri peräti kuusi kertaa päivässä - ja jopa ennen kilpailuja.

Travis Stevens Lontoon olympiatatamilla 2012 Kuva: EPA

Hänellä ei ollut herkistysjaksoa edes ennen kisoja. Peruspäiväohjelmaan saattoi kuulua mm. uintia, voimaa, kahdesti pystyjudoa, kerran mattoa ja myös kehonhuoltoa.

Judotatameilla Stevens muistetaan väkivahvana ottelijana, joka ei hävinnyt voimassa juuri koskaan vastustajalle. Voima-arvoistaan karpaasi ei puhunut, mutta sanoi, ettei tehnyt kuntosalilla juuri koskaan maksimitoistoja. Penkiltä hän ei kuulemma koskaan nostanut yli 150 kiloa.

Raju painonpudotus, ylirasitusta ei ole

Kuten monella muullakin huippukamppailijalla, painonpudotus vaani myös hänen peikkonansa. Stevens paljasti, että pudotti normaalipainostaan vajaat kymmenen kiloa keskimäärin 12–15 kertaa vuodessa kilpailuihin. Dieetti ja nesteiden poisto olivat tarkkaan mietitty ja toteutettu ravintoterapeutin kanssa.

Stevens kärsi urallaan usein hyvin lajiominaisesti myös eri loukkaantumisista, vaikka hänen kehonhuoltoon satsattiin päivittäin. Äärirajoilla harjoittelu vaati välillä veronsa. Kamppailija muistutti silti, että loukkaantuneena pitää harjoitella laadukkaasti. Tällien jäljiltä treenaaminen muuttui isossa kuvassa vain kehittävästä kuntouttavaksi.

Travis oli jo uransa aikana tunnettu himotreenaaja, joka jätti aina kaikki paukut kulloiseenkin treenisessioon. Hän oli tottunut harjoittelemaan väsyneenä ja kipujen kanssa. Stevens kielsi puheenvuorossaan ylikunnon, vaikka siitä on olemassa tieteellistä tutkimusnäyttöä.

Legendaarinen New York Athletic Club

Sen verran Stevensilla oli alkuvaiheessa lahjoja, että hänet kelpuutettiin ammattivalmennukseen pariin. Hän pääsi harvojen ja valittujen NYAC-urheiluseuraan (siirryt toiseen palveluun), joka teki Stevensistä samalla hetkellä kokopäiväisen urheilijan.

New York Athletic Clubin väreissä peräti 271 yhdysvaltalaisurheilijaa on voittanut olympiakultaa! Riossa kaikkiaan 23 NYAC-tallin jenkkiurheilija juhli olympiamitalia, joukossa muun muassa Travis Stevens ja kaksinkertainen judon olympiavoittaja Kayla Harrison.

– Menestyminen on matematiikkaa, itsekuria ja tahtoa. Urheilijan täytyy antaa aina ja joka paikassa kaikkensa. Huipulle pääsemiseksi vaadittavat harjoitusmäärät ovat kaikkien tiedossa. Pitää vain tehdä päätös, oletko valmis siihen kaikkeen, Stevens muistuttaa.

Lue lisää:

"Täydellinen" Khalmurzajev liikaa Stevensille – 81-kiloisten judokulta Venäjään