Kommentti: Emma Kimiläisen tarinassa on kaunis opetus meille kaikille, vaikka puolen miljoonan dollarin voittopotti jäi ottamatta harmillisen sattuman takia

Emma Kimiläinen olisi ollut ilman avauskisan kolariaan selvä suosikki voittamaan historiallisen ensimmäisen naisten formulasarjan mestaruuden. Mutta sen sijaan Kimiläinen tarjosi hienon opetuksen, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

moottoriurheilu
Emma Kimiläinen
Emma Kimiläistä voi hymyilyttää kauden päätteeksi.Getty Images

Sunnuntaina historiallisen naisten formulasarjakautensa toiseen sijaan Brands Hatchin kisassa päättäneen Emma Kimiläisen kausi oli komea nousutarina. Heti ensimmäisessä kisassa Kimiläinen sai kovan tärskyn, kun kilpakumppani Megan Gilkes täräytti Kimiläisen auton kylkeen. Suomalaiskonkari joutui pitkälle huilille, ja kaksi kuudesta osakilpailusta jäi väliin.

Kimiläinen ei voinut niskakipujen takia tehdä juuri mitään. Sängyn pohjalla makaaminen tuli tutuksi. Hän ei kuitenkaan lannistunut, vaan heti paluukisassaan Norisringillä Kimiläinen otti viidennen sijan ja ajoi kisan nopeimman kierroksen.

Assenissa tuli sitten täysi potti, kun Kimiläinen kaasutti paalupaikalle ja ajoi kisassa perään voittoon sekä vei myös nopeimman kierroksen. Kauden päätöksessä Brands Hatchissa puolestaan Kimiläinen nousi toiseksi ja ohitti tyylikkäästi lopulta sarjan mestaruuden voittaneen Jamie Chadwickin. Kaiken kukkuraksi legendaarisella radalla tuli vielä kisan nopein kierros.

Kimiläinen osoitti, että hän olisi ilman pakkolepoa pystynyt taistelemaan sarjan mestaruudesta ja puolen miljoonan dollarin palkinnosta. Rauhallinen konkari olisi voinut jopa olla suosikki voittamaan mestaruuden, ellei kauden avauskisassa Hockenheimissa lähdössä olisi ollut kytkimen kanssa vikaa ja se puolestaan johtanut törmäykseen arvaamattoman 18-vuotiaan nuoren Gilkesin kanssa.

Mestaruusjuhlien sijaan Kimiläinen oli sarjassa viides ja sai 90 000 Yhdysvaltojen dollaria.

Emma Kimiläinen
Emma Kimiläiseltä jäivät väliin Zolderin ja Misanon kilpailut.AOP

Mutta Kimiläinen totesi jo Assenin täydellisen kisaviikonlopun jälkeen Yle Urheilulle, että hän ei ole jossittelija. Lähtökohta ajatuksille on ymmärrettävä, sillä aiemminkin Kimiläinen on noussut vaikeuksista ylös. Kimiläinen jäi kansainvälisen finanssikriisin takia kymmenisen vuotta sitten ilman ajopaikkaa.

Hän lopetti uransa, mutta palasi kilpa-autoilun maailmaan muutama vuosi sitten. Täksi kaudeksi hän pääsi todelliseen huippupaikkaan, kun W-formulasarjassa on kaikille kuskeille tasapäiset ja erittäin hyvät olosuhteet. Kuljettajien ei tarvitse myöskään itse maksaa kisamatkojaan tai ylläpitoa kisapaikoilla.

Ei ollutkaan ihme, että Kimiläinen toivoi ennen kautta olevansa pitkällä urallaan ensimmäistä kertaa oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Sitä hän varmasti olikin, vaikka loukkaantuminen sotkikikin menestysaikeita.

Ensimmäisen kerran lopetettuaan Kimiläinen kertoi jatkaneensa arjessaan urheilusta tuttua suorittamista. Hän teki kaupallisella puolella kolmen ja puolen vuoden ammattikorkeakoulututkinnon tavoiteaikaa kahta vuotta nopeammin. Kimiläinen valmistui peräti puolessatoista vuodessa.

Samaan aikaan hän teki myös töitä täyspäiväisesti ja oli isossa budjettivastuussa kansainvälisessä suuryrityksessä. Kimiläinen rakensi talon itse ja meni myös naimisiin. Lapsikin ehti syntyä.

Tämä kaikki tapahtui vain muutamassa vuodessa. Heinäkuun alussa 30 vuotta täyttänyt Kimiläinen on useaan otteeseen eri haastatteluissa todennut, että nyt hänellä ei ole enää kiire mihinkään.

Emma Kimiläinen.
Emma Kimiläinen on kulkenut pitkän tien.Getty Images

Autosportin haastattelussa (siirryt toiseen palveluun)Assenin voiton jälkeen Kimiläinen mainitsi, että äitiys on tuonut rauhallisuutta myös ajamiseen verrattuna 10 vuoden taakse. Siinä roolissa on Kimiläisen mukaan ollut pakko olla rauhallisempi. Lapsen kanssa ei ole voinut hötkyillä.

Lisäksi Kimiläinen on puhunut Yle Urheilulle siitä, miten onnistumiset kumpuavat tasapainoisesta identiteetistä. Kimiläinen painotti, että menestys lähtee onnellisuudesta.

– Elämä perustuu monelle asialle, eikä vain urheilulle. Ei ole liikaa painetta. Elämä on hyvässä tasapainossa, Kimiläinen avasi aiemmin.

Sanoissa piilee kaunis opetus meille kaikille, eikä vain urheilua ajatellen. Joskus on hyvä hengittää ja ottaa askel taaksepäin. Pelkällä puristamisella ja silmittömällä hätäilyllä ei päästä huippu-urheilussa eteenpäin, mutta ei myöskään elämässä ylipäätänsä.

Joskus on hyvä ymmärtää, että vähemmän on enemmän. Tuloskin seuraa todennäköisesti perässä. Ei ole epäilystä siitä, kuka onyksi suurimmista voittajajasuosikeista ensi kaudelle W-sarjassa. Se on Suomen Emma Kimiläinen.

Lue lisää:

Emma Kimiläinen nousi viimeisten joukosta neljänneksi – katso huima loppu, voitto ratkesi 0,003 sekunnilla!

Suomalainen formulakuljettaja nousi sängyn pohjalta voittajaksi – Emma Kimiläinen taistelee vielä 100 000 dollarin potista: ”Menestys lähtee onnellisuudesta”

Mahtavaa! Emma Kimiläinen taisteli ensimmäisen voittonsa uudessa formulasarjassa, vaikka sai huonon lähdön

Emma Kimiläiselle jälleen takaisku uudessa formulasarjassa – lääkäri määräsi jättämään kisan välistä: "Voitetaan sarjan mestaruus sitten ensi vuonna"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat