Suora

  • DreamHack Masters Spring 2020
  • Kuninkaallisten ja julkkisten korut
  • Urheiluruutu

Talousvaikeuksissa tuskailevalla VPS:llä on ollut pahimmillaan vain yksi vaihtopelaaja, mutta tunnelin päässä näkyy valoa – ”Jos rahoitus menee maaliin, tilanne on enemmän kuin hallinnassa"

Vaasan Palloseura puuhaa rahoitushanketta, joka pitäisi seuran taloudellisesti pinnalla, vaikka se putoaisi kauden päätteeksi Veikkausliigasta.

Veikkausliiga
KuPS-tappio painoi kentän pintaan istunutta Timi Lahtea.
Juha Tamminen/AOP

– Meidän on pelillisesti ja varsinkin tuloksellisesti yllätettävä Suomi, Vaasan Palloseuran päävalmentaja Petri Vuorinen sanoi maaliskuun lopussa Veikkausliigan avaustilaisuudessa.

Reilu neljä kuukautta myöhemmin Suomi on yllätetty. VPS on Veikkausliigan viimeisenä. Joukkue on pelannut 18 ottelua, joista on hävinnyt yhdeksän ja pelannut yhdeksän tasan. Voittoja ei ole ainuttakaan. Edellisestä kotivoitosta on aikaa yli vuosi.

Vuorinen siirrettiin pois valmentajan tehtävistä heinäkuussa. Nyt joukkuetta valmentaa entinen VPS-pelaaja ja Vuorisen apuvalmentaja Christian Sund. Sund ei ole saanut kurssia käännettyä, mutta ihan hirveästi häntä ei voi syyttää.

VPS hävisi Hongalle kotonaan maalein 2–3 viime lauantaina. Sundilla oli vaihtopenkillä ainoastaan kolme vaihtomiestä, joista vain Fabrice Gatambiye oli terveenä. Gatambiyen Sund vaihtoi kentälle, muita tietenkään ei. Pelaajapulaa selittivät pari pelikieltoa sekä akatemiajoukkueen samanaikainen ottelu. Silti on äärimmäisen harvinaista, että pääsarjatason valmentajalla on käytettävissään yksi vaihtomies. Tilanteen erikoisuutta lisää, että Sundin apuvalmentajatkin olivat poissa penkiltä. He olivat akatemia- ja juniorijoukkueiden peleissä, koska kuuluvat kyseisten joukkueiden palkkalistoille.

VPS:n fysiikkavalmentaja lähti Vuorisen potkujen jälkeen, eikä uutta ole hankittu. Fysiikkapuolta hoitavat nyt Sund ja akatemia- ja apuvalmentaja Andre Lourenco.

– Keskityn asioihin, joihin voin vaikuttaa. En voi tehdä muuta kuin yrittää saada kaiken irti pelaajista, jotka minulla on käytettävissä, Sund toteaa Yle Urheilulle.

Kuten Vuorisella aiemmin, myös Sundilla on käytännössä managerin rooli. Siihen kuuluu esimerkiksi harjoitusten vetäminen, peleissä valmentaminen, vastustajan skouttaaminen, pelattujen ottelujen analysoiminen, mahdollisten vahvistusten tarkkailu – ja nyt siis myös fysiikkavalmennus.

– Tunnit eivät tahdo riittää, Sund myöntää.

Christian Sund.
Päävalmentaja Christian Sundilla riittää töitä, muttei rahaa.Matti Raivio/AOP.

Päävalmentajan kannalta VPS:n laivan kääntämisestä tekee vaikeaa sekin, että pelaajamateriaali on Vuorisen hankkimaa. Kun pelaajat on ostettu tukemaan tiettyä pelitapaa, ei heitä voi sormia napsauttamalla saada toteuttamaan uutta systeemiä. Purjelaivasta ei noin vain tule muskelivenettä. Juuri päättyneessä kesän siirtoikkunassa Sundille riitti rahaa maalivahti Valeri Voskonianin hankintaan.

Ennen Voskonianin siirtymistä VPS:llä oli Honka-ottelussa vain yksi pelikuntoinen maalivahti: Martin Kompalla. Sund kertoo joukkueen miettineen, kuka kenttäpelaajista menisi maaliin, jos Kompalla loukkaantuisi tai saisi pelikiellon.

Sund haluaisi tehdä VPS:stä nopeasti vastustajan selustaan hyökkäävän joukkueen, joka pyrkii voittamaan pallon takaisin aktiivisella prässillä. Vuorisen aikana VPS oli hetken aikaa peliä dogmaattisesti alhaalta rakentava pallonhallintajoukkue, mutta lopulta hidas, staattinen ja vaaraton ryhmä. Sundin mielestä hitaus on johtanut siihen, ettei yleisöä kiinnosta ottelutapahtuma, eikä agentteja kiinnosta pelaajat.

– Haluan vauhdikkaan ja aggressiivisen jengin, mutta se vaatii pelaajilta paljon, Sund manaa.

– Minulla on kova usko, että säilymme sarjassa, koska pelaajani ovat tarpeeksi hyviä. Haaste on saada pelistä samanaikaisesti oman näköistäni.

Kapteeni ei koskaan ole kokenut vastaavaa

Kun VPS:n kapteeni Sebastian Strandvall teki viime syksynä jatkosopimuksen, hän asetti tavoitteensa rohkeasti korkealle.

– Minulla on yksi hopea ja yksi pronssi, mutta kulta puuttuu. Näen, että se on saavutettavissa VPS:ssä, Strandvall sanoi.

Seuraikoni on onnistunut säilyttämään positiivisen asenteen, vaikka myöntää, ettei ole aiemmin urallaan koskaan kokenut samanlaista kautta. 32-vuotias keskikenttäpelaaja laukoi vain kaksi vuotta sitten vapaapotkumaalin, joka kantoi raitapaidat jatkoon Eurooppa-liigan karsinnoissa Olimpia Ljubljanaa vastaan. Suomalainen jalkapalloyleisö oli polvillaan VPS:n ja Strandvallin edessä. Nyt hän yrittää estää joukkuettaan putoamasta Ykköseen.

– Ottelut ovat olleet psykologisesti raskaita, mutta olemme pysyneet optimisteina pelien ulkopuolella. On ihmeellistä, ettemme ole saaneet parempia tuloksia, sillä emme ole heittopusseja, Strandvall sanoo.

Hän on oikeassa. Kaikki VPS:n tappiot ovat tulleet yhdellä maalilla. Kapteeni uskoo yhä, että sarjapaikka on säilytettävissä. 11:nä olevaan KPV:hen on matkaa vain neljä pistettä, kun pelejä on jäljellä yhdeksän. Alemmassa loppusarjassa eron kirii nopeasti kiinni.

Sebastian Strandvall
VPS-kapteeni Sebastian Strandvall johtaa joukkueensa nyt haastajasarjaan.

Strandvall kokee, että vaikka joukkueesta lähti fysiikkavalmentaja, pelaajat pystyvät harjoittelemaan ja valmistautumaan otteluihin ammattimaisesti. Petri Vuorinen loi seuraan laadukkaat rutiinit, joita toistetaan yhä. Strandvall ja muut kokeneet pelaajat ovat ottaneet vastuuta esimerkiksi alkulämmittelyjen vetämisestä.

– Emme voi jatkaa näin pitkäjänteisesti montaa kautta. Olisi parempi, että Chrisulla [Sund] olisi isompi valmennustiimi, mutta hän saa treeneissä riittävästi apua, Strandvall arvioi.

Vaasalaiskautta on varjostanut sekin, että kakkosjoukkue VPS J Akatemia on kerännyt Kakkosessa vähiten pisteitä kaikista joukkueista ja on oman lohkonsa jumbona. Akatemia voitti ensimmäisen ottelunsa, mutta on sen jälkeen hävinnyt 13 peliä peräkkäin. Seuran ykkös- ja kakkosjoukkue ovat siis pelanneet 32 ottelua, joista ovat voittaneet yhden.

Strandvall kävi pelaamassa yhden ottelun akatemiajoukkueessa heinäkuun lopussa, koska tarvitsi pelituntumaa. Mistään kakkosdivaripaikan pelastusoperaatiosta ei ollut kyse, mutta seuraikoni läksi mielessään silti auttamaan akatemialaisia voittoon. GBK:lta tuli turpaan 0–8.

– Minun kävi akatemian pelaajia sääliksi. He ovat nuoria poikia, joilla on ollut raskas kausi, Strandvall harmittelee.

VPS:n rahoitussuunnitelma on ottanut pitkiä askeleita

Sundin ja Strandvallin arjessaan kohtaamat ongelmat heijastavat sitä, mitä VPS Oy:n toimistolla on viime vuosina tapahtunut. 13 vuotta seuraa luotsannut toimitusjohtaja Eero Karhumäki jäi eläkkeelle alkuvuodesta 2016. Karhumäki tunnettiin tarkasta taloudenpidostaan ja kyvystä koota pienistä puroista rahavirtoja vaikkapa Steven Morrisseyn jatkosopimukseen.

Karhumäkeä seurasi toimitusjohtajana Petri Fahler. Edessä oli muutto uudelle Hietalahden stadionille. Kausi 2016 toi kuitenkin lähes 300 tuhannen euron tappiot. Kesällä 2017 europelit kilauttivat kassaan sata tuhatta euroa voittoa. Viime kauden lukemat painuivat kuitenkin jälleen noin 450 tuhatta euroa miinukselle. Fahler erosi toimestaan toukokuussa 2019. VPS Oy:llä ei tällä hetkellä ole toimitusjohtajaa.

Hallituksen puheenjohtaja Riku Asukkaan mukaan rahakirstu on ”kohtalaisen tyhjä”. Elokuun pelaajavahvistus onnistui sitä varten korvamerkityllä rahalla. Palkat ja verot on pystytty maksamaan eikä pitkiä lainoja ole, mutta ostovelkoja on jonkin verran. Velat ovat kertyneet esimerkiksi pelaajien asuntovuokrista.

– Kun ajauduimme tilanteeseen, jossa oma pääoma painui miinukselle, yrityksen rahoituksellinen asema alkoi olla haastava. Se vaikutti yrityksen akuuttiin kassatilanteeseen, Asukas kertoo.

Miten taloustilanteeseen on jouduttu?

– Syitä on monia. Yksinkertaisin on se, etteivät tuotot ole riittäneet kustannusrakenteeseen. Kustannukset ovat siis olleet liian korkeat. Myyntitavoitteetkin ovat jääneet vajaiksi et cetera, Asukas sanoo.

VPS on on tehnyt kauden aikana säästöjä, kuten fysiikkavalmentajan puutteesta voi päätellä, mutta Asukkaan mukaan pelkkä säästäminen ei riitä. Tarvitaan lisärahoitusta. Seura käynnisti helmikuussa osakeannin, joka lähti puheenjohtajan mukaan kohtalaisesti käyntiin ja on yhä auki.

Nyt talouden ja rahoituksen suhteen näkyy valoa tunnelin päässä. VPS puuhaa rahoitussuunnitelmaa, jonka avulla saataisiin esimerkiksi ostovelkojen osalta pöytä puhtaaksi.

– Rahoitussuunnitelma on ottanut askeleita eteenpäin kesän aikana, mutta on vielä vaiheessa. Toivon mukaan se varmistuisi piakkoin, Asukas sanoo.

– Jos kaikki menee maaliin, tilanne on muutaman viikon päästä enemmän kuin hallinnassa.

Asukaan mukaan ensi kauden sarjataso ei rahoitukseen vaikuta. Jos lisäpääomaa saadaan, VPS pysyy pinnalla Ykkösessäkin, joskin muuttuneella budjetilla. Pelaajia ei ole lähdössä ilmaiseksi tai alle markkinahinnan.

– Missään nimessä emme ole luovuttamassa tai valmistautumassa putoamiseen. Päinvastoin. Kaikki tehdään, jotta sarjassa selvitään, Asukas sanoo.

Miljonääriä kiinnostaa vaasalaisen jalkapallon tulevaisuus

Sanomalehti Pohjalainen (siirryt toiseen palveluun)kirjoitti aiemmin tällä viikolla, että ainakin vaasalainen liikemies Sture Udd on pohtimassa VPS:n tulevaisuuden rahoitusta. Udd kertoi seuraavansa tilannetta sivusta. Asukkaan mukaan Udd ei ole vetämässä ”yhtään mitään pelastusoperaatiota”, eikä VPS halua spekuloida keskeneräistä asiaa julkisuudessa.

Innovatiivisena yrittäjänä tunnettu Udd kertoo Yle Urheilulle, ettei ole kiinnostunut jalkapallosta pelinä eikä käy otteluissa. Uddia kiehtoo jalkapallo kansankulttuurina ja Vaasan seudun kehitysmahdollisuutena.

– Toivoisin, että kriisi synnyttäisi jotain uutta ja mielenkiintoista, edelläkävijäratkaisun, joka ei ainoastaan pelastaisi Vepsua, vaan jonka avulla jalkapallo Vaasassa voisi elää seuraavat 10–20 vuotta, Udd maalailee.

Udd ei paljasta, onko hän itse lähtemässä mukaan, ollaanko VPS:stä ostamassa osuutta, keitä on mukana ja kuka saa mitäkin ja millä hinnalla.

– Alueelta löytyy osallistujia, kunhan aistitaan, että pohjalla on paketti, josta on hyötyä paitsi pelastusoperaatiolle, mutta myös pitkäjänteisemmälle toiminnalle.

VPS:n Alain Ebwelle.
VPS:n Alain Ebwelle suri Honka-tappiota elokuun alussa.Samppa Toivonen/AOP

Uddin mukaan Vaasalla on objektiiviset syyt pitää VPS riittävän korkealla suomalaisessa jalkapallossa.

– Meillä on energiaklusteri, jossa myymme Argentiinaan energiaratkaisuja. On helkkarin hyvä osata puhua jalkapallosta ja kutsua kavereiden lapset pelaamaan jalkapalloa Vaasaan. Jääkiekkoa ei Etelä-Amerikassa harrasteta, Udd sanoo.

Udd sanoo luonnostelevansa pitkän aikavälin pakettia, jonka pohjalta myös VPS:n akuutit ongelmat voidaan ratkaista. Hän ei ole mukana ydinryhmässä, joka ”etsii hätäratkaisuja tai perustaa uusia kahviloita”.

– Lähtökohtani on, että jalkapallolla on välitön vaikutus seudun taloudelliseen tilanteeseen. Jalkapallo voi olla luomassa työpaikkoja Vaasaan, kunhan talousvaikutuksetkin ymmärretään. Nyt tuntuu, että nähdään vain jalkapalloseuran ongelma eikä yhteiskunnalista funktiota, Udd sanoo.

Tulevat viikot ratkaisevat, toteutuuko Uddin visio, löytääkö Asukas rahoituksen ja säilyttävätkö Strandvall ja Sund joukkueensa pääsarjassa. Vai onko VPS:llä ensi kaudella kolmosdivisioonan hienoin stadion?

Lue myös:

Petteri Forsell palasi häikäisevästi Veikkausliigaan! Taituri onnistui komeasti ensin itse ja tarjoili sitten maagisen osuman: "Tempo tuli pienenä yllätyksenä"

RoPS on solminut sopimuksen huippuhyökkääjän kanssa – viisumi estää matkan Rovaniemelle

HIFK nousi takamatkalta riemukkaaseen voittoon: "Olemme lopettaneet puheet altavastaajuudesta"

Honka vahvisti rivejään – Macoumba Kandji palaa Espooseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat