Tuukka Rask on  valmis Leijoniin, jos NHL antaa pelaajilleen lähtöluvan Kiinan talviolympialaisiin: “Toivottavasti päästään”

NHL:ssä huikeaa uraa tekevä maalivahti on nähty harvoin leijonapaidassa. Seuraavan kerran siihen avautuu tilaisuus ehkä vuonna 2022 Pekingissä.

Tuukka Rask. Kuva: Petri Vironen / Yle

Tuukka Rask on harvoin julkisuudessa varsinaisen leipätyönsä eli Bruinsin NHL:n pelien ulkopuolella. Tällä kertaa siihen löytyi selvä syy.

Savonlinnan Tanhuvaaran urheiluopiston aulaan astelee rento ja hyväntuulinen maalivahti. Kaukana ovat turha kireys tai lyhytsanaisuus, jotka Raskiin on aika ajoin liitetty. Urheiluopiston suojissa Rask on kuin kotonaan. Täällä tulevan NHL-tähden kesät kuluivat siinä vaiheessa, kun pohjaa tulevalle huippu-uralle luotiin.

Raskia saattaa rentouttaa sekin, että tilaisuutta isännöi urheiluopiston rehtori Erkki Kauppinen. Kauppinen on Raskien perhetuttu, jonka kanssa on tehty kesälomamatkoja Keski-Eurooppaan pikkupoikana.

Raskin käynnille on tällä kertaa erityinen syy: Tanhuvaaran jäähalli nimetään Tuukka Rask Arenaksi. Valmistuessaan 20 vuotta sitten jäähalli sai nimekseen Monrepos areena urheiluopiston synnyinkaupungin Viipurin mukaan.

Raskin siteet kasvattikaupunkiinsa ovat nykyisin jo melko ohuet. Kiekkoura vei nuorukaisen jo 16-vuotiaana Tampereelle.

– Kaverisuhteet ovat pitkälti Tampereen vuosilta. Savonlinnassa tulee käytyä aika harvoin sukuloimassa, Rask sanoo.

Jäähallin nimeäminen lämmittää selvästi kirkkaissa parrasvaloissa työtään tekevän supertähden mieltä.

– Onhan se kunnia itselleni ja toivottavasti ilo myös Tanhuvaaralle. Näille junioreille se on muistutus siitä, että täältäkin voi ponnistaa huipulle saakka.

Kannustaa junioreita monipuolisuuteen

Rask poikkeaa ennen juhlavaa nimikyltin paljastusta hallin sisällä. Noin 10-vuotiaista koostuva kymmenien kiekkoleiriläisten joukko vetää aamuharjoitusta.

Harjoitus keskeytyy välittömästi kun vetäjät hoksaavat vieraan henkilöllisyyden. Raskilla on selvä viesti junioreille.

–Aina kun tapaan pikkujunioreita, yritän korostaa, että kannattaa urheilla monipuolisesti. Nykyisin laji valitaan valitettavan aikaisessa vaiheessa. Ainakin omalla kohdallani monipuolisuus on kantanut, Tuukka Rask sanoo.

Rask pelasi itse nuoruudessaan sekä jääkiekkoa että jalkapalloa. Jalkapalloura jatkui 15 ikävuoden korville.

– Siinä vaiheessa lajivalinta oli jo selvä, mutta jos olisi pitänyt valita laji aiemmin, olisin saattanut valita toisin.

"Katsotaan, pelaanko viisikymppiseksi vai nelivitoseksi"

Raskin ura on tähän asti ollut jopa harvinaisen suoraviivainen. Rask siirtyi kasvattajaseura SaPKosta 16-vuotiaana Tampereen Ilvekseen ja sieltä 20-vuotiaana Boston Bruinsiin. Lähtö Bostoniin tapahtui lähes lennosta keväällä 2007 suoraan Ilveksen kauden päättymisen jälkeen.

Ura on jatkumassa Bostonissa ainakin kaksi vuotta nykyisellä sopimuksella. Boston teki keväällä 2013 kultakimpaleensa kanssa huiman kahdeksanvuotisen sopimuksen, jonka arvo oli 56 miljoonaa dollaria.

– Pelataan sopimus loppuun ja katsotaan sen jälkeen mitä tarjotaan. Pelihaluja riittää ja niin pitkään aion pelata kuin tämä on hauskaa ja paikat kestävät. Rikotaan ennätyksiä ja katsotaan, että pelataanko sitä viisikymppiseksi vai nelivitoseksi, Rask tuumii.

Boston on NHL:n alkuperäisiä joukkueita ja ollut vahva koko 2010-luvun. Rask on kuulunut menestysryhmään kovimpaan ytimeen.

– Meitä on 6-7 kaveria, joiden ympärille seura on halunnut rakentaa. Siellä on aivan mahtavia tyyppejä Zheno Charasta ja Patrick Bergeronista lähtien, Rask sanoo.

Rask viihtyy tamperelaislähtöisen vaimonsa ja 5- ja 3-vuotiaiden tyttäriensä kanssa Bostonissa ja Pohjois-Amerikassa mainiosti.

– Vanhempi lähtee esikouluun nyt syksyllä, joten Pohjois-Amerikassa me tulemme jatkossakin asumaan. Näin on moni pelikaverikin tehnyt.

– Suomessa vietämme pari kuukautta kesällä. Olin kerran Karjala-turnauksessa, eikä Suomen marraskuuta kovin iso ikävä ole, Rask sanoo.

Tuukka Rask. Kuva: Petri Vironen / Yle

"Olen rauhoittunut, vaikka kiire on koko ajan"

Suomen maajoukkueessa Rask on nähty harvoin, sillä Boston pelaa usein NHL:n pudotuspelejä MM-kisojen aikana. Halua leijonapaitaan kuitenkin riittää.

– Se on kunnia-asia. Olen mukana, jos NHL-pelaajat ovat olympialaisissa 2022 ja kutsu käy. Toivon, että pääsevät sopimukseen, nyt 32-vuotias Rask sanoo.

Rask on saavuttanut urallaan lähes kaiken mahdollisen. Taskussa on Stanley Cup -sormus, valinta maailman kovimman jääkiekkosarjan parhaaksi maalivahdiksi ja myös kaksi tappioon päättynyttä NHL:n finaalisarjaa. Voittamisen himo ei huippuvahdin mielestä ole mihinkään kadonnut.,

– Tottakai se viime kevään finaalitappio korpeaa. Ei se varmaan koskaan kokonaan katoa. Voitoistahan urheilijat muistetaan ja sitä varten tätä tehdään.

Tuukka Rask tunnetaan tulisieluisena veskarina, jolta maalivahdin maila on saanut kyytiä katkerien tappioiden hetkillä.

– Olen vuosien mittaan rauhoittunut. Ikää on tullut ja perhe on kasvanut. Enää ei ole niin kiire minnekään, Rask puntaroi.

– Vaikka koko ajan on hirveä kiire edelleen.

Raskin perheen kone lähtee kohti Bostonia lähipäivinä. 32-vuotias Rask lähtee työmaalleen hyvin levänneenä ja käytännössä vailla vammoja pitkäksi venyneestä edelliskaudesta huolimatta.

– Hyvässä kesäkunnossa ollaan. Pelikuntoon on vielä hieman matkaa.