Suora

  • Urheiluruutu

Kommentti: Selkäsaunasta viis, Teemu Pukki hiljensi epäilijät heti – symboliikkaa huokunut kaksinkamppailu kuvastaa suomalaisen nousua jalkapallomaailman eliittiin

Ruman selkäsaunan kärsinyt Norwich näyttää pitävän kiinni pelitavastaan myös Valioliigassa. Se sopii Teemu Pukille, kirjoittaa Yle Urheilun Jussi Vainikka.

Englannin Valioliiga
Virgil van Dijk Teemu Pukki
Vanhat joukkuekaverit Virgil van Dijk ja Teemu Pukki taistelivat pallosta Anfieldilla.Getty Images

Norwich aloitti jalkapallon Englannin Valioliigan viime kaudella Mestaruussarjassa tutuiksi tulleilla maalijuhlilla. Juhlat olivat Norwichin harmiksi Liverpoolin. Kotijoukkue antoi sarjanousijalle Anfieldilla ruman selkäsaunan, mutta suomalaisittain ottelussa oli positiivinen vivahde.

Liverpool karkasi perjantai-illan ottelussa jo ensimmäisellä puoliajalla 4–0-johtoon. Norwichin jo viime kaudella ajoittain haparoinut puolustus oli pahasti tuuliajoilla, kuten ennakkoarvioissa osattiin pelätä.

Pallon saadessaan Norwich pyrki tuttuun tapaan pelaamaan suoraviivaisesti eteenpäin ja pystyikin luomaan hyökkäyksiä pirteästi esiintyneen Teemu Pukin johdolla. Palkinto tuli maalin muodossa toisella puoliajalla.

Henkilökohtaisella tasolla Pukki ei olisi parempaa alkua voinut toivoa. Joukkueen suoritus jätti kokonaisuutena toivomisen varaa, mutta Norwichin rohkea hyökkäyspelaaminen lupaa hyvää jatkoa ajatellen. Sitä kehui jopa Liverpoolin päävalmentaja Jürgen Klopp. Perjantaina nähdyllä puolustuspelillä pisteet ovat Liverpoolia heikompiakin joukkueita vastaan tiukassa.

Valioliigan siirtoikkuna meni kiinni torstaina. Norwichin päävalmentaja Daniel Farke ei vahvistanut puolustustaan kesän aikana juuri ollenkaan. Sitä saksalainen tulee todennäköisesti katumaan kauden mittaan vielä useasti.

Farken luotto tuttuun pelitapaan myös Valioliigassa tietää katastrofaalisesta puolustamisesta huolimatta hyvää Pukille, jonka vahvuuksia pelitapa tukee täydellisesti. Ensimmäinen suomalaismaali Valioliigassa sitten vuoden 2008 oli todiste siitä.

Daniel Farke Teemu Pukki
Daniel Farke ohjeisti Teemu Pukkia Liverpool-ottelun tuoksinnassa.AOP

Kaksi eri polkua Valioliigaan

Lopputuloksesta riippumatta perjantai-illan ottelu oli suomalaisittain täynnä symboliikkaa. Skotlantilainen suurseura Celtic teki kesällä 2013 kaksi pelaajahankintaa. Toinen heistä täytti odotukset, toinen ei. Molemmat heistä onnistuivat perjantaina Anfieldilla maalinteossa.

Hollannista saapunut topparijätti Virgil van Dijk ehti pelata Celticissä vain puolitoista kautta, ennen kuin Valioliigan Southampton vakuuttui riittävästi ja osti hollantilaisen riveihinsä.

Pehmeäksi haukuttu Pukki ei missään vaiheessa täysin sopeutunut Skotlannin liigaan, eivätkä maalimäärät tyydyttäneet kannattajia tai seurajohtoa. Van Dijkin tavoin myös Pukki poistui Celticistä kesällä 2015, mutta epäonnistujan leima otsassaan. Suunta oli aivan toinen kuin van Dijkilla, Tanskan liigan Bröndby.

Vanhat joukkuekaverit kohtasivat Anfieldilla perjantaina. Liverpooliin tammikuussa 2018 siirtynyt van Dijk valittiin viime kaudella koko sarjan parhaaksi pelaajaksi.

Niin valittiin omassa sarjassaan myös Norwichin Pukki. Suomalainen teki 29 maalia Mestaruussarjassa ja voitti maalikuninkuuden, kun Norwich juhli mestaruutta ja sarjanousua Valioliigaan.

Van Dijkille siirto Celticiin oli alkusysäys hollantilaisjätin nousulle koko jalkapallomaailman eliittiin. Teemu Pukille pettymysten täyteisen Celtic-reissun päättyminen merkitsi uutta alkua. Kolme vuotta Tanskassa opettivat Pukille paljon, ja vain vuodessa hän raivasi tiensä Englannissa yhdeksi koko sarjan puhutuimmista pelaajista uuden Valioliiga-kauden alla.

Täysin erilaiset urapolut toivat van Dijkin ja Pukin jälleen yhteen maailman suurimmassa liigassa. Se kuvastaa Pukin huikeita viime vuosia hienolla tavalla.

Norwichin on syytä unohtaa Liverpool-ottelu mahdollisimman nopeasti. Viikon päästä kotiavauksessa vastassa on kysymysmerkkejä täynnä oleva Newcastle, joka sai uuden päävalmentajan Steve Brucen vain viikkoja ennen kauden alkua.

Yksi ottelu takana, 37 edessä. Teemu Pukilla on edessään uransa hienoin ja haastavin kausi. Suomalainen on Norwichin seuratuin pelaaja ja täysin ansaitusti. Maali Liverpoolia vastaan hiljensi epäilijät ja lisäsi odotuksia. Nyt on niiden lunastamisen aika.

Lue myös:

Pukki iloitsi maalistaan ja toisen puoliajan esityksestä – Jürgen Klopp kehui raikasta Norwichia

Teemu Pukki avasi maalihanat Valioliigassa – ensimmäinen suomalaisosuma Englannin pääsarjassa sitten vuoden 2008

Norwichilla umpisurkea alku Valioliigassa – Teemu Pukki vieraiden valopilkkuna

Teemu Pukin luotsin mukaan Norwichin pitää kiivetä Mount Everestille Valioliigassa: ”Haluan pelaajien miettivän, miksi he aloittivat jalkapallon"

Jari Litmanen: Kylmäpäinen Teemu Pukki on Valioliigassa mies paikallaan – voi ehkä heti yllättää yhden maailman parhaista

Teemu Pukin viime vuosi Norwichissa oli sensaatio: "Taisin olla aika hyvä hankinta" – kausi Valioliigassa alkaa tänään kovimmassa mahdollisessa paikassa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat