Suora

  • Lentopallon EM, Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste
  • Urheiluruutu

Suomi on yleisurheilun Superliigan pohjapäässä, vain Ruotsi takana – 18-vuotias lupaus sykähdytti roimalla ennätysparannuksellaan

Suomi lähti perjantain kahden lajin jälkeen toiseen Superliiga-päivään kolmannelta sijalta. Lauantai palautti tilanteen normaalimmaksi.

urheilu
Nathalie Blomqvist toukokuussa 2019
Nathalie Blomqvist oli Suomen pirteimpiä lauantaina Superliigassa. Kuva toukokuulta Helsingistä.Tapio Nevalainen/ SUL Kuva-arkisto

Suomi on yleisurheilun Superliigassa vimeistä edellisenä, kun EM-joukkuekilpailutapahtuma on hieman yli puolivälissä 22 lajin jälkeen. Suomi on 11. sijalla, kun lajeja on jäljellä vielä 18. Takana on vain Ruotsi. Länsinaapuri on kerännyt 100,50 pistettä. Suomen pisteet ovat 101,50. Suomi on siis vaarassa pudota ensi vuodeksi alemmas Ykkösliigaan, kun viisi viimeistä putoaa porrasta alemmas.

Tällä hetkellä viimeistä paikkaa ensi kauden Superliigaan pitää hallussaan Tshekki 128 pisteellään. Koko kisaa johtaa Ranska 192,50 pisteellään. Voittotaistossa on mukana myös järjestäjämaa Puola 1,5 pistettä Ranskaa perässä.

Suomalaisista säväytti alkuillasta Sara Kuivisto 800 metrillä. Hän nousi kaikkien aikojen viidenneksi Suomessa matkalla. Voit lukea lisää täältä.

Kuiviston lisäksi hulppeasti onnistui naisten 3000 metrillä Nathalie Blomqvist. Hän oli seitsemäs uudella ennätyksellään 9.19,65. 18-vuotias Blomqvist paransi ennätystään roimasti lähes kahdeksalla sekunnilla. Aiempi oma ennätys oli 9.27,04 tältä kesältä alle 19-vuotiaiden EM-kisoista. Blomqvist oli tuolloin Boråsissa neljäs.

– Huomasin, että nämä ovat kovemmat kisat kuin mitä junnukisat ovat. Oli paljon enemmän tönimistä ja sellaista, mutta hyvin siitä selvisin, Blomqvist sanoi Urheiluliiton verkkosivuilla.

– Vauhti oli alussa hidasta ja kiihtyi sitten. Joukkueen puolesta jäi harmittamaan, että tuossa loppusuoralla tuli vielä pari juoksijaa ohi. Jalat tuntuivat ihan hyvältä juosta. Saa nähdä, miten on ensi viikonvaihteessa 19-vuotiaiden SM-kilpailuissa.

Pullille kotimainen kärkitulos

Lisäksi Kristian Pulli hyppäsi pituutta 791 ja teki uuden kotimaisen kärkituloksen. Pulli oli kilpailun kuudes. Kreikan Miltiadis Tentoglou voitti tuloksella 830. Kisassa kaiken kaikkiaan neljä hyppäääjää pääsi kahdeksan metrin tulokseen. Pulli lähtee seuraavaksi Espanjan Sierra Nevadaan korkeanpaikan harjoituskeskukseen. Hän ponnisti siellä toissa vuonna ennätyksensä 807.

Kristian Pulli
Kristian PulliLehtikuva/Heikki Saukkomaa

Camilla Richardsson oli 3000 metrin estejuoksussa neljäs ja vastasi Kuiviston kanssa illan parhaasta sijoituksesta. Richardssonin sijoitus oli yhden sijan parempi kuin kausivertailu antoi ymmärtää. Aika oli 9,42,97 eli reilut seitsemän sekuntia hitaampi kuin tänä kesänä tehty ennätys Joensuun GP-kisoissa.

– Juoksu tuntui nyt paremmalta kuin Kalevan kisoissa, mutta tuo toinen kilometri oli sen verran hidas, ettei siinä voinut mitään huippuaikoja juosta, Richardsson sanoi Urheiluliiton verkkosivuilla.

– Nyt voi sanoa, että nuo kolme edellä olivat minua parempia. Heillä oli myös paremmat tilastoajat. Omasta juoksusta voin sanoa, että sijoitus, juoksu ja esteiden ylitys olivat nyt ok. Varsinkin esteiden ylitys sujui nyt paremmin kuin viime kilpailuissa, Richardsson sanoi.

Mäkelä ei parantanut Kalevan kisoista

Kriistina Mäkelä oli kolmiloikan finaalissa viides tuloksella 14,10. Jo aikaisessa MM-kisapaikkansa varmistanut Mäkelä palasi viime viikolla pitkältä kilpailutauolta Kalevan kisoissa. Tuolloin Mäkelä loikki viisi senttiä paremman tuloksen, 14.15.

Kristiina Mäkelä LEHTIKUVA
Kristiina Mäkelä.Emmi Korhonen/ Lehtikuva

Mäkelä otti kuitenkin kovan päänahan, kun taakse jäi Euroopan tilaston ykkönen Kristin Gierishch. Saksalainen ponnisti 13,91 ja jäi Mäkelän taakse kuudenneksi. Kolmiloikassa voiton vei Kreikan Paraskevi Papahristou tuloksella 14,48.

Viidennelle sijalle ylsi myös Aaron Kangas moukarissa tuloksella 73,62. Hän jäi omasta kauden kärkituloksestaan 31 senttiä.

Jenni Kangas oli keihäsfinaalin kuudes tuloksella 55,37. Ranskan Alexie Alais vei voiton ennätyksellään 63,46.

Mörölle viikonlopusta paljon itseluottamusta

Oskari Mörö juoksi lauantaina 400 metrin aitojen finaalissa seitsemänneksi ajalla 50,22. Hänen edellään kaikki muut paitsi voiton ajalla 48,87 vienyt Puolan Patryk Dobek tekivät oman ennätykset tai kauden parhaan ajan. Mörökin odotti itseltään ajallisesti parempaa, vaikka sijoitus kelpasikin.

– Tuulet ovat olleet hyvät, kun porukka on tehnyt hyviä tuloksia. Juoksuni oli tänään vähän liikaa työntekoa. En päässyt rullaamaan ja nauttimaan, Mörö kertasi Yle Urheilulle.

Mörön vuoro tehdä kauden paras oli jo perjantain alkuerissä. Hän kellotti 49,97, joka oli vuoden 2016 EM-nelosen paras lähes kolmeen vuoteen.

Oskari Mörö
Oskari Mörö.Tomi Hänninen

– Tuo aika tuo paljon itseluottamusta. Totta kai se oli myös helpottavaa. Pieni kivi vierähti pois sydämeltä. Pääsen luottavaisin mielin lähtemään seuraaviin kisoihin, Mörö totesi.

Dohan MM-raja on kivikova 49,30. MM-kisarankingin kautta tällä hetkellä viimeinen urheilija on menossa kisoihin tuloksella 49,54. Vuonna 2016 ennätyksensä 49,04 juossut Mörö sanoo, että MM-rajan rikkominen voi olla mahdollista.

– Täytyy yrittää niin kauan, kun mahdollisuuksia on. Eilinenkään juoksu ei tuntunut hirveän paljon erilaisemmalta kuin Lappeenrannassa Kalevan kisoissa. Mutta silti ajoissa oli melkein puolitoista sekuntia eroa. MM-kisoihin on mahdollisuuksien rajoissa päästä rankingin kautta, kun pääsee hyvään kisaan ja hyviin olosuhteisiin, Mörö sanoi.

– En ota kuitenkaan siitä paineita. Päätavoitteet ovat ensi vuonna.

Tilanne 22/40 lajin jälkeen:

Ranska 192,5

Puola 191

Italia 170

Saksa 169

Britannia 160,5

Espanja 156

Tshekki 128

Ukraina 127

Kreikka 112

Sveitsi 105

Suomi 101,5

Ruotsi 100,5

Viisi huonointa putoaa ykkösliigaan.

Lue lisää:

Sara Kuivisto huippuaikaan Superliigassa – nousee Suomen kaikkien aikojen viidenneksi: "Juoksu oli ihan uskomattoman helppoa"

Annimari Korte hyvän lähdön jälkeen Superliigan loppukilpailuun, huolestui juoksun jälkeen: "Nyt tuntuu vähän kipua" keihäänheittäjä Kuusela vaatimattomaan tulokseen

Paluu kohti huippua? Näin vuoden 2016 EM-nelonen Oskari Mörö aitoi parhaan aikansa lähes kolmeen vuoteen – Purola keskeytti 100 metrillä

Ruotsi voidaan lyödä, mutta raudanlujien yleisurheilumaiden kaataminen vaatisi ihmeitä – tässä ovat asiantuntijan tärpit Superliigaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat