Kimiläinen ajoi huiman loppukauden historiallisessa formulasarjassa – muikea palkintopotti menee täysipäiväiseen urheilijan elämään: "Sarja on osoittautunut mahtavaksi"

Emma Kimiläisen mukaan W Seriesin järjestäjät ylittivät avauskaudellaan odotukset.

Emma Kimiläinen
Emma Kimiläinen
Emma Kimiläinen valmistautumassa Brands Hatchissa kisapäivään sunnuntaina ennen aika-ajoa. Dan Istitene/Getty Images

Emma Kimiläinen oli historian ensimmäisen naisten formulasarjan kauden päätöskisassa toinen legendaarisella Brands Hatchin radalla. Hän nousi neljännestä ruudusta taistelemaan voitosta Alice Powellia vastaan, mutta Powell vei voiton.

Viikonloppuna kokonaisuudessaan nopeinta vauhtia pitänyt Kimiläinen harmitteli myös sunnuntaina ajettua aika-ajoa kisan jälkeen. Hän jäi loppuvaiheissa neljänneksi, vaikka olikin jopa välillä kärjessä.

– Aika-ajon taktiikka meni vähän pieleen. Lähdimme uusilla renkailla alkuun, koska ei oikein koskaan tiedä, milloin tulee punainen lippu ja aika-ajo keskeytyy. Myöhemmin uusilla renkailla meneminen on aika riskaabelia. Menimme varmuuden vuoksi heti alusta. Sitten rata parani kauheasti lopussa, Kimiläinen avasi.

Itse kisassa Kimiläinen koki vauhdin hyväksi. Heti lähdössä Kimiläinen nousi kolmanneksi. 10 minuutin ajamisen jälkeen 30 minuutin kisassa Kimiläinen ja Powell ohittivat kärkitaistossa lopulta mestaruuden vieneen Jamie Chadwickin. Miki Koyaman spinnin jälkeen radalle tullut turva-auto sekoitti kuitenkin vähän tilannetta.

– Lähtö meni todella hyvin. Kyttäilin koko ajan kisassa, mitä tapahtuu. Olisin päässyt voittoon kiinni juuri ennen turva-autoa. Powellin renkaat tuntuivat loppuvan. Minulla tuntui hyvältä. Ajattelin iskeväni, mutta sitten tuli turva-auto. Sen jälkeen minun renkaista ei ollut enää haastamaan Powellia, Kimiläinen sanoi.

Kimiläinen oli kauden jälkeen pistetilastossa viides. Suoritus oli kova, kun 30-vuotiaalta moottoriurheilukonkarilta jäi kauden kuudesta kisasta väliin kaksi. Käytännössä Kimiläiseltä meni sivuun puolet kaudesta, koska kisat jäivät väliin ensimmäisen kisan tärskyn takia. Nuori Megan Gilkes täräytti Kimiläisen auton sivuun heti Hockenheimin kisan alussa. Kauden päätösviikonlopun lisäksi Kimiläinen oli huimassa vauhdissa jo Assenissa. Siellä tuli paalupaikka ja voitto.

– Näytöt on annettu. Tämä oli upea kausi. Täällä Brands Hatchissa oli järjettömän paljon porukkaa katsomassa. He olivat tulleet paikalle juuri W Seriesin takia. Ihan huikea juttu, Kimiläinen tunnelmoi.

Emma Kimiläinen (takana) nautti Brands Hatchin tunnelmasta.
Emma Kimiläinen (takana oleva auto) nautti Brands Hatchin tunnelmasta.Dan Istitene/Getty Images

Muutenkin Kimiläinen hehkuttaa sarjaa, jossa moni asia on kohdillaan. Kuljettajista pitävät huolta ammattilaiset. Neuvoja tulee paljon, eikä kisaviikonlopun ylläpidosta tai kisamatkoista kuljettajien tarvitse maksaa mitään.

– Sarja on osoittanut aivan mahtavaksi. Tämä sarja on osoittanut kaikille hyväksi ponnahduslaudaksi eteenpäin ja ylipäätänsä paikaksi, jossa voi olla jatkossakin. Sarjan järjestäjät ovat lunastaneet kaikki odotukset ja menneet siitä ylikin, Kimiläinen hehkutti.

Ensi kaudella onkin tarkoitus jatkaa sarjassa – ja ottaa se mestaruus.

– Jostain syystä jäi vähän hampaankoloon, Kimiläinen naureskelee.

– Lähden hakemaan sarjan voittoa ihan rehellisesti sanottuna. Toivotaan, että pääsen ajamaan kaikki kisat ja myös maalin saakka. Eiköhän sillä selviä sitten.

Ennen tulevaa kautta Kimiläinen saa vielä muikean palkintopotin tästä kaudesta. Viides sija oikeutti 90 000 Yhdysvaltojen dollarin palkintopottiin. Voittaja Chadwick sai 500 000 Yhdysvaltojen dollaria.

– Palkintopotti menee firman tilille. Jatkan urheilijan elämää normaalisti. Saa olla täysipäiväinen urheilija ja keskittyä vain treenaamiseen sekä ajamiseen. Muuten ei ole suurempia suunnitelmia. Yhteistyökumppaneille pitää järjestää bileet, Kimiläinen sanoi.

Lue lisää:

Emma Kimiläinen jännittävän formulakisan toinen – kuittasi 90 000 dollarin palkintopotin

Kommentti: Emma Kimiläisen tarinassa on kaunis opetus meille kaikille, vaikka puolen miljoonan dollarin voittopotti jäi ottamatta harmillisen sattuman takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat