1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tilastot eivät valehdelleet, kun Suomi putosi Superliigasta – kumpi on parempi laaja yleistaso vai Norjan kaltaiset terävät huiput? "Tämä on raudanluja yksilölaji"

Kari-Niemi Nikkolan mukaan muutama viime hetken loukkaantuminen verotti Suomen pistepottia yleisurheilun Superliigassa.

Kari Niemi-Nikkola oli paikan päällä Puolassa seuraamassa Superliigaa. Arkistokuva. Kuva: Lehtikuva/Mikko Stig

Yleisurheilun Superliigassa eli EM-joukkuekilpailuissa Suomi jäi viikonloppuna 11. sijalle. Se tarkoitti putoamista vuodelle 2021 Ykkösliigaan, kun Superliigasta viisi viimeistä putosivat tänä vuonna porrasta alemmas.

Jo etukäteen tilastoista oli nähtävissä ,että Suomi suuntaisi todennäköisesti tämän vuoden Ykkösliigaan. Urheiluliiton valmennusjohtaja Kari Niemi-Nikkola oli tyytyväinen, että Superliigassa nähtiin monelta suomalaisurheilijalta kauden parhaita tuloksia.

– Tilastot eivät tietysti valehtele. Meillä oli 187 pistettä laskemissa ennen turneeta. Lopulta saimme 190 pistettä. Suorituksemme menivät niin kuin tilastot näyttivät. Mutta ehkä muutama viime hetken loukkaantuminen tuli. Ne verottivat jonkin verran pisteitä, Niemi-Nikkola sanoi puhelimitse kisapaikalta Puolasta.

Esimerkiksi Ella Junnila ei pystynyt nilkan pyörähtämisen takia kisaamaan korkeudessa. Samuel Purola puolestaan jätti 100 metrin juoksunsa täysivauhtisena kesken, eikä ollut mukana pikaviestissä.

– Jos kaikkia lajeja katsoo, ehkä 400 metrin juoksu on meillä Akilleen kantapää. Emme pysty vastaamaan eurooppalaisella tasolla kilpailuun sillä matkalla. Tietysti Oskari Möröä lukuun ottamatta. Hän juoksi erinomaisesti täällä, Niemi-Nikkola sanoi.

Suomen joukkueen pisterohmu oli Sara Kuivisto, joka otti sekä 800 että 1500 metrillä neljännet sijat Euroopan huippujen keskellä. Molemmissa hän on lähellä päästä rankingin kautta Dohan MM-kisoihin.

– Saran kehitys otti nyt sen askeleen, mitä olemme odottaneet tälle kesälle. Juoksu tulee loppuun saakka riittävällä vauhdilla. Näimme molemmilla matkoilla aikamoisen harppauksen eteenpäin, Niemi-Nikkola kehuu.

Suomi taipui Superliigassa myös Ruotsille 20,5 pisteellä. Ruotsi oli yhdeksäs, joten länsinaapurikin matkaa vuodeksi 2021 Ykkösliigaan. Asetelma länsinaapuriin nähden on erityisen kiinnostava, koska kahden viikon päästä on luvassa perinteinen Suomi-Ruotsi-maaottelu Tukholmassa. Pistejärjestelmä on toki eri, mutta jotain kuvaa ero antoi maaotteluunkin.

– Lähdemme yhä haastajina. Naisten ottelussa meillä on edelleen erinomaiset mahdollisuudet voittaa. Miehillä on taisteluilmeen kaivamisen paikka, Niemi-Nikkola toteaa.

Toinen pohjoismaa Norja oli tänä vuonna Ykkösliigassa, vaikka maasta löytyy Euroopan tai jopa maailman kärkinimiäkin tietyillä matkoilla, kuten aituri Karsten Warholm tai Ingebrigtsenin veljekset kestävyysjuoksun puolella. Norja oli Ykkösliigassa kolmas, kun voittaja Portugali nousi Superliigaan.

Kumpi on parempi, Norjan kaltaiset aivan huipulle kykenevät yksittäiset huiput vai Suomen laajempi ja parempi yleistaso?

– Olen todella ylpeä siitä, että meillä on laajalla rintamalla ykkösurheilijat kovalla tasolla. On ollut hienoa kisata Superliigassa. Joukkuekisan luonne tekee urheilijoille ihan hyvää. Kaverin pärjäämisestä aidosti iloitaan. Mutta totta kai tämä on lopun perin raudanluja yksilölaji. Jokainen tekee itselleen ja lajilleen tulosta. Niitä huippuja tarvitaan ja kaivataan, Niemi-Nikkola muotoilee.

Lue lisää:

Suomi putosi yleisurheilun Superliigasta, Ruotsikin meni edelle – Raitanen ja Lipsanen loistivat hienoilla sijoituksillaan

Huimia vetoja! Topi Raitanen haastoi maailmantilaston nelosen ja Sara Kuivisto repi taas huipputuloksen loppukirissä Superliigassa

Simo Lipsaselta kotimainen kärkitulos Superliigassa ja loikkasi peräti toiseksi – pää tukossa juossut tilastokärki Korte jäi kauas voitosta: "Voimat eivät riitä vetämään vastatuuleen"

Ella Junnila jätti viime hetkellä Superliigan välistä – nilkka pyörähti valmistavassa harjoituksessa

Suomi on yleisurheilun Superliigan pohjapäässä, vain Ruotsi takana – 18-vuotias lupaus sykähdytti roimalla ennätysparannuksellaan

Sara Kuivisto huippuaikaan Superliigassa – nousee Suomen kaikkien aikojen viidenneksi: "Juoksu oli ihan uskomattoman helppoa"

Paluu kohti huippua? Näin vuoden 2016 EM-nelonen Oskari Mörö aitoi parhaan aikansa lähes kolmeen vuoteen – Purola keskeytti 100 metrillä