Suora

  • Freestylen MC: Thaiwoo, kumpareet
  • Hiihdon Ski Classics, La Venosta
  • Jääkiekon EHT-turnaus, Suomi - Ruotsi
  • Alppihiihdon MC: Val d'Isère, miesten pujottelun 1. lasku
  • Urheilustudio 14.12.
  • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen
  • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Hochfilzen

Huippusarjassa pelannut Erin Yenney hankittiin alkukesästä tuuraamaan Megan Rapinoeta – nyt hän pelaa Suomessa Naisten liigaa

Åland United toivoo Erin Yenneysta apua maalinteko-ongelmiin.

naisten jalkapallo
Yenney
Åland Unitedin tuore yhdysvaltalaisvahvistus Erin Yenney (15) debytoi sunnuntaina Naisten liigassa. Felicia Grönholm

Seattlen metropolista on matkaa Ahvenanmaan pääkaupunkiin Maarianhaminaan noin 7500 kilometriä.

Lähes yhtä pitkä on henkinen matka jopa kymmeniätuhansia katsojia vetäviltä suurstadioneilta sateiselle Tapiolan urheilupuiston putkikatsomoistaan tunnetun stadionin reilun satapäisen yleisön eteen.

Sen matkan on Åland Unitedin tuore yhdysvaltalaisvahvistus Erin Yenney kulkenut viimeisen muutaman päivän aikana.

Keskikenttäpelaajan sopimus julkaistiin keskiviikkona, ja jo perjantaina hän oli jo Ahvenanmaalla. Sunnuntaina joukkue pelasi Honkaa vastaan vieraissa Espoossa, ja vielä joukkueen matkustuspäivänä lauantaina oli epäselvää, saako Yenney pelata.

– Papereiden kanssa oli ilmeisesti hässäkkää, hyväntuulinen Yenney juttelee.

Pelilupa järjestyi ja Yenney debytoi Tapiolassa – kaksi päivää Suomeen saapumisensa jälkeen.

– Kaikki on käynyt kovin äkkiä, Yenney myöntää.

Kaikki tapahtui hetkessä

Yenney on ehtinyt treenata joukkueen kanssa, tutustua uusiin joukkuekavereihinsa sekä uuteen kotikaupunkiinsa. Toki takana on myös tulikaste Naisten liigassa – kaikki tämä yhdessä viikonlopussa.

Pelikaverit ovat olleet mukavia ja tehneet sopeutumisesta helppoa. Maarianhaminaa Yenney kuvaa luonnonläheiseksi kaupungksi, joka muistuttaa hänen synnyinkaupunkiansa rapakon takana.

Heikompaa voisi hirvittää, mutta Yenney ei ole moksiskaan.

– Olen innoissani kokemuksesta ja uudesta ympäristöstä. Haluan puskea itseäni mukavuusalueen ulkopuolelle ja nähdä, miten hyväksi tässä ympäristössä voi kehittyä. Ei ole väliä, minne menee, jalkapallosta voi aina oppia jotakin uutta.

Viimeiset 1,5 vuotta Yenney on viettänyt Yhdysvalloissa naisten NSWL-liigassa. Samassa sarjassa pelaa suurin osa Yhdysvaltain MM-kultaa juhlineista pelaajista. Åland Unitediin hän saapui Seattlesta – samasta seurasta, missä pelaa myös MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi valittu Megan Rapinoe. Seattleen Yenney hankittiinkin nimenomaan korvaamaan maajoukkueen mukana olevia pelaajia. Supertähden korvaamisesta Yenney ei kuitenkaan ottanut paineita.

– Minut otettiin heti avosylin vastaan, kaikki olivat todella ystävällisiä.

View this post on Instagram

Happy Birthday @eyenyeni 🎉

A post shared by Chicago Red Stars (@chicagoredstars) on

Pelejä Seattlessa ei kertynyt lopulta ainuttakaan ja Yenney paljastaa lähteneensä juuri ennen kuin Rapinoe palasi harjoituksiin. Sen sijaan Chicago Red Starsissa Yenney viihtyi pidempään. Sinnekin hänet hankittiin alunperin viime vuoden maaliskuussa korvaamaan Australian maajoukkueen mukana ollut Sam Kerr.

– Sarja on todella kilpailullinen ja intensiivinen. Myös treenit ovat todella kovia ja intensiivisiä. Keskittymisen on oltava 110-prosenttista joka päivä. Sen takia kehittyy paremmaksi pelaajaksi todella nopeasti. Nautin todella ajastani siellä.

MM-kisahuuma näkyi Yhdysvalloissa

Nyt ei olla kuitenkaan Amerikassa vaan syksyisessä Suomessa. Erin Yenneyllä on takanaan ensimmäiset 45 minuuttia Naisten liigassa. Yhdysvaltalaisvahvistus on avittanut vierasjoukkueen 0–3-tappioasemasta kiriin, joka jää ahvenanmaalaisten kannalta harmittavasti kesken.

Se, kuka avausmaalissa palloon viimeiseksi koski, jäänee arvoitukseksi, mutta Yenneyn laukauksesta pallo kimposi ylärimasta maahan. Vain hetkeä myöhemmin amerikkalaisvahvistus antaa ratkaisevan syötön, josta Anna Westerlund tuo vieraat jo maalin päähän.

– Uskon, että olin vain oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kestää hetki päästä pelin flow'hun. Tiedän, että pystyn parempaan.

Puoliajan mittaisen kokemuksen perusteella Yenney pystyy jo luettelemaan joitakin sarjojen eroja.

– Suurin ero on ehkä pelin nopeudessa. Yhdysvalloissa päätökset täytyy tehdä nopeammin ja pallo liikkuu ripeämmin, Yenney vertaa.

Suurin osa yhdysvaltalaisista ei edes tiedä, minkä niminen on naisten pääsarja.

Erin Yenney, Åland United

Toki eroa on myös kiinnostuksessa. NSWL-seurojen otteluissa katsojia käy tuhansia, kun sateisessa Tapiolassa värjöttelee Suomen naisten maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeulin lisäksi vain kourallinen suomalaisen jalkapallon ystäviä. Yenneyn entinen seura Red Stars pelaa samalla stadionilla miesten kanssa, ja seuran otteluita todisti tavallisesti noin kolmesta tuhannesta kuuten tuhatta katsojaa. MM-turnaus lisäsi kiinnostusta naisten jalkapalloa kohtaan entisestään.

– MM-kisojen aikaan alettiin keskustella asioista ja naisten jalkapallo näkyi myös mediassa. Suurin osa yhdysvaltalaisista ei edes tiedä, minkä niminen on naisten pääsarja ja ylipäätään naisten urheilu ei saa paljoa näkyvyyttä. MM-menestyksen myötä maajoukkuepelaajat levittivät jalkapallon ilosanomaa ja kannustivat katsomaan myös sarjapelejä.

Viesti on mennyt perille. Sarjakärki Portland teki viikonloppuna NSWL:n yleisöennätyksen, kun sen kotiottelua todisti yli 25 000 katsojaa.

Suomeen kehittymään

Suomeen Yenney on tullut kehittyäkseen. Totuus on, että Red Starissakin Yenneylle kertyi vain jämäminuutteja muutamassa ottelussa.

– Tiesin jo ennen Seattle-sopimuksen päättymistä, että yrittäisin Eurooppaan. Kävimme agenttini kanssa eri vaihtoja läpi ja minulle tarjottiin mahdollisuutta tulla tänne. Se kuulosti mahtavalta, joten vastasin kyllä.

Valintaan vaikutti Åland Unitedin nauttima hyvä maine, joka on houkutellut seuraan myös maajoukkuepelaajia. Tällä kertaa asialla oli yliopistokaveri.

– Muutama joukkuekaverini collegesta on pelannut Suomessa. Hyvä ystäväni Sydney Blomquist pelasi täällä pari vuotta sitten ja hänellä oli positiivisia kokemuksia Åland Unitedista. Joten tiesin, että tämä on hyvä paikka.

Muuta Yenney ei Suomesta tai Naisten liigasta ennalta tiennytkään. Aivan vieras paikka pohjoinen pallonpuolisko ei kuitenkaan ole, sillä Yenney viihtyi Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Elitettanissa kaudella 2016.

Ratkaisevat hetket käsillä

Uuden oppimisen ohella Yenney yrittää pitää viime kauden pronssimitalistit sarjataulukon paremmalla puolella. Kuudentoista ottelun jälkeen Åland United on sarjassa kuudentena, mutta TPS väijyy vain kahden pisteen takana. Runkosarjaa on jäljellä enää kaksi ottelua, minkä jälkeen kuusi parasta joukkuetta jatkaa yläloppusarjassa ja neljä heikointa alaloppusarjassa.

Joukkueella on ollut ongelmia etenkin maalinteossa: ennen Honka-ottelua osumia oli syntynyt 15 ottelussa 16. Siihen Yenneysta voi olla apua.

– Hyökkäyspeli on vahvuuksiani. Toivon, että voin antaa ratkaisevia syöttöjä viimeisellä kolmanneksella ja olla luova sekä rakennella paikkoja joukkuekavereilleni. Jos onnistun maalinteossa itsekin, mahtavaa, mutta yleensä pelaan joukkuetovereilleni, Yenney paljastaa.

Åland Unitedin auttamiseen Yenneyllä on sopimuksen puitteissa aikaa loppukausi, mutta nähtäväksi jää, nautitaanko Ahvenanmaalla yhdysvaltalaisen ratkaisevista syötöistä pidempäänkin.

– Ahvenanmaa tuntuu jo kodilta!

Lue myös:

FC Honka kaatoi Åland Unitedin Naisten liigassa – uusi yhdysvaltalaisvahvistus oli kirittää ahvenanmaalaiset tasoihin

Pelipaikan vaihdos avasi ovia: Naisten liigan legenda debytoi maajoukkueessa 30-vuotiaana ja kahta vuotta myöhemmin hän pelaa ensimmäistä kertaa ammatikseen

Suomen paras naisjalkapalloilija valitsi Ahvenanmaan, koska oli kuullut siitä paljon hyvää – Åland United houkuttelee suomalaishuippuja, vaikka palkka on opintotuen luokkaa

Åland Unitedin päävalmentaja valittiin tehtäväänsä vain 24-vuotiaana – naisjalkapallon paremmista edellytyksistä haaveileva Samuel Fagerholm haluaa pelaajiensa olevan tiivis osa saarta

KuPS hankki maajoukkuejalkapalloilija Katarina Naumasen

Uefa murtaa viimein lasikattonsa – Stephanie Frappart tekee erotuomarihistoriaa jalkapallon Super Cupissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat