1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. yleisurheilu

Tero Pitkämäki päättää uran jatkosta viime vuotta nopeammin, mutta ottaa ensin etäisyyttä keihäänheittoon: "En halua tehdä päätöstä synkimmällä hetkellä"

Tero Pitkämäki ei yltänyt minimitavoitteisiinsa ja luopui haaveista osallistua Dohan MM-kisoihin. Pitkämäen harjoitusheitot ovat kantaneet kesällä noin 70-75 metriin.

Tero Pitkämäen haaveet Dohan MM-kisoista kariutuivat. Kuva: AOP / Jaakko Stenroos

Keihäänheittäjä Tero Pitkämäen kaudesta muodostui pannukakku, kun perjantaina ilmoitettiin hänen luovuttavan taistelun Dohan MM-paikasta. Pitkämäki ei ole heittänyt kuluvalla kaudella yhdessäkään kilpailussa.

Vuoden 2007 maailmanmestari yritti päästä pitkään kilpailukuntoon, mutta lopulta hänen oli hyväksyttävä realiteetit.

– Kesäkuun puolivälissä näytti kohtuulliselta. Ajattelin, että jos homma edistyy, niin saattaisin päästä Kalevan kisoihin tai viimeistään elokuussa kilpailemaan. Siitä ei enää homma edistynyt, Pitkämäki kertoo Yle Urheilulle.

– Päätös oli suht selvä. Totesin, että en pysty 83-84 metrin heittoihin. Ne olivat minimitavoitteena sille, että lähtisin kilpailuihin.

Pitkämäeltä, 36, operoitiin vuosi sitten tukijalan polvesta katkennut eturistiside. Polvi on heittäjän mukaan oikein hyvässä kunnossa, eikä se ole syy päätökselle luopua MM-kisapaikan tavoittelusta.

– Polvessa ei ole ollut minkäänlaisia kipuja oikeastaan koko kesänä. Turvotusongelmat ynnä muut häipyivät jo useampi kuukausi takaperin. Aika ei vain riittänyt siihen, että olisin päässyt riittävän hyvään heittokuntoon, Pitkämäki toteaa.

– Päätös oli kiinni muista fyysisistä jutuista lähinnä tuolla jalkaosastolla. Yläkroppahan toimii niin kuin ennenkin, mutta se ei riitä.

Pitkämäen harjoitusheitot ovat kantaneet kesällä noin 70-75 metriin. Hänen mukaansa kilpailuissa harjoitusheittoihin olisi tullut lisää mittaa noin kolmesta viiteen metriä.

– Spekuloiden heitot olisivat pyörineet siellä 75 ja 80 metrin välissä, jos olisin kilpailuun osallistunut.

Tero Pitkämäki on heittänyt viimeksi kisassa keihästä Turussa viime vuonna. Kuva: Tomi Hänninen

Uran jatkokuviot selville hyvissä ajoin

Viime talvena Pitkämäen päätös uran jatkumisesta venyi joulukuun alkupuolelle asti. Tällä kertaa päätöstä voi miehen puheiden perusteella odotella aikaisemmin.

– En tykkää spekuloida sillä asialla. Siirrän päätöstä ihan tarkoituksella, en halua tehdä sitä synkimmällä hetkellä. Otan vähän etäisyyttä asiaan. Tietysti päätös pitää tehdä kohtuullisen ajoissa, ettei se veny niin pitkälle kuin viime kerralla. Hyvissä ajoin pitäisi omat kuviot olla selvillä, Pitkämäki lupaa.

Tärkeimmiksi ja ratkaiseviksi seikoiksi päätöksessä Pitkämäki nimeää motivaation ja oman arvion siitä, pystyykö vielä heittämään kansainvälisellä tasolla.

– Tällä kertaa oli tunne, että en pysty. Sen takia kausi jäi tähän eikä tuloksia valitettavasti osaltani nähty.

Dohan MM-kilpailut järjestetään poikkeuksellisen myöhään vasta syys-lokakuun vaihteessa. Pitkämäki kertoo olevansa otettu siitä, että SUL odotti Pitkämäen ratkaisua näin pitkään.

– Kyllä se tietysti hieno asia on, mahdollisuuksia annettiin ihan riittämiin. En itse vaatinut mitään, että odotellaan suorituksia. Valmennusjohtaja (Kari Niemi-Nikkola) kävi katsomassa harjoituksia ja oli innostunut. Itse en samassa harjoituksessa ollut kovin innostunut, Pitkämäki naurahtaa.

Tero Pitkämäki on heittänyt jokaisissa MM-kisoissa Helsingin vuoden 2005 kisoista lähtien. Nyt putki katkeaa. Kuva: Getty Images

Dohassa yllätykset mahdollisia

Viimeinen keihäsmiehen paikka Dohan MM-kisoihin on yhä auki. Kisakoneeseen lippunsa ovat jo lunastaneet Oliver Helander ja Antti Ruuskanen.

– Tuskin se ainoastaan minusta oli kiinni, että valinta on pitkittynyt näin, Pitkämäki sanoo.

Pitkämäki on seurannut kotimaista keihäskautta mielenkiinnolla. Helander heitti alkukesästä kauden kotimaisen kärkituloksen 86,93, mutta kärsii tällä hetkellä kylkivammasta.

– Itsellänikin on kokemuksia tuosta vammasta, siitä on mahdollista toipua ja palata takaisin huipputasolle. Todella mielenkiintoista seurata, millaisia hänen otteensa ovat ennen Dohaa.

Viimeisestä kisapaikasta kamppailevat Toni Kuusela (83,40) ja SM-kultaa Lappeenrannassa heittänyt Lassi Etelätalo (84,11).

– Kuusela pääsi fysiikkansa kanssa sen verran hyvälle tasolle, että odotetusti on tullut hyviä kaaria. Vaikka nyt on ollut vähän vaikeampaa, niin heitto voi sieltä aueta. Mielenkiintoiset loppumetrit heidän välillään, Pitkämäki toteaa.

Pitkämäki on heittänyt jokaisissa MM-kisoissa vuoden 2005 Helsingin kisoista lähtien. Nyt hän joutuu seuraamaan Dohan keihäsfinaalin kotisohvalta. Pitkämäki näkee, että yllätykset ovat mahdollisia, sillä kärkiheittäjien tekeminen ei ole kansainvälisellä tasolla ollut niin vakuuttavaa kuin aikaisempina vuosina.

– Viron Magnus Kirt (90,61) on ollut ylivoimaisen varma heittäjä. Hän on kovassa tikissä. Hänen takanaan on ollut aika paljon vaihtelua. Saksalaisheittäjillä on ollut yllättäviä vaikeuksia, Pitkämäki sanoo.

Lue myös:

Pitkämäen poisjäänti teki MM-valinnoista kahden kaupan – asiantuntijan mukaan yksi asia ratkaisee ennen kaikkea komean keihäsuran jatkumisen

Tero Pitkämäki luovutti taistelun Dohan MM-kisapaikasta: ”Tuskin kilpailee lainkaan tällä kaudella”