Topias Laine keihäsennätykseen 18-vuotiaiden maailman kärkituloksella – Aleksi Jaakkola lähestyy MM-rajaa

Keihäslupaus Topias Laine ja moukarimies Aleksi Jaakkola olivat yleisurheilun Tähtikisojen valopilkut Helsingissä.

Kuva: SUL-arkisto / Anssi Mäkinen

Topias Laine oli täysin omaa luokkaansa miesten keihäänheitossa. Uusi ennätys 76,98 oli nuoren miehen mieleen. Tulos on lisäksi 18-vuotiaiden tämänvuotinen maailman kärkitulos!

– Rento hyvä heitto ensimmäisellä ja se osui kohdilleen. Olosuhteet olivat hyvät, kun oli sivumyötäistä ja lämmintä sekä sai heittää vielä kotikentällä. Isoissa kisoissa ei paras ole ihan osunut kohdilleen, vaikka ennätys on parantunutkin kauden mittaan. Vähän suolainen maku suussa tässä vaiheessa kautta, kuvasi keihäslupaus.

Laine, 18, on nyt yhdeksäntenä alle 20-vuotiaiden keihään maailmantilastossa. Kärjessä komeilee Belgian Cedric Sorgeloos - 79,82. Vertailun vuoksi voisi mainita, että ollessaan Laineen ikäinen esimerkiksi Tero Pitkämäki ei ollut rikkonut edes 74 metriä.

Miesten moukarinheitossa oli koossa hyvä nippu Suomen parhaimmistoa. Lappeenrannan Kalevan kisoissa äskettäin neljänneksi jätetty Aleksi Jaakkola kiskaisi 74 metriä, joka on miehen uusi ennätys ja samalla kauden kotimainen kärkitulos.

Dohan MM-tulosraja on moukarissa tasan 76 metriä. Rankingin kautta yli 75-metrinen saattaa riittää kisakoneeseen.

– MM-kisoihin olisi tarkoitus mennä. Kunto on ihan lupaava, jutteli Jaakkola ja kertoi kiskoneensa lekaa treenissä jo 75 metriin.

Moukarissa Henri Liipola (72,19) oli toinen ja Tommi Remes (70,38) kolmas ennen Tuomas Seppästä (70,19).

Bogdanoff iskussa, Nokelaisen keppi ei lentänyt

Naisten pika-aidoissa Matilda Bogdanoff jatkoi erinomaista kauttaan ja vei voiton ajalla 13,17, joka jää hänen ennätyksestään vain kuusi sadasosaa.

– 13 sekunnin alitus, joka on koko kesän ollut tavoitteena, on ihan mahdollinen. Hyvin kulki tänään, enkä voi olla kuin tyytyväinen aikaani tuossa vastatuulessa (-1,7 m/s), Kalevan kisojen nelonen iloitsi.

Naisten keihään ennakkosuosikki Heidi Nokelainen oli ihan hukassa Eläintarhan heittopaikalla. Tällä kaudella 58,70 keihästä kiskonut keppinainen ei saanut kuudella yrityksellään edes rikki 50 metriä.

– En osaa sanoa mitään, mutta ei heitoissani ollut järkeä tänään. Tuuli oli hankala, mutta ei sen taakse voi mennä. Mystinen tilanne, ihmetteli kisassa vasta viidenneksi jäänyt Suomen mestari.

Suomessa viihtyvä kiinalainen Ge Lijuan voitti keihään tuloksella 56,87. Paras suomalainen oli kolmenneksi sijoittunut Jatta-Mari Jääskeläinen - 52,30.

Miesten pituuskilpailu oli odotetusti Roni Ollikaisen heiniä. Helpolla ykköstila ei tullut, sillä Kalle Salminen ponkaisi 753 ja johti kisaa ennen Ollikaisen päätöshyppyä

– Ei parasta tekemistä. Tekniikan kanssa oli ongelmia. Onneksi sain viimeisellä edes sinne päin -hypyn, tiivisti Ollikainen.

Tähtikisojen parhaita tuloksia täältä

Lue lisää: