Suora

  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää

Tuomas Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää – Lentopalloliiton toimitusjohtaja: "En halua ottaa kantaa edeltäjien tekemisiin"

Keväällä Venäjän miesten maajoukkueen päävalmentajaksi siirtyneestä Tuomas Sammelvuosta ei saatu lainkaan siirtokorvausta. Korvaukselle ei ollut juridista perustetta, sillä sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo siirtyi kesken sopimuskauden valmentamaan Venäjän miesten lentopallomaajoukkuetta.Getty Images

Lentopalloliiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho kertoi maanantaina julkaistussa blogikirjoituksessaan, ettei liitto saanut siirtokorvausta keväällä Venäjän maajoukkueeseen siirtyneestä entisestä Suomen maajoukkuepäävalmentajasta Tuomas Sammelvuosta.

Siika-ahon mukaan korvaukselle ei ollut juridista perustetta, sillä Sammelvuon vuoteen 2020 asti voimassa olleessa määräaikaisessa sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää. Syytä pykälän puuttumiseen keväällä toimitusjohtajan pestiin tullut Siika-aho ei osannut sanoa.

Pykälä on hyvin yleinen urheiluvalmentajien sopimuksissa. Esimerkiksi jalkapallon Veikkausliigassa HJK:n päävalmentajaksi kesken sopimuskauden siirtyneestä Toni Koskelasta maksettiin MTV:n tietojen mukaan 150 000 euron korvaus entiselle seuralle ROPSille (siirryt toiseen palveluun).

Yle Urheilu tavoitti Siika-ahon kommentoimaan puhelimitse Sammelvuosta käytyjä sopimusneuvotteluita.

Seppo Siika-aho, millainen Tuomas Sammelvuon sopimus oli?

– Yksittäisen henkilön työsopimuksesta, vaikka kyseessä on julkinen henkilö, en oikeastaan voi sanoa mitään. Tämä on työnantajan ja työntekijän välinen luottamussuhde. Mutta jos mietitään tätä lain näkökulmasta, niin sen verran voin sanoa, että meillä ei ollut juridisia perusteita siihen, että olisimme hänet voineet jollain tavalla väkisin pitää Lentopalloliiton palveluksessa.

Aiemmin julkisuuteen on kerrottu, että Sammelvuon sopimus olisi ollut voimassa vuoteen 2020. Eikö silloin ole kyse määräaikaisesta sopimuksesta?

– Tässä on kaksi eri asiaa: millainen on sopimus ja millaisia ovat työntekijän juridiset oikeudet työsuhteessa.

Ja kysymykseni oli, että oliko Sammelvuon sopimus määräaikainen.

– Sammelvuon sopimus oli määräaikainen.

Ja eikö ole niin, oli työ sitten urheiluvalmennuksessa tai kaupan kassalla, että määräaikaista sopimusta ei ainakaan ilman neuvotteluja voi irtisanoa?

– Niin kuin sanoin, en voi kommentoida enempää. Työlaissa on tiettyjä asioita, jotka suojelevat työntekijän etua eri tilanteissa. Huolimatta siitä, että hänellä oli määräaikainen sopimus, niin hänellä oli oikeus irtisanoutua.

Ymmärränkö oikein, Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää?

– Ei ollut.

Miksi näin?

– Tähän en osaa kommentoida.

Tuomas Sammelvuo, Lauri Kerminen.
Tuomas Sammelvuo jätti Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajan pestin tänä keväänä.AOP/imago Sport

Et ollut vielä toimitusjohtajana, kun viimeisin sopimus tehtiin. Kuka oli tuota Sammelvuon edellistä sopimusta tekemässä?

– En halua ottaa kantaa edeltäjien tekemisiin. Keskityn siihen, mitä teen omassa työssäni.

Kun tuota ulosostopykälää ei ollut, niin onko tosiaan niin, että Suomen liitolla ei ollut mitään neuvotteluvaraa Venäjän kanssa?

– Lentopalloliitto on keskustellut asiasta Venäjän lentopalloliiton kanssa ja toimimme, niin kuin liitot toimivat keskenään. Sinällään juridista perustetta meillä ei ollut, koska Venäjän liitto ei ollut osapuoli meidän ja meidän päävalmentajamme välisissä sopimuksissa. Mutta totta kai, aina me käymme keskusteluita eri toimijoiden kanssa ja joskus niistä myös seuraa hyvää yhteistyötä. Aikaisemmin Suomen liitto ja Venäjän ja sitä aikaisemmin Neuvostoliiton liitto ovat tehneet yhteistyötä.

Eli ymmärränkö nyt oikein, että kun Sammelvuo lähti kesken sopimuskauden Venäjälle päävalmentajaksi, niin Suomen liitto sai siitä lämmintä kättä?

– Me olemme tietysti hyvin iloisia siitä, että Tuomas Sammelvuo pääsi urallaan eteenpäin. Yksi liiton tehtävistä on tukea yhtä lailla meidän pelaajien ja valmentajien urakehitystä. Olemme tosi iloisia Tuomaksen menestyksestä nykyisessä työtehtävässä.

Sammelvuo on lentopallovalmentajana isossa nosteessa. Hän on valmentanut seuratasolla Venäjällä jo aiemmin ja nyt sitten myös maajoukkueessa. Siirtokorvauksia olisi varmasti ollut saatavissa. Mihin nuo rahat katosivat? Miten kävi niin, että ei ymmärretty yhtään pyytää vai pyydettiinkö?

– En tiedä, mistä olette moisia tietoja saaneet, mutta kuulostaa aika mielikuvitukselliselta.

Tuomas Sammelvuo
Tuomas Sammelvuo on valmentanut pitkään Venäjällä Kuzbass Kemerovon seurajoukkueessa.Jaakko Stenroos / AOP

Kirjoitat blogissasi "huimista spekulaatioista", jotka liittyvät nimenomaan näihin valtaviin korvauksiin. Mistä itse luulet, että spekulaatiot ovat lähtöisin?

– Minulla ei ole mitään käsitystä, mistä nämä ovat lähteneet liikkeelle.

Minä voin sen sinulle kertoa, nimittäin Lentopalloliiton hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi on kertonut muiden muassa Ylelle, että rahallista korvausta odotetaan ja tämä on pitkin sopimusneuvotteluita ollut hänen linjansa. Oletko sinä ollut tästä ihan tietämätön?

– Tiedän, että asiasta on lähdetty keskustelemaan Venäjän liiton kanssa. Tietysti ajatus oli, että mikäli tästä olisi mahdollista saada jotain, niin sehän olisi kaikki kotiin päin, mutta näin ei käynyt.

Missä vaiheessa neuvotteluita tiesitte, että rahaa Sammelvuosta ei ole tulossa?

– Keskusteluja on käyty pitkin kevättä ja nyt kesän jälkeen totesimme, että näyttää siltä, että mitään korvausta Sammelvuon lähtemisestä ei ole meille tulossa ja sen takia päätimme julkaista tämän asian.

Millainen takaisku se oli, että hänestä ei saatu pennin hyrrää?

– No totta kai, mille tahansa lajiliitolle kelpaisi lisätulot ja aina pitää yrittää, jos on mahdollisuuksia saada rahallista hyötyä. Näin ei nyt käynyt ja näin se joskus menee.

Millainen roolisi oli sopimusneuvotteluissa Venäjän liiton kanssa?

– Minusta tuntuu, että tässä on kaikki olennainen jo käsitelty. Luulen, että meidän ei tarvitse enää hirveästi jatkaa, jos sinulle vain sopii.

Sen verran mielelläni vielä kysyisin, että millainen tuo liiton taloustilanne nyt on?

– Liiton taloustilanne on kohtuullisen haastava. Meillä on huippujoukkueilla varsin iso ohjelma tänä vuonna. Samaan aikaan viime vuoden tilinpäätös oli jonkin verran tappiollinen. Kyllä tässä ihan tarpeeksi on tekemistä liiton talouden kanssa.

Kuka oli Suomen Lentopalloliiton edustaja noissa neuvotteluissa Venäjän liiton kanssa?

– Sen verran vielä vastaan. Puheenjohtaja Pasi Sydänlammi oli yhteydessä Venäjän liiton kanssa.

Lue myös:

Lentopalloliiton toimitusjohtaja: Tuomas Sammelvuon siirtoa ei olisi voitu estää – liitto joutui päästämään entisen maajoukkuevalmentajan Venäjälle ilmaiseksi

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Tuomas Sammelvuon uusi huippupesti on tuulinen – kommentoi sopimuksensa pykälää: "Paljon ratkaisee, tuleeko Venäjän ministeriöstä positiivinen vai negatiivinen lausunto"

Nyt se on varmaa! Tuomas Sammelvuo Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi – sopimus allekirjoitettu tänään

Lentopalloliitossa kuohuu – Nyt irtisanoutui huippu-urheilun hallintopäällikkö: "Huippuosaajien tiimi ympäriltäni on murtunut"

Säilynoja lähtee Lentopalloliitosta kahden vaisun talousvuoden jälkeen – Puheenjohtaja: Emme halua olla täysin tyytyväisiä noihin lukuihin

Kohun keskellä oleva Lentopalloliitto valitsi uuden toimitusjohtajan pikavauhdilla – päävalmentajavalinnan loppusuoralla neljä ehdokasta kotimaasta ja ulkomailta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat