Suora

  • Elävä arkisto esittää

Asiantuntija uskoo, että lentopallomaajoukkueen ongelmat piilevät kiireessä ja kommunikaation puutteessa: "Liitossa ei ole vastuunkantajaa eikä mitään tapahdu"

Yle Urheilun asiantuntija Konstantin Shumov ihmettelee liiton tekemisiä. Asiat eivät tunnu etenevän ja se heijastuu jo kentälle asti.

lentopallo
Suomen lentopallomaajoukkue
Maajoukkueella oli mahdollisuus kammeta itsensä Tokion olympialaisiin. Se oli kuitenkin karsintaturnauksessa jumbosijalla.Photoshot / AOP

Suomen miesten lentopallomaajoukkue koki synkkiä hetkiä, kun sen olympiakarsinta Kiinassa päättyi jumbosijaan. Pian sen jälkeen Lentopalloliitto kertoi, ettei se saanut lainkaan siirtokorvausta keväällä kesken sopimuskauden Suomen peräsimestä Venäjän maajoukkueen päävalmentajaksi siirtyneestä Tuomas Sammelvuosta.

Syynä siihen oli sopimuksesta puuttunut ulosostopykälä, jonka puuttumista liiton toimitusjohtaja Seppo Siika-aho ei osannut selittää.

Yle Urheilun lentopalloasiantuntija Konstantin Shumov ei puhunut kaunistellen maajoukkueen eikä liiton tekemisistä.

– Johtamisessa on aika paljon parantamisen varaa. "Köpi" (Sammelvuo) on nimenä tuttu ja on valmentanut Venäjällä vuodesta 2016 asti. Hänestä on tullut tosi positiivista palautetta niin pelaajilta kuin vanhoilta pelikavereilta. Hän on ollut nouseva nimi. Ehkä joidenkin henkilöiden liitossa pitäisi vähän katsoa peiliin, että tekivätkö kaiken ihan oikein sopimusneuvotteluissa, Shumov toteaa.

"Onko liitossa kaikki kunnossa?"

Ensimmäinen tieto Sammelvuon lähtemisestä tuli maaliskuun alussa. Suomi sai uuden päävalmentajan Joel Banksista huhtikuun loppupuolella.

Se on Shumovin mukaan liian pitkä aika tärkeän karsintaturnauksen alla, varsinkin, kun samoihin aikoihin tapahtui paljon muitakin isoja muutoksia.

– Mitä siinä välissä on tapahtunut? Muissa maissa toimitaan saman tien, meillä taas vähän viiveellä. Kyllä siinäkin pitäisi liiton vähän katsoa omaa tekemistään, Shumov ihmettelee.

Ennen Sammelvuon lähtöä potkut liitosta sai toimitusjohtaja Keijo Säilynoja. Sen jälkeen irtisanoutuivat kaksi Power Cupin (lasten ja nuorten lentopalloturnaus) toimihenkilöä sekä lopulta joukkueenjohtaja ja hallintopäällikkö Jaana Laurila.

– Onko liitossa kaikki kunnossa, koska sieltä on lähtenyt se turbulenssi keväällä. Näin isot muutokset näin tärkeänä vuonna kertovat jotain jostain. Nyt on jotain liitossa varmaan väärin, entinen maajoukkuepelaaja arvelee.

Tärkeiden henkilöiden mukana myös keskusteluyhteys liiton ja maajoukkueen välillä on alkanut kangerrella.

– Liitossa on sellainen ongelma, että vastuunkantajaa ei ole eikä mitään tapahdu. Laurilan lähtö oli iso kolaus. Kaikki asiat hoituivat hänen kauttaan ja jokaisella pelaajalla oli sataprosenttinen luottamus häneen. Mutta nyt en tiedä. Elekieli kertoo aika paljon, siellä on iso tornado pyörimässä.

Karsintaturnaus tuli liian nopeasti

Uuden päävalmentajan piikkiin Shumov ei laita huonosti menneitä olympiakarsintoja. Hänen mielestään on tavallista, että uusi valmentaja tuo mukanaan uudet kuviot. Sen sijaan turbulenssi liitossa heijastuu osin pelaajiinkin.

– Voittamisen nälkä uupuu nyt kokonaan. Näkyy selvästi, että ei oltu valmiina tähän turnaukseen. Karsinnat tulivat liian nopeasti kaikkien muutosten ja vastoinkäymisten keskellä.

Shumov uskoo, että ongelmat ovat seuratasolla ja sarjajärjestelmässä.

– Jos maajoukkue on tärkeässä roolissa, niin myös liitolla pitäisi olla sananvaltaa ettei pelata liikaa pelejä, jotta pelaajien on helpompi tulla maajoukkueeseen virkeinä ja voitonnälkäisinä.

Muut kurovat Suomen kaulaa kiinni

Pelejä on miesten liigassa Shumovin mukaan liikaa eikä harjoitteluun jää riittävästi aikaa. Alkavalla kaudella runkosarjan ottelumäärää on kasvatettu 32:sta 36:teen. Parhaille joukkueille voi kertyä kotimaan sarjassa 50–60 ottelua ja mahdolliset europelit päälle.

Nuorennusleikkausta läpi käyvälle miesten maajoukkueelle juuri nuorten perusharjoittelu olisi tärkeää.

– Meillä on yksi tai kaksi onnistujaa, mutta joukkueena emme enää onnistu. Muut maat ottavat meitä kiinni. He kehittyvät, me junnaamme paikallaan.

Shumov kaipaa Suomelta fyysistä ja aggressiivista lentopalloa. Tekninen osaaminen erityisesti takakentällä on hänen mukaansa muita maita perässä.

– Kentällä pitää antaa kaikkensa. Kovuus puuttuu, aggressiivisuus puuttuu. Suoritukset ovat tosi pehmeitä.

Juttua korjattu 10.20: Runkosarjassa ei pelata 50-60 ottelua, vaan 36.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää – Lentopalloliiton toimitusjohtaja: "En halua ottaa kantaa edeltäjien tekemisiin"

Lentopalloliiton toimitusjohtaja: Tuomas Sammelvuon siirtoa ei olisi voitu estää – liitto joutui päästämään entisen maajoukkuevalmentajan Venäjälle ilmaiseksi

Hallintopäällikkö Jaana Laurilan lähtö kirpaisee lajin sisällä – Yle Urheilun asiantuntija kommentoi Lentopalloliiton toimintaa: "Kaikki on ollut todella levällään"

Tuomas Sammelvuon Venäjä-sopimuksen taustalta paljastui mielenkiintoinen kuvio: Suomi on tällä hetkellä tyhjin käsin, vaikka päästi päävalmentajansa lähtemään

Joel Banks on hävinnyt kaikki 14 otteluaan Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentajana – "Totuus on, ettemme ole riittävän hyviä"

Lentopallomaajoukkueen konkari latoi tylyä tekstiä penkin alle menneen olympiakarsintaturnauksen päätteeksi: "Olen aina pelannut voitosta, enkä siitä, että päästään koskemaan palloon"

"Nyt olemme aallonpohjalla" – asiantuntija ei kuitenkaan syytä päävalmentajaa tappioputkesta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat