Suora

  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä

Veikkausliigan ensimmäistä naiserotuomaria saadaan odottaa vielä vuosia, vaikka liiga näyttää vihreää valoa: "Ei sukupuolella ole merkitystä"

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiän mukaan naiserotuomari voidaan nähdä Veikkausliigassa aikaisintaan 2022. Kaikki on kuntotesteistä kiinni.

jalkapallo
Lina Lehtovaara
Lina Lehtovaara tuomitsi Saksan ja Chilen välisen ystävyysottelun toukokuussa. AOP

Ranskalaiserotuomari Stephanie Frappartista tulee keskiviikkona ensimmäinen nainen, joka viheltää Euroopan jalkapalloliitto Uefan isossa miesten ottelussa. Frappart tuomitsee Istanbulissa pelattavan ottelun, jossa kohtaavat Mestarien liigan voittaja Liverpool ja Eurooppa-liigan vienyt Chelsea.

Suomessa naiserotuomareita ei kuitenkaan vielä nähdä Kakkosta korkeammalla miesten sarjatasolla. Siellä otteluita viheltävät Lina Lehtovaara ja Ifeoma Kulmala.

Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa toivottaa naiserotuomarit tervetulleiksi myös miesten korkeimmalle sarjatasolle.

– Ei asialle ole ollut estettä missään vaiheessa. Jos löytyy kriteerit täyttävä henkilö, ei sukupuolella ole merkitystä, Marjamaa sanoo Yle Urheilulle.

Kaksi vuotta sitten Yle Urheilun kyselyssä Veikkausliigaseurat toivottivat naiserotuomarit tervetulleeksi myös miesten pääsarjaan. Naiserotuomareiden mukaantuloa kannatti tällöin 83 prosenttia vastaajista.

Sen jälkeen naispäätuomareita on nähty myös Euroopan suurimmissa liigoissa. Bibiana Steinhaus on tuominnut Bundesliigassa ja Frappart Ranskan liigassa. Sian Massey-Ellis on ollut Valioliigassa avustavana erotuomarina.

Kuntotesteistä kiinni

Palloliiton erotuomaripäällikkö Jouni Hyytiä kertoo, että Ykkösessä ja Veikkausliigassa viheltääkseen tuomareiden on selvitettävä sääntötestien lisäksi kyseisille sarjatasoille vaadittavat erotuomareiden kuntotestit. Sekä Kulmala että Lehtovaara ovat osallistuneet näihin testeihin viimeksi heinäkuussa.

– Lehtovaaran osalta testin läpäisy jäi ihan marginaalista kiinni. Todennäköisesti hän kokeilee vielä tällä kaudella testin läpäisemistä, Hyytiä paljastaa.

Lehtovaara on toiminut muun muassa neljäntenä erotuomarina naisten EM-kisoissa 2017 sekä naisten Mestarien liigan puolivälierässä viime maaliskuussa.

Vaikka Lehtovaara läpäisisi testin vielä tänä vuonna, ottaa kuitenkin vielä aikansa ennen kuin Veikkausliigassa nähdään ensimmäinen naistuomari – sitä ennen on tuomittava vielä Ykkösessä.

– Ykköstä ei ole kauheasti enää jäljellä. Menemme jo elokuun puolessavälissä ja nyt teemme jo syyskuun erotuomarimääräyksiä. Lokakuussa Ykköstä pelataan enää pari kierrosta, Hyytiä avaa.

Ykkösessä edessä on ensin tutustumisottelu, jonka perusteella päätetään jatkosta.

– Näkisin, että vähintään kaksi kautta on oltava Ykkösessä, että voidaan ajatella tutustumisottelua Veikkausliigaan.

Lue myös:

Suomalaiset naiserotuomarit ovat kadonneet jalkapallon arvokisoista, mutta seuraavaa ei välttämättä tarvitse odottaa kauaa – fyysiset vaatimukset kasvavat vuosi vuodelta

Lina Lehtovaara aloitti tuomaroinnin taskurahan toivossa – nyt hänellä on takanaan jo yli 100 kansainvälistä ottelua

Uefa murtaa viimein lasikattonsa – Stephanie Frappart tekee erotuomarihistoriaa jalkapallon Super Cupissa

Yksi lasikatto murtuu sunnuntaina – erotuomari Bibiana Steinhaus tekee historiaa Saksan Bundesliigassa Päävalmentajat ja kapteenit haluavat naistuomareita Veikkausliigaan – "Kyselyn tulokset ovat kiistattomat"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat