Suora

  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Liettua - Venäjä
  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Hampaanjäljet

Lentopalloliiton puheenjohtajalta kova väite: Venäjän liitto tiesi luottamuksellisia yksityiskohtia Sammelvuon sopimuksesta

Suomen liitto tavoitteli Tuomas Sammelvuosta 100 000–200 000 euron siirtokorvausta.

lentopallo
Tuomas Sammelvuo, Kemerovo.
Puheenjohtaja Pasi Sydänlammin mukaan Venäjän lentopalloliitto tiesi, ettei Tuomas Sammelvuon sopimuksessa ole ulosostopykälää.Jussi Saarinen / AOP

Suomen miesten lentopallomaajoukkueen entisen päävalmentajan Tuomas Sammelvuon siirtyminen keväällä kesken sopimuskauden Venäjälle jätti kotimaisen liiton ilman siirtokorvausta.

Sammelvuon sopimukseen ei kirjattu ulosostopykälää, mikä tarkoittaa, että uudella työnantajalla eli Venäjän liitolla ei ollut velvollisuutta maksaa Suomeen siirtokorvausta.

Lentopalloliiton hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi sanoo, että Venäjän liitto oli tietoinen Sammelvuon ja Suomen Lentopalloliiton luottamuksellisen sopimuksen sisällöstä.

– Ovatko sitten Sammelvuon kanssa käyneet sopimuksen läpi tai miten ovat tehneet, niin sitä en tiedä, mutta selkeästi heillä se tieto kevään kuluessa oli, kertoo puheenjohtaja Pasi Sydänlammi puhelimitse Yle Urheilulle.

– En ole kuitenkaan uhrannut sille aikaa, että mistä Venäjä tiedon sai. Kokonaisuutena olen tyytyväinen. Menneiden asioiden vatvomisella ei kauheaa lisäarvoa synny, hän jatkaa.

Tuomas Sammelvuo ei halunnut kommentoida Sydänlammin väitteitä Yle Urheilulle.

Tavoitteena satojen tuhansien siirtokorvaus

Sydänlammin mukaan Suomi yrittikin neuvotella alussa Venäjän kanssa. Venäjän liitolle kerrottiin puheenjohtajan johdolla, että Suomella on Sammelvuon kanssa voimassa oleva sopimus, jonka pykäliä halutaan noudattaa. Jos siihen tulisi muutoksia, edellyttäisi kotimaan liitto siitä oikeudenmukaista kompensaatiota.

– Summa, jonka nostin esille, perustuu lentopalloagenttien kanssa käytyihin keskusteluihin. Päädyimme siihen, että 100 000–200 000 euroa voisi olla perusteltu korvaus, Sydänlammi kertoo.

Hyvin nopeasti kotimaassa kuitenkin ymmärrettiin, että venäläisillä ei ole maksuvelvoitetta. Se selvisi yksinkertaisesti Sammelvuon sopimusta lukemalla.

– Tiesimme jo siinä tilanteessa oman juridisen asemamme ja että meillä ei viime kädessä ole kauheastikaan mahdollisuuksia esittää konkreettisia vaateita tai yrittää edes estää Sammelvuon siirtymistä sinne. Sitä me emme tietenkään edes halunneet.

Lentopalloliitto ilmoitti tiistaina aloittavansa yt-neuvottelut, joissa se pyrkii 3–4 henkilön irtisanomiseen ja noin 700 000 euron vuosisäästöihin. Summa on merkittävä, sillä liiton liikevaihto oli vuonna 2018 noin kuusi miljoonaa euroa.

– Jokainen euro olisi ollut kotiin päin ja kovasti sen eteen töitä tehtiin koko talvi, kevät ja alkukesä. Välillä näytti ihan lupaavalta, mutta lopulta Venäjän liitto tuli selkeästi siihen johtopäätökseen, että asia on Suomen lentopalloliiton ja Sammelvuon ja että he eivät siihen rahallisesti halua osallistua, Sydänlammi toteaa.

Miksi pykälää ei ollut sopimuksessa?

Sammelvuo ehti olla Suomen miesten lentopallomaajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2013 lähtien. Tuona aikana hänelle tehtiin useita määräaikaisia jatkosopimuksia. Miksi ulosostopykälä puuttui jokaisesta työsopimuksesta?

– Itse asiassa minäkään en ole ollut silloin vielä mukana näissä hommissa, kun Sammelvuon kanssa on alun perin tehty sopimus. Sellaista pykälää siinä sopimuksessa ei vain ole ollut, Sydänlammi sanoo.

Liitto käytti Sydänlammin mukaan kerrasta toiseen samaa sopimuspohjaa, josta liiton taloudelliselta kantilta tärkeä ulosostopykälä puuttui. Pykälä on hyvin yleinen urheiluvalmentajien sopimuksissa.

Sydänlammin mukaan toimitusjohtaja vastasi sopimuksien valmistelusta ja neuvottelusta, ja liiton hallitus hyväksyi sopimukset. Myös Sydänlammi oli nähnyt sopimuksen ennen sen allekirjoittamista.

– Jälkiviisaana tietenkin voi sanoa, että varmasti sellainen pykälä olisi selkeyttänyt tilannetta. Tulkintani on, että kun näitä sopimuksia on tehty, niin pykälä ei ole ollut relevantti kummallekaan osapuolelle. Mutta kun tilanteet muuttuvat, uusia mahdollisuuksia aukenee, niin asioihin myös suhtaudutaan hieman eri tavalla.

Etenivätkö neuvottelut liian hitaasti?

Neuvotteluista vastannut hallituksen puheenjohtaja Pasi Sydänlammi piti yhteyttä Venäjälle puhelimitse ja sähköpostitse. Neuvotteluita haittasi Sydänlammin mukaan se, että osapuolet olivat eri maissa ja kasvokkaisen neuvottelun järjestäminen oli vaikeaa.

Sammelvuo haluttiin kiinnittää Venäjän päävalmentajaksi nopeasti, sillä Suomen tapaan myös Venäjä kamppaili jo elokuun alussa olympiapaikasta. Aikatauluongelmiin tilanne ei kuitenkaan puheenjohtajan mukaan kaatunut.

Kun Sydänlammilta kysyy, toimisiko hän nyt toisin ja ostaisi lentolipun Moskovaan nopeuttaakseen neuvotteluita, hän ei pidä sitä vaihtoehtona.

– Edes jälkiviisaudella tai asioiden jälkikäteisellä vatvomisella, mistä nytkin on kyse, ei voi ajatella, että olisi realistista toimia tuolla tavalla. Mutta se on realistista, että jos olisimme heittäytyneet kovin hankaliksi ja riidanhaluisiksi, he olisivat kääntyneet johonkin muuhun vaihtoehtoon kuin Tuomas Sammelvuohon.

Lue myös:

Tuomas Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää – Lentopalloliiton toimitusjohtaja: "En halua ottaa kantaa edeltäjien tekemisiin"

Asiantuntija uskoo, että lentopallomaajoukkueen ongelmat piilevät kiireessä ja kommunikaation puutteessa: "Liitossa ei ole vastuunkantajaa eikä mitään tapahdu"

Lentopalloliitto aloittaa yt-neuvottelut ja rajun säästökuurin – tavoitteena 700 000 euron säästöt

Lentopalloliiton toimitusjohtaja: Tuomas Sammelvuon siirtoa ei olisi voitu estää – liitto joutui päästämään entisen maajoukkuevalmentajan Venäjälle ilmaiseksi

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat