Painonnostossa synkkä päivä: viisi venäläistä väliaikaiseen kilpailukieltoon – dopingkohu vei thaimaalaiset pois MM-kotikisoista

Venäläisiä painonnostajia on asetettu väliaikaiseen kilpailukieltoon. Thaimaalaiset painonnostajat eivät saa osallistua MM-kotikisoihinsa.

painonnosto
Dopingnäytteen analysointia.
Viime marraskuusta lähtien yhdeksän thaimaalaista painonnostajaa on kärynnyt dopingista. Kuvituskuva.Gettyimages

Kansainvälinen painonnostoliitto (IWF) on määrännyt viisi venäläistä urheilijaa väliaikaiseen kilpailukieltoon epäiltyjen dopingrikkeiden takia, uutistoimisto Reuters kertoi keskiviikkona.

Taustalla ovat Maailman antidopingtoimiston Wadan tutkimukset, jotka liittyvät Moskovan antidopinglaboratorion aineistoon.

Tunnetuimmat kilpailukieltoon asetetut urheilijat ovat vuoden 2012 olympialaisten pronssimitalisti Ruslan Albekov ja vuoden 2013 naisten maailmanmestari Tima Turijeva. Muut kilpailukieltoon määrätyt nostajat ovat David Bedzhanjan, Oleg Tshen ja Jegor Klimonov.

– Kansainvälinen painonnostoliitto pahoittelee lajimme dopingtapauksia. Mutta voimme olla tyytyväisiä, että suojelemme päättäväisesti puhdasta urheilua. Emme ole pelänneet tehdä oikeita päätöksiä, IWF:n puheenjohtaja Tamas Ajan totesi tiedotteessa.

Doping on langettanut jo vuosien ajan synkän varjonsa painonnostolle. Painonnoston asema olympialajina on ollut vakavasti uhattuna. Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) on vaatinut painonnostoa tehostamaan antidopingtyötään, jotta laji voisi pysyä jatkossakin olympialaisten ohjelmassa.

Dopingskandaali vei thaimaalaisilta painonnostajilta mahdollisuuden osallistua MM-kotikisoihinsa

Thaimaalaiset painonnostajat eivät saa osallistua syyskuussa järjestettäviin lajin MM-kisoihin. IWF vahvisti asian uutistoimisto AFP:lle. MM-kilpailujen isäntäkaupunki on Pattaya, joten thaimaalaisnostajat eivät pääse kotikisoihinsa.

Ratkaisun taustalla on dopingskandaali, jossa viime marraskuusta lähtien yhdeksän thaimaalaista painonnostajaa on kärynnyt dopingista. Heidän joukossaan on kaksi hallitsevaa olympiavoittajaa.

Thaimaan lajiliitto ilmoitti aiemmin vetäytyvänsä oma-aloitteisesti Pattayan MM-kisoista ja Tokion olympialaisista.

Viime kuussa Thaimaan amatööripainonnostajien liitto TAWA kuitenkin muutti asennettaan. TAWA toivoi, että osallistumisoikeus myönnettäisiin urheilijoille, jotka eivät ole antaneet positiivista dopingnäytettä. IWF kuitenkin ilmoitti keskiviikkona, että MM-panna säilyy voimassa.

Lisätty uutiseen 14.8.2019 kello 12.30: thaimaalaiset painonnostajat eivät saa osallistua kotikisoihinsa.

Lue lisää:

KOK: Painonnostoa uhannut olympiapanna väistymässä

Painonnoston entiselle ME-naiselle kahdeksan vuoden kilpailukielto

"Vahva meksikolainen olut yllätti" – olympiakisojen ensimmäisestä dopingkärystä 50 vuotta

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat