Suora

 • Alppihiihdon MC: Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku
 • Kronplatz, naisten suurpujottelun 1. lasku
 • Alppihiihdon MC: Kronplatz, naisten suurpujottelun 2. lasku
 • Kronplatz, naisten suurpujottelun 2. lasku400
 • Äidin ja mummin teränjäljissä - Emmi Peltonen on taitoluistelija kolmannessa sukupolvessa
 • Alppihiihdon MC: Schaldming, miesten pujottelun 1. lasku
 • Schladming, miesten pujottelu, 1. lasku
 • Urheiluruutu
 • Alppihiihdon MC: Schaldming, miesten pujottelun 2. lasku
 • Jalkapallon Italian cup, Inter - AC Milan
 • Jalkapallon Italian cup, puolivälierä Inter - AC Milan
 • Urheiluruutu
 • Schladming, miesten pujottelu, 2. lasku
 • Jalkapallon Italian cup, Inter - AC Milan

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela on yhä ilman kisalippua Tokion olympialaisiin: "Mitä pidemmälle tämä on mennyt, rassaa se enemmän pääkoppaa"

Satu Mäkelä-Nummela hakee trap-ammunnan olympiapaikkaa Tokioon ammuntalajien maailmancupissa Hollolassa tällä viikolla.

ammunta
Satu Mäkelä-Nummela
Satu Mäkelä-Nummela kisaa torstaina lähellä kotimaisemiaan.Markku Ulander/Lehtikuva

Olympiavoittaja Satu Mäkelä-Nummela, 48, janoaa edelleen menestystä ampumaradoilta. Suomalaisen sormet ovat tiukasti liipaisimella ja katse kiekossa, kun Hollolassa jaetaan kaksi olympiapaikkaa ampumalajien maailmancupin osakilpailussa perjantaina. Kovissa paikoissa marinoitunut suomalaisampuja on saalistanut olympiapaikkaa Tokioon toistaiseksi tuloksetta.

– Leppoisalla mielellä olen liikenteessä, koska hyviä yrityksiä olympiapaikasta on jo ollut. Mitä pidemmälle tämä on mennyt, rassaa se enemmän pääkoppaa, Mäkelä-Nummela sanoo.

Mäkelä-Nummela oli heinäkuun alussa MM-kisoissa 27:s ja ampui alas 112 kiekkoa. Hän uskoo, että tulosta pitää parantaa Hollolassa. Finaali ammutaan perjantaina.

– Tuloksella 118 on vahvoilla finaaliin. Ehkä huonompikin tulos riittää, kokenut ampuja arvioi.

Tällä hetkellä ammunnan ainoan olympiapaikan on hankkinut Lari Pesonen, joka tähtäsi skeetissä toukokuussa maapaikan Tokion ensi kesän olympialaisiin.

Ampuja muistuttaa, että paikka Tokioon ei välttämättä vaadi suoritusta edes finaaliin.

– Se edellyttää, että maapaikan hankkineet ovat finaalissa. Mutta jos olen ensimmäinen tai toinen niin se on siinä, Mäkelä-Nummela kiteyttää.

Satu Mäkelä-Nummela (vas.) ja tytär Sara Nummela STT:n haastattelussa Hollolassa 8. elokuuta 2019. Lahden Ampumaseura ja Suomen Ampumaurheiluliitto järjestävät haulikkolajien maailmancupin osakilpailun 13.-23.8 Hollolan Hälvälässä. Mäkelä-Nummela ja Nummela kilpailevat kisoissa haulikon trap-ammunnassa.
Haulikkolajien maailmancupissa Hollolassa Satu Mäkelä-Nummela kisaa tytärtään Sara Nummelaa vastaan.Lehtikuva/Markku Ulander

Pitkän uran tehnyt Mäkelä-Nummela on tehnyt harjoitteluunsa hieman muutoksia. Ennen hän ampui vuodessa noin 20 000 kiekkoa, nyt hän ampuu 15–17 000 kiekkoa vuodessa.

Orimattilassa asuva Mäkelä-Nummela on Hollolassa melkein kuin kotonaan. Orimattilasta Hollolaan on autolla matkaa noin puoli tuntia. Kisa ei vie nyt kaikkia ajatuksia, kuten tilanne voisi ulkomailla olla.

– Käyn töissä ja nyt on muutakin tekemistä kuin nämä kisat. Ulkomailla mennään vain hotellin ja ampumaradan väliä.

"Saatan ottaa puolen tunnin tirsat ennen ammuntaa"

Suomalaisampuja Marika Salmi kuvaili Yle Urheilun haastattelussa pari viikkoa sitten, että ampumisessa pitää olla ”pää kylmänä ja kroppa kierroksilla”. Mäkelä-Nummela ei täysin allekirjoita väitettä.

– Minä en todellakaan tarvitse mitään kierroksia. Saatan ottaa puolen tunnin tirsat ennen ammuntaa. Tein niin Pekingissä vuonna 2008, orimattilalainen letkauttaa.

Vaikka olympiapaikka Tokioon jäisi saamatta, hieno ja pitkä ura ei kuitenkaan vielä lopu. Vuoden 2008 olympiavoittajan vatsa ei ole vielä täysi.

– Se jatkuu niin kauan, kun tekeminen lähtee sydämestä. Jos tulee menestystä, se on kuin porkkanaa antaisi hevoselle. Vaikka en saisi olympiapaikkaa, olen ensi vuonna mukana, Mäkelä-Nummela päättää.

Tässä vaiheessa on kuitenkin paikallaan hieman muistella uraa, vaikka se vielä jatkuisi useita vuosia. Matkustelu ei ole ollut suomalaisampujan mieleen.

– Paljon olen saanut nähdä maailmaa. Jos ei olisi tätä lajia, olisin käynyt vain Ruotsissa ja Virossa. Ulkomailla lasken aina päiviä, milloin olen kotona.

Lue myös:

Marika Salmi tarttui haulikkoon vasta parikymppisenä ja on nyt kiilannut itsensä trapin kansainväliseen kärkeen – "Tiedän, mitä olen tekemässä enkä epäile, ettenkö osaisi"

Lari Pesonen, 24, sai kavereiltaan rahat kisamatkaan ja ampui Suomelle olympiapaikan – Metsästyskortin hankkiminen vei lajin pariin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat