Suora

  • Ysäriä ja rillausta
  • Kuin savuna ilmaan

Superpesiksen ennätykset murskannut 14-vuotias teinipoika ei haihattele vielä tähteyden perään: "Eihän kukaan parin viikon päästä tällaisia muista"

Kouvolan Pallonlyöjien Elias Pitkäsestä tuli viime viikolla nuorin miesten Superpesiksessä pelannut ja nuorimpana juoksun lyönyt sekä tuonut pelaaja. 14-vuotias yläkoululainen pelaa myös koripalloa, eikä lopullista lajivalintaa ole vielä tehty.

pesäpallo
Elias Pitkänen KPL.
Elias Pitkänen viihtyy Kouvolan pesäpallostadionilla. Halu oppia ja kehittyä on huipussaan.Esa Syväkuru

KOUVOLA. – Tämä viikko on aika kevyt, ei ole kuin kolme peliä, Elias Pitkänen tokaisee ja pyyhkäisee hiuksia pois silmiltä Kouvolan pesäpallostadionin kotipesässä.

Yhdeksäsluokkalaisen päivä läheisessä yläkoulussa on paketissa ja ennen seuraavaa harjoitusta on aikaa jutella elokuun alussa syntyneestä ennätyksestä. Yllätyskutsun Kouvolan Pallonlyöjien edustusjoukkueeseen saanut Pitkänen teki Alajärvellä historiaa, sillä hänestä tuli 14 vuoden, kahdeksan kuukauden ja 24 päivän ikäisenä nuorin miesten Superpesiksessä esiintynyt pelaaja.

Kempeleen Kiriä edustavan Marko Pelkosen 20 vuotta vanha ennätys meni rikki kuukauden erolla. Täydellisen Pitkäsen debyytistä teki ensimmäisellä lyöntivuorolla syntynyt juoksu sekä perään tuotu juoksu. Nekin olivat luonnollisesti ennätyksiä.

Alajärven matkalta jäi lämpimiä muistoja loppuiäksi, mutta sanavalmis nuorukainen tietää olleensa vain yksi vaihtoehto muiden joukossa.

– Hienoahan se on tuollaisia ennätyksiä rikkoa, mutta ei sitä ollut tarkoitus rikkoa ja siinä olisi ollut meidän ikäluokasta monta muutakin poikaa, jotka olisi voitu valita. Minut nyt vain valittiin ja siinä kävi näin.

– Peli ei oikeastaan jännittänyt, sillä siinä alla oli aikamoinen peliruuhka eikä sitä ehtinyt miettiä juuri etukäteen. Siinä oli tuttuja poikia mukana joukkueessa ja siinä vain mentiin joukon mukana, Pitkänen muistelee vaatimattomasti.

Elias Pitkäsen isä Eero Pitkänen on tuttu nimi huippupesäpalloa seuranneille. Viimeksi viime kesänä kesken kauden Haminan Palloilijoiden viuhkaan tarttunut Pitkänen on ollut kolmeen eri otteeseen KPL:n pelinjohtaja, ja lukkarin paikalla junioripeleissä esiintyvä Elias on tullut monille nyky-Koplan pelaajille tutuksi pikkupojasta lähtien.

Kouvolalaispelaajista Sasu Toikka on ollut Pitkäsillä jopa kolmilapsisen perheen lastenvahtina. Pääseminen Anssi Lammilan, Matti Latvalan ja Juho Hacklinin kaltaisten konkareiden kanssa samalle kaarelle tosipeliin olikin hauska kokemus.

– Latvalalta tuli jotain pientä kuittia, mutta siitäkin selvittiin. Olihan se hauskaa, kun on ihan pienenä katsellut noiden vanhempien pelejä, että nyt pääsi samaan peliin mukaan.

Elias Pitkänen KPL.
Elias Pitkänen pelaa lukkarina, koska siinä pääsee määrittelemään pelin kulkua.Esa Syväkuru

Kypsä ikäisekseen

Ensimmäisen kautensa Kouvolassa vuonna 2009 pelannut Latvala on tuntenut Pitkäsen jo vuosikymmenen ajan. Harjoittelumotivaatio on tehnyt vaikutuksen.

– Hänellä on hyvä lyöntitekniikka ja ikäisekseen hänellä on lautasen ääressä oikein mallikasta tekemistä. Ennen kaikkea Eliaksella on lahjakkuus harjoitella, ja hän on äärimmäisen sitoutunut sekä kova tekemään töitä jo tuon ikäisenä. Hänestä on varmasti tulossa kova peluri, jos vain into säilyy, syksyllä 36 vuotta täyttävä Latvala toteaa.

Samana vuonna 2009 alkoi myös silloin neljävuotiaan Elias-pojan tarina pesäpallon parissa.

– Mailaan olen tarttunut varmaan vuoden tai kahden vanhana, ja iskän kautta on tullut oltua paljon peleissä. 2009 tulin tälle samalle stadionille pesiskouluun, ja siitä se sitten lähti.

Jo vuodesta 2007 lähtien Kouvolassa pelannut Hacklin osasi odottaa Pitkäsen nousevan edustusjoukkueeseen vielä jonain päivänä.

– Bussimatkalla Alajärvelle totesin kyllä olettaneeni, että pelaan vielä joskus hänen kanssaan samassa joukkueessa. En vain olettanut sen tapahtuvan näin äkkiä. Tiesin, mihin Elias pystyy, eikä se ollut ollenkaan hassumpi aloitus.

Kun ennätyspoika syntyi marraskuussa 2004, Latvala oli pelannut jo kaksi kautta Superpesistä ja Hacklin tahkosi Ykköspesistä Jokioisissa. Kaksikko ei silti tunne vielä itseään ikälopuksi, vaan nuoret virkistävät tunnelmaa.

– Näen sen ennemminkin rikkautena, että pääsee pelaamaan eri-ikäisten pelaajien kanssa. 1967 syntynyt Jan Hautala on ollut omalla urallani vanhin joukkuekaveri ja 1956 syntynyt Risto Tuominen taas vanhin vastustaja. Nyt kun on 2004 syntynyt pelannut samassa joukkueessa, onhan siinä aika monta vuosikymmentä, Latvala naurahtaa.

– Vähän välillä tuntuu vanhalta, kun tuolla treeneissä pyörii jotain junnuja, joita on viimeksi nähnyt F-poikana. Kiva vaan, että tulee nuoria, kun niillä on uusia juttuja eikä aina vain näe näitä samoja latvaloita ja lammiloita. Pysyy itsekin vähän nuorekkaampana, Hacklin veistelee.

Matti Latvala, KPL.
Kouvolan kokeneeseen osastoon kuuluva Matti Latvala löi runkosarjassa 68 (2+66) juoksua. Arkistokuva.Tomi Hänninen

Pesis vai koris?

Pitkäsen tähtihetki osui heti Alajärvi-ottelun ensimmäiseen vuoropariin. Kouvolalaiset aloittivat sisällä, ja Pitkäsen ensimmäisen lyöntivuoron kolmas lyönti toi onnistumisen. Runkosarjan jumboksi jääneen Alajärven polttolinja haparoi hieman matalaksi jääneen kopinnoston kanssa, ja pallo painui kakkoskopparille saakka. Historiallisen juoksun toi Roope Koskelainen.

Perään Pitkänen juoksi kotipesään Valtteri Luoman lyönnillä.

KPL:n kokenut pelinjohtaja Matti Iivarinen näki Pitkäsen asenteen olleen juuri oikea.

– Ennen kaikkea asennoituminen ja valmistautuminen jäivät mieleen. Tuntui siltä, että olisi ollut kokeneempikin peluri reissussa.

– Aika lailla olen vierestä häntä seurannut, mutta hän harjoittelee tunnollisesti ja haluaa selvästi satsata lajiin. Pelisuoritus oli hieno, hän sai tehoja ja sitä kautta pienen palkinnon. Toivottavasti tuosta tulee motivaatiota jatkoa varten, Iivarinen sanoo.

Pitkänen itse myöntää, että Alajärveltä saatu motivaatioruiske oli merkittävä, vaikka harjoittelumotivaation kanssa ei ole aiemminkaan ollut ongelmia. Nuorimies on ollut tuttu näky harjoittelemassa omalla ajalla stadionilla koulupäivien jälkeen.

– Tosi paljon tuosta pelistä sai kannustusta jatkoa ajatellen. Nyt pääsin näkemään, mitä se ammattilaispeleissä on, miten siellä mennään ja miten hommat hoituvat. Toivottavasti yksittäisten pelien sijaan pääsisi joskus pelaamaan ihan kokonaisiakin kausia.

Pitkäsen arki on viime vuosina täyttynyt koulun ohella kesäisin pesäpallosta ja talvisin koripallosta. Kuluva kausi kansallispelin parissa on ollut kiireinen.

– Olen pelannut C- ja B-poikien pelejä, miesten Suomensarjaa sekä nyt tuon yhden miesten Superin ottelun. Kyllähän se aika rankkaa on, kun peliputket ovat aika tiiviitä, mutta toisaalta pelaaminen on se hauskin homma tässä.

Koripallo Kouvojen paidassa on kulkenut vielä rinnalla, mutta Pitkäsen puheista aistii, että se saattaa jäädä jatkossa pois.

– En ole koskaan käynyt koripallon kesäharjoituksissa, ja valmentajille kahden lajin pelaaminen on ollut ihan ok. Lajivalinnan suhteen ei ole tehty mitään päätöksiä, ja kaikki on vielä auki.

– Olen kyllä miettinyt molempien lajien hyviä ja huonoja puolia. Pesistä ei todennäköisesti pääse pelaamaan ulkomaille kuin yksittäisiä pelejä, mutta molemmat ovat lähellä sydäntä. Fiiliksen mukaan mennään ja katsotaan, miten se sitten kääntyy.

Eero Pitkänen, KPL.
Eero Pitkänen on luotsannut Kouvolan Pallonlyöjiä kolmeen otteeseen 2000–2005, 2008–2009 ja 2015–2017.Jukka Rasimus / AOP

Isä-Eero on opettaja, joka pelasi omalla pelaajaurallaan samoja lajeja. Pelisäännöt urheilun ja koulun suhteen on tehty selväksi.

– Jos koulussa hölmöilee jotain tai se ei suju, treeneihin ei ole asiaa. Se on aina ollut niin, että koulu on ykkösjuttu.

KPL:n junioreissa valmennustyötä tekevä isä-Pitkänen luotsaa poikaansa C-juniorijoukkuetta, ja muutenkin pesiksestä puhutaan paljon - aina silloin kun satutaan olemaan samaan aikaan kotona.

– Harvoin pesäpallo unohtuu, mutta aika harvoin myös esimerkiksi syödään yhdessä. Syödään aina vähän, mitä kaapista löytyy ja hyvä jos illalla ehditään vaihtaa kuulumisia.

– Kyllä häneltä saa paljon vinkkejä pesikseen ja elämänohjeita, joita yrittää sitten noudattaa.

Kohosen ja Kivipellon jalanjäljissä

Koripallon puolella takamiehenä tai laiturina pelaava Pitkänen pelasi jokeripaidassa ensimmäisen pääsarjaottelunsa, mutta junioripeleissä paikka on lukkari. Sille on syynsä.

– Siinä on hyvä, kun pääsee määrittelemään pelin kulkua. Ja kun tietää vastustajia, pystyy myös määrittämään heidän lyöntiensä laatua ja sitä, mitä lyöntejä yrittää lukea pois. Kivipellon Jannea olen tässä Kouvolassa seurannut paljon viime vuosina ja aiemmin myös Kohosen Tonia.

Pelaajana Pitkänen näkee vahvuutensa lajitaidoissa. Fysiikan kanssa taas on tekemistä, mutta se on 14-vuotiaan pojan tapauksessa normaalia.

– Eniten parannettavaa on reaktioissa ja fysiikassa ylipäätään. Fyysisissä ominaisuuksissa on sellaista kehitettävää, jolla pääsee vielä pitkälle.

Janne Kivipelto
Kouvolan Janne Kivipelto valittiin viime vuonna kauden parhaaksi lukkariksi. AOP

Tulevaisuuden haaveista kysyttäessä kotikaupunki ja pesäpallo ovat vahvasti läsnä. Paikallinen pesisyhteisö on tehnyt vaikutuksen.

– Täällä Kouvolassa on niin hieno yleisö ja mahtavat puitteet, että kyllä täällä olisi hienoa joskus pelata isoja pelejä.

Pitkänen ei koe, että hän olisi ennätyksensä takia nyt jotenkin erityisen seurattu pelaaja. Turhia paineita ei ole tarkoitus ottaa.

– Eihän kukaan parin viikon saati parin vuoden päästä tällaisia muista. Sitten on jo ihan eri mies ja eri meininki, Pitkänen päättää pieni virne suupielessään ja suuntaa kohti seuraavia juoksuharjoituksia.

Lue myös:

Miesten Superpesiksen kaikkien aikojen nuorin pelaaja löi heti juoksun: vain 14-vuotias Elias Pitkänen pelasi vielä eilen B-poikien ottelussa

Enemmän käsidesiä ja vähemmän työpäiviä – näillä eväillä Sami Haapakoski tähtää viidenteen pesäpallomestaruuteensa

Superpesiksessä kaksi uutta tilastokuningasta

Vimpeli valloitti runkosarjan miesten Superpesiksessä – puolivälieräparit selvillä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat