Suora

  • Lumilautailun MC: Seiser Alm, slopestyle

Norjan maajoukkuehiihtäjällä onnea matkassa sydänpysähdyksessä – "Tilastojen mukaan 15 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä"

Norjan maajoukkuehiihtäjä Sondre Turvoll Fossli toipuu parhaillaan Oslon sairaalassa maanantaina sattuneesta sydänpysähdyksestä.

hiihtolajit
Sondre Turvoll Fossli
Sondre Turvoll FossliEPA

Sprinttimatkojen norjalaishiihtäjä Sondre Turvoll Fosslilla oli lääkärien mukaan ikävästä tapahtumasta huolimatta tähdet kohdillaan, kun hänen sydämensä pysähtyi automatkalla maanantaina.

26-vuotias Fossli ajoi autoa, jonka kyydissä oli onneksi myös neuvokas tyttöystävä, joka antoi ratkaisevaa ensiapua yhdessä tuntemattoman pyöräilijän kanssa ennen ambulanssin saapumista paikalle.

Oslon yliopistollisen sairaalan sydänlääkäri Geir Øystein Andersenin mukaan urheilijalla oli onnea mukana tapahtumaketjussa. Todennäköisyys ei ole nimittäin sydänpysähdyksen kokeneen ihmisen puolella.

– Yleisesti ottaen jos tarkastelee tilastoja, niin sydänpysähdyksestä on valitettavasti vain 14–15 prosentin mahdollisuus selvitä hengissä, kertoi Andersen NRK:lle.

Fosslin sydäntä on jo ehditty tutkia, mutta ainakaan toistaiseksi siitä ei ole löydetty mitään eriskummallista tai poikkeavaa.

Lääkäri Andersen korostaa, että ensiarvoisen tärkeää on sydänpotilaalle, että elvytys aloitetaan aina viipymättä. Äkkikuolema voidaan ehkäistä rivakalla toiminnalla.

Sprinttivalmentajan tunteikas vierailu

Norjan sprinttivalmentaja Arild Monsen kävi NRK:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan tapaamassa kovia kokenutta Fosslia, joka on tänään päässyt ensi kertaa sängystä ylös sairaalassa.

– Tunteet olivat aika tavalla pinnassa, mutta oli kiva nähdä hänet ja todeta se, kuinka hyväntuulinen hän oli. Sondre on ihan ok olosuhteet huomioiden.

Monsen vahvisti, että huippu-urheilijan sydänpysähdys tuli kaikille täysin odottamatta.

– Sen jälkeen kun sain tietää viestillä, mitä oli oikein tapahtunut, päivä oli minulle äärimmäisen raskas. Se oli shokki kaikille Fosslin läheisille ja myös minulle, valmentaja totesi.

Hiihtouran jatkosta on liian varhaista sanoa valmentajan mukaan yhtään mitään.

– En voi sanoa siitä mitään. Askel askeleelta on mentävä nyt rauhassa eteenpäin. Kyllä hän oli kuitenkin optimistinen. Sondren tähtäin on ollut aiemmin kivuta lajinsa TOP-kahdeksan urheilijaksi, sanoi sprinttiluotsi.

Lue lisää:

Norjan maajoukkuehiihtäjän sydän pysähtyi – kiidätettiin sairaalaan

Lähteet: NRK

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat