Suora

  • Uinnin EM, alkuerät 6.12.
  • Mäkihypyn MC, miesten karsinta, Nizhni Tagil

Helander kilpailee viimein sunnuntaina – valmentaja odottaa heti komeaa kaarta ja väläyttää lähes 86-metrisen heiton mahdollisuutta

22-vuotias keihäänheittäjä Oliver Helander on ollut kylkivamman takia kilpailutauolla Kuortaneen juhannuskisoista asti.

yleisurheilu
Oliver Helander
Oliver Helander kilpailee sunnuntaina Espoon GP-kisassa.Tomi Hänninen

Suomen ykkösheittäjä Oliver Helander, 22, kilpailee sunnuntaina lähes kahden kuukauden huilin jälkeen.

Nuorukainen heitti Kuortaneen juhannuskisoissa 22. kesäkuuta kotimaisen kärkituloksen 86,93 metriä, mutta joutui jättämään kisan kesken. Myöhemmin selvisi, että syynä olivat kylkivaivat, joiden vuoksi Helander oli lopulta lähes kaksi kuukautta sivussa.

Vamman laadun selvittyä tiedotettiin, että Helander saattaisi kilpailla jo heinäkuun lopulla. Paluu kilpailuihin venyi lopulta pitkälle. Helanderin valmentajan Glenn Lignellin mukaan kuntoutuksessa ei tullut takapakkeja.

– Kun kauden tärkein kisa on vasta kaukana edessä, emme halunneet lähteä höntyilemään. Olemme menneet maltilla ja tuntemusten mukaan eteenpäin. Toipumiselle piti antaa aikaa tämän verran, Lignell kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Viime aikoina Helanderin harjoitukset ovat sujuneet nousujohteisesti, eikä kyljessä ole ollut enää tuntemuksia vamman jäljiltä.

Lignell ei kuitenkaan vielä paljasta, millaisia kaaria 22-vuotias on harjoituksissa viskonut.

– Oliver ei ole ikinä ollut mikään harjoitusten mestari. Verrattuna hänen omiin harjoitusheittoihinsa, on keihäs lentänyt ihan hyviin mittoihin. Hän ei ole sellainen heittäjä, joka heittäisi 90-metrisiä tai 85-metrisiä harjoituksissa, vaan syttyy aina paremmin kisoissa.

Sunnuntaina Helander heittää Espoon GP-kilpailussa. Samalle viivalle asettuvat muun muassa viimeisestä MM-paikasta vielä kilpailevat Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela.

Liekö Wirkkalan tulos kenttäennätys? Ohimennen on heitetty, että sen rikkominen olisi ihan kiva, ei niin vakava tavoite.

Glenn Lignell

Pitkän tauon jälkeen Helanderille haetaan ehjää kilpailua.

Espooseen on luvattu sunnuntaille kovia tuulia. Lignell odottaa suojatiltaan olosuhteista riippumatta hyvää perustulosta, eli yli 80 metrin heittoa.

Varsinaista tulostavoitetta paluukisaan ei ole. Kaksikko on kuitenkin puhunut keskenään Teemu Wirkkalan voittotuloksesta Espoon Kalevan kisoissa 2009. Wirkkala lennätti keihään tuolloin 85,84 metriin.

– Liekö Wirkkalan tulos kenttäennätys? Ohimennen on heitetty, että sen rikkominen olisi ihan kiva, ei niin vakava tavoite, Lignell paljastaa.

Tavoitteena Berliinin kova keihäskisa

Tähän mennessä Helander on jo perusharjoittelunsa tälle kautta hoitanut. Seuraavaksi tarkoituksena on saada kisoja alle, jotta Helander vertyy mahdollisimman kovaan kisakuntoon ennen Dohan MM-kisoja. Toki pieni tauko kilpailuun voi vielä tulla, koska kisoja ei ole tarjolla hirveästi ennen lokakuun alun MM-loistoa.

Espoon jälkeen Helanderin kilpailukalenteri on vielä osittain auki. Ensi viikolla hän saanee kutsun Ruotsi-otteluun, jonne keihäslupaus aikoo suunnata.

Maaottelun jälkeen Helanderille on tavoiteltu paikkaa Berliinin kovassa keihäskisassa syyskuun ensimmäisenä päivänä. Jos paikkaa Saksassa ei heltiä, Helander kilpailee 22-vuotiaiden SM-kisoissa samana viikonloppuna.

Vaikka tauko kilpailuista on ollut pitkä, Lignell uskoo, ettei Helanderin kauden parasta ole välttämättä vielä nähty.

– Jos ei tule mitään takapakkeja, uskon, että on tosi hyviin tuloksiin vielä mahdollisuuksia tällä kaudella. Oliver on ihan hyvässä kunnossa. Olen toiveikkain mielin loppukesää ja syksyä kohden.

MM-mitali nappionnistumisella?

Helander on tämän kauden maailmantilastossa sijalla kahdeksan lähes 87-metrisellään. Maailman kärkikolmikkoon on matkaa reilut kaksi metriä.

Nuorukainen on vasta uransa alussa, mutta hänellä on hyvällä onnistumisella täydet mahdollisuudet jopa MM-mitaleille.

Kaksi vuotta sitten MM-pronssia nappasi Petr Frydrych tuloksella 88,32. Helanderin ennätys tähän mennessä on 88,02 metriä.

– MM-kisoja en halua vielä spekuloida. Mitali ei ole ollut missään vaiheessa virallinen tavoite, mutta otamme sen vastaan, jos se tulee ja siihen on mahdollisuuksia. En usko, että mahdollisiin saumoihin on kamalasti vaikuttanut tämä tauko, Lignell sanoo.

Ihab Abdelrahman, Julius Yego ja Tero Pitkämäki.
Tero Pitkämäki (oik.) on edellinen suomalainen MM-mitalisti keihäänheitossa. Pitkämäki otti pronssia Pekingissä 2015. Voiton vei Julius Yego (kesk.) ja hopeaa Ihab Abdelrahman El Sayed (vas.).AOP

Vaikka maailmankärki on keihäässä todella kova, ovat esimerkiksi Saksan huiput kärsineet kesällä loukkaantumisista.

Johannes Vetter ei ole kilpaillut kesäkuun lopun jälkeen lähentäjälihasvammansa takia, mutta on viivalla Birminghamin Timanttiliigassa ensi sunnuntaina.

Maailmantilaston nelonen Bernhard Seifert on kilpaillut vain harvakseltaan kesäisen loukkaantumisensa jälkeen. Puolitoista viikkoa sitten hän jäi Saksan mestaruuskilpailuissa 79,32 metriin. Myös Seifert testaa kuntoaan Birminghamissa.

Urallaan yli 88 metriä heittänyt Julian Weber oli hänkin keskikesällä loukkaantuneena. Elokuun alussa hän on kuitenkin heittänyt kaksi kisaa, molemmissa keihäs lensi yli 86 metrin.

Lue myös:

MM-kisoihin valittu keihäänheittäjä Helander jää kilpailutauolle kylkivamman takia – nuorten EM-kisat jäävät välistä

Pitkämäen poisjäänti teki MM-valinnoista kahden kaupan – asiantuntijan mukaan yksi asia ratkaisee ennen kaikkea komean keihäsuran jatkumisen

Suomen yleisurheilun MM-joukkueesta hyvät näkymät – paras tilanne kymmeneen vuoteen: "Parempi kuin uskalsin etukäteen laskea"

Viiden vuoden vammakierre oli tuhota lupaavan keihäänheittäjän uran – yön synkät ajatukset väistyivät aina aamulla, ja nyt Toni Kuuselan sinnikkyys palkitaan

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat