1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. salibandy

Mika Kohonen, 42, myöntää, että maajoukkue ja MM-kotikisat 2020 kiinnostavat– ura jatkuu Happeessa, vaikka perhe asuu Ruotsissa: "Jos perhe olisi vaatinut, olisin lopettanut"

Kohonen pohti myös muita vaihtoehtoja esimerkiksi Ruotsista.

Mika Kohonen pelaa Happeessa myös ensi kaudella. Kuva: AOP

Salibandylegenda Mika Kohonen, 42, ilmoitti torstaina jatkavansa peliuraansa Happeen paidassa. Viidesti maailman parhaaksi valitun Kohosen piti viime kaudella tulla päättämään peliuransa kasvattajaseuraansa, mutta nyt mittava pelaajaura jatkuu – ainakin ensi kauden.

–Samat asiat päätökseen vaikuttivat kun aina aiemminkin eli palava halu ja rakkaus urheilua sekä lajia kohtaan, Yle Urheilun puhelimitse tavoittama Kohonen kertoi.

Useasti lopettamista pohtinut Kohonen myöntää, että päätös peliuran jatkumisesta oli viime kesää helpompi.

– Viime vuonna lopettamista mietittiin pitkään. Sitten tuli vähän yllättäen tämä Happeen kuvio.

Kohonen painottaa, että päätös oli perheen yhteinen. Perhe asuu Ruotsissa Uppsalassa, missä konkari pelasi vuosina 2005–2015. Sen jälkeen Kohonen on edustanut SPV:n lisäksi ruotsalaisseura Helsingborgia, joten alkava kausi on viides, kun perhe asuu eri paikassa.

– Mahdollisimman paljon yritän käydä siellä tai sitten he täällä. Viime kauden aikana kypsyi kuitenkin päätös, että en ole valmis lopettamaan henkilökohtaisella tasolla. Mutta jos perhe olisi vaatinut, olisin lopettanut.

Kaikkien aikojen parhaanakin pidetty pelaaja paljastaa pohtineensa myös muita vaihtoehtoja Ruotsista ja muualta.

– Mutta koti on koti. Kiva tulla taas kotiin Jyväskylään ja Happeeseen.

Takana yhdet treenit

Kesän Kohonen on viettänyt perheen kanssa kotona Uppsalassa.

– Kesä on sujunut hyvin perheen kanssa treenatessa ja lapsia kuskatessa treeneihin. Ihan rauhallinen ja kiva treenikesä.

Nyt konkari on ehtinyt vetää Happeen kanssa yhdet lajitreenit. Tämän kauden joukkuetta Kohonen kuvailee iskukykyiseksi.

– Nuorennus ja murros iski rankemmin viime kaudella. Matka aloitettiin viime vuonna ja nyt se jatkuu.

Yksi on kuitenkin poissa: toinen Happee-legenda Petri Kauko, 39, päätti pitkän peliuransa viime kauteen. Hän toimii nykyään joukkueen managerina. Kohonen myöntää, että joukkue menetti samalla huippuluokan pelaajan.

– Nyt muiden on kasvettava siihen rooliin. Isot ovat kengät eikä sitä samalla tavalla pysty paikkaamaan. Hieno mies ja hieno ura, saman kylän Vaajakosken ukkoja ollaan.

Maajoukkue mielessä

Suomi isännöi joulukuussa 2020 salibandyn MM-kilpailuja. Kohonen ei suoraan sano, että kotikisat olisivat vaikuttaneet jatkopäätökseen.

– Kyllä vuosi kerrallaan pitää mennä. Niin kauan kuin pelaan, maajoukkue on kuitenkin tavoitteena. Se on isoin kunnia-asia päästä edustamaan Suomea.

Jo vuonna 1995 salibandyliigassa debytoinut Kohonen on valittu urallaan viidesti maailman parhaaksi pelaajaksi, minkä lisäksi vyöltä löytyy neljä MM-kultaa. Maajoukkueessa Kohonen pelasi ensimmäisen kerran vuonna 1997. MM-kisoissa Kohonen on ollut mukana 11. kertaa, ja hän on pelannutkin kaikki MM-kisat vuodesta 1998 lähtien.

Mitä tavoitteita legendalla vielä uralleen on?

– Samat kuin aina ennenkin. Joukkueen kanssa pelaamme taas muutamasta pokaalista.

Miesten salibandyliiga käynnistyy 21.9. Happee kohtaa avausottelussaan vieraskentällä Kuopiossa Welhot.

Lue myös:

42-vuotias salibandylegenda Mika Kohonen ei malttanutkaan lopettaa pelaajauraansa, vaan jatkaa pelejä Happeessa: "Vielä kerta. Tai kaksi"

Rakkaus, joka saa yli 40-vuotiaan legendan yhä innostumaan pihapeleistä – maailmanennätyksen tekevä Mika Kohonen paljastaa hetken, jolloin äänet pään sisällä huusivat: "Mun ei enää kuuluisi olla täällä"

Kohonen palaa Jyväskylään päättämään uransa hymy huulilla: "Aion nauttia ja antaa kaiken, mitä tästä kropasta vielä irtoaa"

Jyväskylän jymypaukku varmistui: Mika Kohonen palaa Salibandyliigaan ja Happee-paitaan

Tunti unta yössä, tolkuton määrä kipulääkkeitä ja masennus eivät pysäyttäneet maailman parhaaksi valittua suomalaista – ”Menee päiviä, ettei tarvitse ottaa mitään”