Kaapo Kakko on opetellut kesällä välttämään lööppijulkisuutta – NHL-konkarit sparraavat suomalaisnuorukaista kohti suurta seikkailua New Yorkissa

Kakkosvaraus Kaapo Kakko lähtee pelaamaan uransa ensimmäistä NHL-kautta New Yorkiin ilman perhettään.

Kaapo Kakko harjoituksissa New Yorkissa. Kuva: EPA

Kun naama on juorulehden kannessa, tietää olevansa suomalainen kiekkojulkkis. Kaapo Kakon kesään on liittynyt julkisuutta mutta mikä parhainta, myös ihan omaa aikaa tutussa kaveriporukassa.

Homma oli ryöstäytyä jossain kohtaa keväällä käsistä, ja taustajoukkoja tarvittiin työrauhan takaamiseksi monta kertaa. TPS-lupaus Kakko oli haluamattakin joka paikassa esillä. NHL:n varaustilaisuuden järjestyksen selvittyä kaikki halusivat kysyä arvioita, tuleeko hänestä ykkösvaraus vai päätyykö ensimmäisenä varannut New Jersey Devils sittenkin Jack Hughesiin.

Toukokuuhun tulivat vielä maailmanmestaruushulinat ja maailmanmestareiden saunakutsuja riitti joka pojalle NHL-varauksen vaatimiin velvollisuuksiin saakka.

– Saunaillat loppuivat aika nopeasti, kun MM-juhlat olivat ohi. Sen jälkeen olen koettanut viettää mahdollisimman paljon aikaa kavereiden kanssa ja ladata akkuja, Kakko kertoo Yle Urheilulle.

NHL:n varaustilaisuus järjestettiin juhannuksena. Kakko varattiin toisena ja nuorukainen kutsuttiin salamavalojen välkkeessä New Yorkiin.

Savut tupruttivat juhannussaunojen piipuista kun Kakko hoiti pr-keikkojaan uudessa roolissaan. Lopulta suomalaiset kiekkoihmisetkin vetäytyivät kesämaisemiinsa.

Kakkokin pääsi koti-Suomeen. Juhannuksen jälkeen lentokentällä ei ollutkaan enää kamerariviä vastassa. Kalenteri tuntui huojentavan tyhjältä. NHL-status on toki vaikuttanut 18-kesäisen kaverihetkiin. Ihan rauhassa ei saa olla enää oikein missään julkisissa paikoissa.

– Vähän enemmän saa miettiä, mitä tuolla tekee. Ei saa kauheasti sählätä, kun on aika nopeasti lehden kannessa, niin kuin tänä kesänä jo tullut oltua. Mutta ihan hienoa tämä on tähän saakka ollut, Kakko sanoo.

Taustalla myhäilevä Mikko Koivu on toiminut kesällä yhtenä Kaapo Kakon NHL-mentoreista. Kuva: Yle

Kaapon päivä

Elokuun koittaessa treenit siirtyivät Turku-halliin ja päivä päivältä enemmän median väkeä on alkanut pyöriä NHL-pelaajien aamutreeneissä.

Kakko saa ankaraa kuittia kokeneilta pelimiehiltä harjoituksissa olevista kameroista.

– Kaapo voi laittaa kättä taskuun, kun toi kamerat tänne, Patrik Laine kuittaa.

Aavistus noloutta vilahtaa Kakon katseessa. Mikko Koivu ja kumppanit pääsevät taas kuittailemaan julkisuudesta. Treeneissä on nokkimisjärjestys, kuten NHL:ssä konsanaan. Jäällä kokeneilla pelimiehillä on omat kikkansa, joita käydään läpi. Kakko on vielä oppijan roolissa Mikko Rantasenkin harhautuksia seuratessaan.

– Joo, tänään oli vissiin Mikon päivä, katsottiin vähän enemmän, mitä hän tekee tuolla jäällä. Veikkaan, että ei kyllä minulla mitään päivää tule vielä olemaan, Kakko sanoo.

Jos treeneissä olisi Kakon päivä, silloin takuulla lauottaisiin. Nuorukainen jää tavoilleen uskollisena edelleen jokaisen treenin jälkeen laukomaan. Välillä kaverit tarjoilevat kiekkoa lapaan. Suoraan syötöstä lähtevät vedot osuvat millintarkasti saman mainoksen kulmaan.

– Viime kaudellakin jäiden jälkeen paljon jäin itsekseni laukomaan. Nyt on jäillä tullut aika paljon käytyä. Tunnin jäitä kun tulee neljä viikossa vedettyä, niin kyllä siinä aika paljon ehtii laukoa, Kakko kertoo.

Kakko on treenannut jo useamman kesän samalla ohjelmalla. Tänä kesänä treenit mahtuivat sattuneesta syystä kalenteriin vasta heinäkuun puolella.

– Vähän myöhemmin on nyt päästy aloittamaan kuin yleensä, siinä nyt oli kaikennäköistä alkukesästä. Mutta hyvin on nyt aika pitkä pätkä jo päästy treenaamaan, Kakko sanoo.

– Nopeutta ja voimaa piti saada, ne ovat olleet kaksi isointa juttua. Niitä on mielestäni hyvin pystytty kesän aikana kehittämään.

Nimikirjoitusten jako on tullut Kaapo Kakolle tutuksi. Kuva: AOP

Kotikenttä jää taakse

Turku-hallin kenttämiehet ovat tottuneet viimeisenä jäältä poistuvaan laukojaan. Välillä Kakkoa on pitänyt hoputtaakin, että TPS:n treenivuoro pääsee alkamaan ajallaan.

– Hop hop, Jukka Koivu muistuttaa vartti jääajan päättymisen jälkeen.

– Pojat näyttävät mallia, mitä tehdään. Ei tarvitse kyllä puuttua tekemisen laatuun. Se tulee heiltä selkäytimestä. Tämä on hieno tunti joka päivä, Koivu kehuu.

Jukka Koivu on ollut vetämässä NHL-pelaajien vapaaehtoisia jääharjoituksia vuodesta 1995. Saku Koivun jälkeen jäillä on käynyt tähti toisensa jälkeen. Periaate pysyy: konkarit opettavat nuorempiaan.

– Nämä nuoret tulokkaat saavat viestiä kokeneemmilta NHL-pelaajilta, että mikä se maailma oikeasti on. Tämä on suuri kunnia olla mukana, kun katsoo näiden pelaajien tasoa. Mikä laatu ja tekemisen meininki! Tämä on myös sosiaalinen tapahtuma, Koivu kuvaa harjoitusperinnettä.

Kakko poistuu lopulta kaukalosta. Turku-hallin käytävällä on paljon tuttuja, joten pukukoppiin pääseminen kestää ja kestää. Jokainen hetki on tuttua, turvallista. Onko ilmassa jo haikeutta?

– En tiedä haikeutta, mutta on hienoa, että pääsee täällä vielä treenailemaan viimeiset viikot kun täällä olen. Ihan kiva olla, Kakko kuvaa.

Lento New Yorkiin on kalenterissa 23. elokuuta. Ehkä, sillä Kakko ei ole ollenkaan varma siitä, mitä on tulossa. Joku varmaan kertoo pian, mitä pitää tehdä ja minne mennä. Yksi asia on varma. Kakko lähtee NHL-seikkailuunsa yksin, kotijoukot jäävät pitämään peukkuja Suomen päähän.

– En itse asiassa tiedä ensi kuusta paljoakaan. Menen sitten ihan vaan sen mukaan, mitä joku mulle sanoo, että milloin pitää missäkin olla. En vielä ole sitä miettinyt hirveästi.

– Nyt nautin ajasta, mitä täällä saan vielä olla.

Lue myös: