Suora

  • Elävä arkisto esittää

Naisleijonien päävalmentaja osasi odottaa Ruotsin kiekkokriisin syventymistä ja lataa kovia sanoja urheiluliitoille: "Kirje on ollut postissa tulossa koko ajan"

Naisleijonien päävalmentajan Pasi Mustosen mukaan Ruotsin maajoukkueella ei ole tällä hetkellä edellytyksiä pelata maailman huipulla.

jääkiekko
Ruotsi naiset
Ruotsi juhli maalia vielä Saksaa vastaan, mutta putosi lopulta B-sarjaan kevään MM-kisoissa Espoossa.AOP / Mauri Ratilainen

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkueen vetäytyminen ensi viikolla Suomessa pelattavasta harjoitusturnauksesta varmistui torstaina. Ruotsalaispelaajat boikotoivat maajoukkuetta, koska ovat tyytymättömiä maajoukkuetapahtumista maksettaviin korvauksiin.

Suomen maajoukkueessa ei yllätytty ruotsalaisten ratkaisusta. Päävalmentaja Pasi Mustonen muistuttaa, että naispelaajien korvauksiin liittyvä keskustelu on kytenyt jo vuosia paitsi Ruotsissa, myös muualla Euroopassa ja maailmalla niin jääkiekossa, jalkapallossa kuin muissakin joukkuelajeissa.

– Ei yllätä pätkääkään, tämä on itsestäänselvää. Kirje on ollut tulossa postissa koko ajan, ja nämä kirjeet tulevat kaikkien urheiluliittojen pöydille hyvin pikaisesti jokaisessa Euroopan maassa, jossa on naishuippu-urheilua joukkuelajeissa.

Mustonen nostaa yhdeksi esimerkiksi kesällä naisten jalkapallon maailmanmestaruuden voittaneen Yhdysvallat, jossa maajoukkueen pelaajat ovat jo pitkään vaatineet tasa-arvoisia palkkioita. Yhdysvaltain naisten jalkapallomaajoukkue haastoi maan jalkapalloliiton asiasta oikeuteen viime maaliskuussa.

– Nämä ovat itsestäänselvyyksiä, kun katsoo yhteiskunnan kehitystä. Hirveän älykäs ei tarvitse olla ymmärtääkseen asiaa, Mustonen lataa.

Ruotsissa syrjintäasiamiehelle on tehty tänä vuonna ilmoitukset sekä jalkapallo- että jääkiekkoliittojen toiminnasta epätasa-arvoisiin palkkioihin liittyen.

Pasi Mustonen
Pasi Mustonen luotsasi Naisleijonat viime keväänä historiallisesti MM-hopealle.Tomi Hänninen

"Hieno juttu, että uskaltavat"

Luulajassa Ruotsin liigassa pelaava Suomen maajoukkuehyökkääjä Ronja Savolainen on kritisoinut julkisesti Ruotsin jääkiekkoliittoa, joka veti vuoden 2018 Pyeongchangin olympialaisten jälkeen tuen pois naisten maajoukkueelta. Viime keväänä Ruotsi putosi ensimmäistä kertaa historiassaan MM-kisojen B-sarjaan.

Savolainen harmittelee ruotsalaispelaajien joutumista asemaan, jossa boikotti on koettu ainoaksi vaihtoehdoksi.

– Ymmärrän, mitä he tekevät ja hieno juttu, että he uskaltavat. Jostain pitää aloittaa ja he halusivat aloittaa nyt. Toivotaan, että tästä tulisi seurauksia ja pelaajat saisivat jonkinlaista tukea ja arvostusta Ruotsin liitolta, Savolainen sanoi Yle Urheilulle.

Pelikaverit Ruotsissa asettuivat Savolaisen puolelle, kun Ruotsin liiton puheenjohtaja Olof Östblom tulistui suomalaisen antamasta kritiikistä.

– Heidän mielestään on hienoa, että olen uskaltanut sanoa, mitä mieltä olen asiasta. Heille on hyvä, että joku ulkopuolinen uskaltaa sanoa oman mielipiteensä.

Suomessa tilanne on parempi

Suomessa naisten maajoukkuepelaajien taloustilannetta helpottavat liiton maksama menetetyn työajan korvaukset ja tuoreimpana Olympiakomitean maajoukkuepelaajille myöntämät 6 000–10 000 euron tuet.

Ruotsin pelaajien boikotissa sosiaalisessa mediassa kertonut Brynäsissä pelaava Erika Grahm kirjoitti tiedotteessa, että maajoukkuekutsun hyväksymisestä tulee pelaajille taloudellisesti takkiin. Heidän ansionmenetyksiään ei siis korvata.

– Jos haluaa maailman huipulle, niin sille pitää luoda edellytykset. Luojan kiitos meillä on se tilanne. Eiväthän pelaajat palkkaa vaadi, vaan sitä, että voivat tapella olympia- ja MM-mitaleista ilman, että joutuvat itse maksamaan satsauksesta, Mustonen totesi.

Sekä Mustonen että Savolainen uskovat, että muutoksia Ruotsin tilanteeseen on pelaajien boikotin myötä luvassa pian.

– Pakkohan Ruotsin jääkiekkoliiton on ottaa kantaa. Jotain heidän pitää tehdä, koska tilanne ei voi jatkua noin. Fakta on, että eihän heillä mitkään mainittavat edellytykset ole nykypäivänä tapella maailman huipulla, Mustonen sanoi.

– Eivätköhän he jotain keksi. Tulee aikamoiset seuraukset, jos Ruotsin liitto ei tee asialle mitään, Savolainen puolestaan totesi.

Ronja Savolainen
Ronja Savolainen on arvostellut Ruotsin jääkiekkoliittoa julkisesti.Tomi Hänninen

Mustonen: "Huonosti ajoitettu boikotti"

Vierumäellä, Keravalla ja Mikkelissä pelataan ensi viikolla harjoitusturnaus ilman Ruotsia. Suomen lisäksi mukana ovat Venäjä, Tshekki ja Japani. Mustonen arvostelee ruotsalaispelaajia boikotin ajankohdasta.

– Ainoa ikävä puoli tässä on, että boikotti on ajoitettu näin. Se aiheuttaa hankaluuksia ja lisäkustannuksia muille maille. Tämä olisi pitänyt hoitaa niin, että ruotsalaiset olisivat pelanneet turnauksen ensin ja sitten seuraavana päivänä ilmoittaneet, että eivät tule marraskuun turnaukseen, jos tilanne ei muutu, Mustonen totesi.

– Tylsää, että Ruotsi ei tule turnaukseen. Niissä on ollut aina paras asia pelata juuri Ruotsia vastaan, Savolainen puolestaan sanoi.

Savolaisella on Ruotsin maajoukkueessa monta pelikaveria. Suomalainen toivoo heidän saavan pian hyviä uutisia.

– Tylsää, että Ruotsi ei tule turnaukseen. Niissä on ollut aina paras asia pelata juuri Ruotsia vastaan. Toivon, että he pääsisivät laittamaan taas oman kotimaansa paidan päälle. Sehän on aina unelma, Savolainen tuumi.

Lue myös:

Boikotoivat Ruotsin naiskiekkoilijat jättävät Suomen turnauksen väliin: "Kaikki on peruttu"

Ruotsin naisjääkiekkoilijat boikotoivat maajoukkuetta, osallistuminen Suomen turnaukseen epävarmaa – "Häviämme taloudellisesti, jos sanomme kyllä"

Ruotsin jääkiekkoliiton pomo tulistui Naisleijonien Ronja Savolaisen kritiikistä: "Jos panostuksemme SDHL:ään on huono, hänen pitäisi pelata toisessa liigassa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat