Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomi sai suunnistuksen MM-kilpailut vuodelle 2025 – kisaisännyys Kuopiolle

Kaupungissa kilpaillaan kuuden vuoden päästä maastomatkojen MM-mitaleista. Suomi sai kisajärjestelyt viidettä kertaa.

suunnistus
Marika Teini, MM2019
Marika Teini on Suomen suurin menestystoivo parhaillaan käynnissä olevissa MM-kisoissa Norjassa.IOF/WOC2019

Suunnistuksen MM-kisat vuodelle 2025 on myönnetty Kuopiolle.

Asiasta päätti Kansainvälinen Suunnistusliitto IOF. Jo aiemmin oli tiedossa, että Suomen saadessa kisat pitopaikka on Kuopio.

Järjestelyistä vastaa Kuopion Suunnistajat. Kisakeskus on todennäköisesti Tahkolla, suunnistusmaastot tarkentuvat myöhemmin.

Suomi kilpaili yhdessä Sveitsin kanssa jo vuoden 2023 MM-kisoista. Nuo kisat myönnettiin Sveitsille, mutta Kuopiolle annettiin kaksi vuotta myöhemmin pidettävät kisat. Suomi oli jo etukäteen ilmaissut kiinnostuksensa myös myöhempiin MM-kisoihin.

Suomi sai MM-kisajärjestelyt tehtäväkseen nyt viidettä kertaa. Edellisen kerran MM-mitaleista suunnistettiin Suomessa vuonna 2013 Sotkamossa.

Kuopion Suunnistajien puheenjohtaja Timo Suhonen kertoo tiedotteessa, että seura oli luottavainen kisojen saamisesta.

– Mutta aina tässä on oma jännityksensä. Pääsimme lähdössä ykkösrastille. Nyt edessä on työntäyteiset kuusi vuotta, Suhonen toteaa.

MM-järjestäjän velvollisuuksiin kuuluu myös yhden maailmancupin osakilpailun järjestäminen noin vuotta ennen kisoja. Tätä aiemmin on järjestettävä myös Euromeeting-kisa, eli niin kutsuttu B-maajoukkueiden suunnistusturnaus.

– Eihän näitä Kuopion Suunnistajien ole pakko järjestää, mutta kansainvälisten kilpailujen järjestämisestä saisi samalla erinomaista kokemusta, Suhonen sanoo.

Kuopion Suunnistajien on tarjottava tulevia kisamaastoja vastaavia alueita eri maiden maajoukkueiden harjoitteluun. Tämä näkyy Kuopion seudulla jo kaksi tai kolme vuotta ennen kisoja.

"Tiedetään, että Suomessa järjestelyt onnistuvat"

Suomen Suunnistusliiton toiminnanjohtaja Mika Ilomäki sanoo olleensa 99-prosenttisen varma, että Suomi saa kisat.

– Tiedetään, että täällä järjestelyt onnistuvat. Lisäksi meillä on ehkä maailman paras osaaminen suunnistuskilpailujen televisioinneista. Tämä näkyy yli sadassa maassa, ja tuo osaaminen on tärkeä elementti kisojen myöntämisessä, Ilomäki kertoo.

Myös Kuopion apulaiskaupunginjohtaja Pekka Vähäkangas riemuitsee kaupungin valinnasta kisaisännäksi.

– Teimme hyvän hakemuksen yhdessä Kuopion Suunnistajien kanssa. Valinta tietää sitä, että suunnistus ja suunnistajat näkyvät Kuopion alueella monena vuonna ennen kisoja.

Suunnistuksen MM-kisat jakaantuvat tästä vuodesta lähtien vuorovuosina järjestettäviin maastomatkojen ja sprinttimatkojen arvokisoihin.

Maastomatkojen MM-kisat ovat parhaillaan käynnissä Norjassa. Sen jälkeen kisat järjestetään Tanskassa 2020 (sprintti), Tšekissä 2021 (maasto), Isossa-Britanniassa 2022 (sprintti) ja Sveitsissä 2023 (maasto). Vuoden 2024 sprinttikisojen järjestäjä valitaan myöhemmin.

Suora lähetys perjantaiselta naisten keskimatkalta alkaa kello 15.15 TV2:ssa ja Yle Areenassa.

Lue myös:

Marika Teinillä erikoinen ilta MM-suunnistuksessa: jäi niukasti pitkän matkan pronssista – viimeisellä rastilla tullut hylkäys kumottiin nopeasti

Suomalaismiehet eivät venyneet kymppisakkiin pitkän matkan kilpailussa – Lundanes otti jo neljännen peräkkäisen MM-kultansa

Suomen suunnistajat mitalijahdissa – näin seuraat MM-taistoja Ylen kanavilla

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat