Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe

Nilkkansa loukannut Ella Junnila ei hätäänny uransa ensimmäisten MM-kisojen alla: "Uskon vahvasti, että siellä olen hyvässä kunnossa"

Korkeushyppääjä Ella Junnila joutuu muuttamaan lähiviikkojen suunnitelmiaan ja jättämään kilpailuja väliin, mutta hän luottaa toipumiseensa.

yleisurheilu
Ella Junnila
Nivelsidevamma pitää Ella Junnilan poissa korkeushyppypaikalta hetken, mutta ei estä kilpailemista MM-kisoissa syyskuun lopussa.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Nilkkansa viime lauantaina satuttanut korkeushyppääjä Ella Junnila sai magneettikuvauksesta vahvistuksen epäilyilleen: nilkassa on nivelsidevamma.

Junnila jäi viime hetkellä pois yleisurheilun EM-joukkuekilpailun Superliigan korkeuskisasta, ja sai Suomen joukkueen lääkäriltä arvion nilkan tilanteesta ennen virallista diagnoosia. Se teki odottamisesta vähemmän piinaavaa.

– Aika rauhallisin mielin osasin odottaa tämäntyyppistä diagnoosia. En tietenkään ole voinut tehdä mitään, mikä rasittaa nilkkaa, mutta kaikkea ylläpitävää treeniä, kuten keskikroppaa pystyy hyvin tekemään, Junnila kertoo Yle Urheilulle.

Lähipiirin tuki on ollut ensiarvoisen tärkeää 20-vuotiaalle, joka tekee MM-kisadebyyttinsä syys-lokakuun vaihteessa MM-kisoissa Dohassa. Junnila on ylittänyt MM-rajan 194 tällä kaudella jo kahdesti: heinäkuussa Tampereella uudeksi Suomen ennätykseksi kirjattiin 195.

Junnila on soitellut viikon aikana Tampereella asuvan valmentajansa Jouko Kilven kanssa päivittäin jalan tilanteesta. Kotona Jyväskylässä on tarjolla tukea Junnilan valmentaja-poikaystävältä Mikko Rummukaiselta, joka on seurannut harjoitteiden suorittamista paikan päällä.

– Tietenkin minua harmittaa, kun ei tämä mennyt niin kuin suunnittelin. Mutta harvoin urheilussa menee kaikki niin kuin suunnittelee. Minulla on hyvät valmentajat, Mikko ja Jokke, jotka tukevat minua ja hyvä muu tukitiimi ympärillä, joten tästäkin onneksi selvitään, Junnila kiittelee.

– Minulla on fyssari, jota olen päässyt tapaamaan, ja lääkäri toimi nopeasti. Se kertoo erinomaisesta tukitiimistä.

Luotto hyvään MM-debyyttiin ei horju

Nilkan nivelsidevamma tuntuu erityisesti sivuttaisliikkeessä, eikä hyppääminen siksi onnistu. Junnila myöntää miettivänsä nilkkaa arkisissa askareissakin. Paras kenkävalinta on lenkkitossut.

– Nilkan ehdoilla ja päivä kerrallaan mennään. Nyt vahvistan nivelsidettä kuntouttavilla liikkeillä, esimerkiksi kuminauhaa käyttäen.

Vamma muuttaa Junnilan kilpailu- ja harjoitusohjelmaa muutaman viikon ajaksi, mutta kauden päätähtäin ei ole uhattuna.

Dohan MM-kisoihin on vielä puolitoista kuukautta. Junnilan oli määrä kilpailla vielä ennen MM-kilpailujen avauspäivänä 27. syyskuuta pidettävää karsintakisaa, mutta Ruotsi-ottelu ja 22-vuotiaiden SM-kisat vielä elokuun loppupuolella tulevat liian äkkiä.

– Nyt en osaa tarkemmin sanoa tulevista kisoista, kun pitää katsoa miten nilkka kehittyy. Dohaan on onneksi vielä pitkä aika. Uskon vahvasti, että tämä on siinä kohtaa taakse jäänyttä elämää ja että siellä olen hyvässä kunnossa, Junnila sanoo määrätietoisesti.

Lue myös:

MM-kisoihin nimetyllä Ella Junnilalla nivelsidevamma – valmentaja Kilpi levollinen: "Laitetaan nilkka kuntoon Dohaan"

Tilastot eivät valehdelleet, kun Suomi putosi Superliigasta – kumpi on parempi laaja yleistaso vai Norjan kaltaiset terävät huiput? "Tämä on raudanluja yksilölaji"

Ella Junnila jätti viime hetkellä Superliigan välistä – nilkka pyörähti valmistavassa harjoituksessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat