Miesten vaatteita, syyttelyä, vanhaksi menneitä elintarvikkeita ja hiljennysyrityksiä – Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue avaa boikottinsa syitä

Ruotsin naisten maajoukkueen mukaan boikotin syyt liittyvät ennen kaikkea arvostuksen puutteeseen.

jääkiekko
Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue
Ruotsin naisten maajoukkue pelasi Tampereella EHT-turnauksessa joulukuussa 2018. Tomi Hänninen

Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue ilmoitti keskiviikkona boikotoivansa maajoukkuetoimintaa ja jättäytyvänsä pois Suomen EHT-turnauksesta sekä sitä edeltävältä valmistavalta leiriltä.

Boikotin taustalla on joukkueen pitkäaikainen tyytymättömyys maajoukkuetoimintaan ja maajoukkuetapahtumista maksettaviin korvauksiin.

Nyt joukkue on avannut syitä päätöksen taustalla. (siirryt toiseen palveluun)

– Tähän asti keskustelu on pyörinyt paljon taloudellisten edellytysten ympärillä. Kyse on kuitenkin yhtä paljon ellei jopa enemmän siitä, miten Ruotsin jääkiekkoliiton johto on meitä kohdellut.

Joukkueen mukaan kyse on myös arvostuksen puutteesta: esimerkiksi pääsihteeri Tommy Boustedt vieraili naisten MM-kisoissa ensimmäistä kertaa vuosiin, mutta ei tavannut joukkuetta kertaakaan. Kun joukkue putosi kehnosti sujuneen Suomen MM-turnauksen jälkeen B-sarjaan, oli johdon ensimmäinen kommentti pelaajille, että he käyttivät vääränmerkkisiä hanskoja.

Joukkue on myös vaatinut naisille sopivia vaatteita viimeisen viiden vuoden ajan, mutta joutunut tyytymään miesten malleihin. Näytille on myös pyydetty naisten maajoukkuetoimintaa varten laadittua kehityssuunnitelmaa, mutta tuloksetta. Pelaajayhdistys SICO:n mukaan sellaista ei todennäköisesti edes ole. (siirryt toiseen palveluun)

Myöskään matkustus- tai harjoitteluolosuhteet eivät joukkueen mukaan ole olleet toivotulla tasolla. Esimerkiksi Suomen turnauksesta joukkue matkusti kotiin Turusta laivalla ja rapakon taakse Yhdysvaltoihin joukkue on lentänyt päivää ennen turnauksen alkamista. Kahden viikon reissuille joukkueelle on maksettu vain yksi 23 kiloa painava kassi, jonne on pitänyt varusteiden lisäksi mahtua edustusvaatteet ja henkilökohtainen omaisuus.

Liitolla on useita ravintoasioihin erikoistuneita yhteistyökumppaneita. Pelaajayhdistyksen mukaan naisten maajoukkueelle jaetuista tuotteista on mennyt parasta ennen -päiväys jopa kuukausilla.

Joukkueen mukaan myös harjoitusolosuhteissa- ja tapahtumiin valmistautumisessa on parantamisen varaa. Ennen Suomen MM-kisoja joukkue kokoontui yhteen vain viiden päivän ajaksi. Valmistautumisleirillä joukkue pelasi yhden harjoitusottelun.

Toivovat kunnioitusta

Maajoukkue väittää myös liiton yrittäneen hiljentää heidät toistuvasti, kun he ovat lähestyneet liittoa keskustelun merkeissä.

– Ymmärrämme, miten kaupalliset markkinat toimivat. Emme odota, että kaikki tuodaan eteen kuin hopeatarjottimella eikä kukaan meistä pelaa maajoukkueessa tullakseen miljonääriksi. Haluamme vain kehittää ruotsalaista naiskiekkoa.

–Siihen tarvitsemme tarvitsemme erilaista tukea kuin miesten maajoukkue esimerkiksi menetetyistä työtuloista maksettavien korvauksien muodossa. Kaipaamme myös arvostusta ja että meitä kohdellaan kuin ammattiurheilijoita.

Pelaajayhdistys tukee

Myös pelaajayhdistys SICO on osaltaan avannut boikotin taustoja. Ruotsin jääkiekkoliiton mukaan naisten maajoukkueelle tarjotaan samanlaiset edellytykset kuin miehille, mutta SICO:n mukaan tämä ei pidä paikkaansa.

Pelaajayhdistyksen julkaiseman tiedotteen mukaan naisten jääkiekkomaajoukkueen ja Ruotsin jääkiekkoliiton välillä ei ole samanlaista korvauksia, bonuksia ja vakuutuksia koskevaa sopimusta kuin miesten maajoukkueella. Ruotsin jääkiekkoliitto on perustellut tätä sillä, että naisten maajoukkue ei tuo liitolle tuloja miesten maajoukkueen tavoin. NHL:ssä pelaaville miesten puolesta maksetaan vakuutusmaksuja, jotka ovat merkittävä menoerä liitolle. Naisille tälläista ei makseta.

SHL:ssä pelaavilla miehillä on sopimus, johon sisältyvät myös kattavat vakuutukset. Naisten SDHL:ssä vastaavaa ei ole.

Yhteistä naisten ja miesten sopimukselle on se, että sekä maan naisten että miesten pääsarjassa pelaavat pelaajat saavat maajoukkuetta edustaessaan pitää myös seuralta saaman palkkionsa, vaikka eivät osallistu seuran toimintaan. Useimmissa tapauksissa korvaus ei kuitenkaan riitä kattamaan menetettyjä elinkustannuksia, ja naispelaajat käyvät pelaamisen ohella myös toisissa töissä.

Yle Urheilu on yrittänyt tavoitella Ruotsin jääkiekkoliiton pääsihteeri Tommy Boustedtia kommentoimaan asiaa.

Lue myös:

Naisleijonien päävalmentaja osasi odottaa Ruotsin kiekkokriisin syventymistä ja lataa kovia sanoja urheiluliitoille: "Kirje on ollut postissa tulossa koko ajan"

Boikotoivat Ruotsin naiskiekkoilijat jättävät Suomen turnauksen väliin: "Kaikki on peruttu"

Ruotsin naisjääkiekkoilijat boikotoivat maajoukkuetta, osallistuminen Suomen turnaukseen epävarmaa – "Häviämme taloudellisesti, jos sanomme kyllä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat