Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Raha aiheuttaa kitkaa Korisliigaseurojen ja liiton välillä – uusi puheenjohtaja myöntää sarjan ongelmat: "Seurojen murheet ovat olleet perusteltuja"

Puheenjohtajan odotetaan vähentävän seurojen ja liiton vastakkainasettelua. Elon tulevaisuuden visioissa Korisliiga on täysammattilaissarja.

Korisliiga
Suomen Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo
Suomen Koripalloliiton uudella puheenjohtaja Timo Elolla on vankka lajitausta, mutta päivätöissä hän on politiikassa.Ari Tauslahti / Yle

Suomen koripalloliiton uuden puheenjohtajan Timo Elon heittokäsi on ruosteessa. Vapaaheitto toisensa perään kolahtelee rautoihin joensuulaisen lukion katukoriskentällä.

Edellisestä heittelystä on jo vierähtänyt pitkä tovi, perustelee kesäkuun lopussa tehtävässään aloittanut Elo. Heittoprosentin parantamisen lisäksi puheenjohtajalla on edessään vielä isompi työmaa kotimaisen koripallon kehittämisessä.

Korisliigaseurat ovat kokeneet jo pitkään, ettei liitto panosta tarpeeksi pääsarjan kehittämiseen. Samaan aikaan miesten maajoukkueen Susijengin ottelut vetävät katsomot täyteen yleisöä.

Viime marraskuussa Yle Urheilu uutisoi, että valtaosa Korisliigan seurapomoista haluaisi irtautua liitosta ja pyörittää pääsarjaa omin voimin. Nämä ajatukset eivät ole seuroissa kadonneet mihinkään.

Käytännössä liiton ja seurojen välillä kitkaa aiheuttaa raha. Sitä ei heru seurapomojen mielestä Korisliigaan tarpeeksi.

Seurajohtajia on myös ärsyttänyt Susijengin suuri näkyvyys liiton markkinoinnissa.

– Varmasti seurojen murheet ovat olleet perusteltuja. Susijengi on todella merkityksellinen liiton julkikuvalle ja taloudelle, Elo myöntää.

Edellisissä EM-kisoissa Suomi pelasi alkulohkopelit kotiyleisön edessä Helsingissä.
Edellisissä EM-kisoissa Suomi pelasi alkulohkopelit kotiyleisön edessä Helsingissä.Tomi Hänninen

Ei irtautumista, mutta omalle sarjalle vihreää valoa

Koripalloliiton uusi puheenjohtaja tietää poikkeuksellisen hyvin Korisliiga-seurojen kipukohdat. Joensuulaislähtöinen Elo on Joensuun Katajan kasvatti. Hän on tehnyt lähes kaikenlaisia seuratehtäviä, kuten valmentamista, erotuomarointia, toimitsemista ja pelien kuuluttamista.

Elon ruohonjuuritason tuntemus ja ymmärrys pääsarjaseurojen arjen todellisuudesta on saanut Korisliigan seurajohtajilta kiitosta. Se lisää myös odotuksia sille, että Elo ratkaisee ristiriidat.

Katajan toiminnanjohtaja Riku Tapio toivoo, että Elon myötä liigaseurojen ja liiton vastakkainasettelu loppuisi.

– Toivon, että Timo Elo saisi rivit suoriksi ja pääsisimme puhaltamaan yhteen hiileen, Tapio sanoo.

"Jos liigaseurat ovat yksimielisiä oman sarjaorganisaation perustamisesta, niin silloin liitto tukee sitä"

Timo Elo.

Useimmille pääsarjaseuroille tämä yhteinen tavoite on Korisliiga, jossa liiton rooli päätöksenteossa on nykyistä pienempi. Seurat kaipaavat lisää valtaa päättää omista asioistaan. Osakeyhtiö- tai yhdistyspohjaista sarjaa ilman liittoa on väläytelty.

Elon mukaan seuroilla ei ole mahdollisuutta irtautua täysin Koripalloliiton alaisuudesta. Oman yksikön perustaminen liiton alaisuuteen sen sijaan voisi tapahtua nopeastikin.

– Jos liigaseurat ovat yksimielisiä oman sarjaorganisaation perustamisesta, niin silloin liitto tukee sitä, tuore puheenjohtaja sanoo.

Tämä olisi Elon mukaan mahdollista jopa ensi vuoden syksyllä, mikäli “tahtotila” seuroissa on tarpeeksi vahva.

Koripalloliiton puheenjohtaja Timo Elo
Timo Elon mukaan Koripalloliiton talous on hallinnassa, mutta ylimääräistä niin sanottua puskurirahaa ei juuri ole.Ari Tauslahti / Yle

Ylen haastattelemilla Korisliigan seurajohtajilla on Elolle selkeä viesti. Liitolta odotetaan pääsarjan arvon tunnustamista ääneen ja lisää taloudellista tukea. Yle kysyi asiaa viideltä liigaseuran toiminnanjohtajalta eri puolilta Suomea.

– Jos liiga on liiton juhlapuheissa ykköstuote, niin sen pitäisi näkyä myös sarjaan tehtävissä satsauksissa, sanoo Katajan toiminnanjohtaja Riku Tapio.

Seurajohtajat arvostelevat sitä, ettei liitossa ole yhtä erillistä työntekijää, jonka vastuulla olisi vain ja ainoastaan Korisliigan asioiden hoitaminen. Pääsarjaa tehdään liitossa muiden töiden ohessa.

– Liigan asiat on mielestäni nyt liitossa liikaa yhden ihmisen vastuulla. Välillä on törmätty siihen, ettei liitossa ole tarpeeksi käsipareja, jotka hommia tekisi. Resursseja pitäisi lisätä, jos liigaa halutaan aidosti kehittää, Salon Vilppaan toiminnanjohtaja Marko Vihiniemi sanoo.

Timo Elo myöntää tilanteen olevan haastava, mutta perustelee asiaa rajallisilla resursseilla.

– Pohdinta on menossa, olisiko mahdollista irrottaa yksi työntekijä sataprosenttisesti Korisliigaa varten.

Pääsarjan markkinoinnin suhteen puheenjohtaja heittää kuitenkin pallon seuroille. Seurojen pitäisi huolehtia oma markkinointinsa kuntoon, mutta liitto voi jatkossa lisätä Korisliigan näkyvyyttä, Elo linjaa.

– Korisliigassa on paljon haasteita, kuten esimerkiksi markkinointi. Niihin pitäisi löytää kehitysaskeleita. Lähtökohta on, että seurojen pitää ratkaista ne yhdessä. Koripalloliitto on valmis tukemaan tätä.

"Liitto voi tukea seuroja taloudellisesti Euroopan kentille"

Timo Elon tulevaisuuden visioissa Korisliiga on täysammattilaissarja, jonka pyörittäminen on taloudellisesti ja kaupallisesti järkevää – kansainvälisyyttä unohtamatta.

Elo lupaa, että liitto voi tukea liigaseuroja taloudellisesti, mikäli pelit esimerkiksi Euroopan kentillä houkuttelevat.

– Pelkästään liiton tuen varassa ei europeleihin voida kuitenkaan lähteä.

Lue lisää:

Korisliigassa on kyllästytty olemaan Susijengin varjossa – seurapomot haluavat lähes yksimielisesti irti liitosta

Timo Elo valittiin Koripalloliiton uudeksi puheenjohtajaksi – "Olen aina valmis korishommiin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat