Hyppää sisältöön

HJK maksoi päävalmentajasta paljon, SJK:ssa ja KuPSissa on haku päällä – Aukesivatko valmentajamarkkinat Veikkausliigaan? ”On viisasta varautua”

Honka ja Ilves tekivät tänä vuonna pitkät sopimukset valmentajiensa kanssa. Valkeakoskella jatkosopimus on mietinnässä.

Toni Koskelasta maksettiin siirtokorvaus, kun hän vaihtoi työnantajaa RoPS:ista HJK:hon. Kuva: AOP

Viime viikolla uutisoitiin, että Suomen Lentopalloliitto ei saanut siirtokorvausta maajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuosta, kun tämä siirtyi kesken sopimuskautensa Venäjän maajoukkueen peräsimeen. Sammelvuon sopimuksessa ei ollut ulosostopykälää.

Jalkapallon Veikkausliigassa valmentajien rahallinen arvo on tällä kaudella ollut toinen. Helsingin Jalkapalloklubi osti toukokuussa päävalmentajakseen Toni Koskelan RoPSista, kun oli antanut ennen sitä potkut Mika Lehkosuolle. MTV:n tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun)Koskelan hinta oli 150 000 euroa: suurin koskaan suomalaisesta valmentajasta maksettu summa.

Suomessa ei ole kovin montaa nuorta ja hyvää valmentajaa, jolla olisi lisäksi päävalmentajakokemusta Veikkausliiga-tasolta. Jos nuoren ja hyvän valmentajan löytää, seuran kannattaa pitää hänestä kiinni. Koskelan siirron ympärillä nähtiinkin kaksi paljon puhuvaa jatkosopimusta. Maaliskuussa Honka teki Vesa Vasaran kanssa jatkosopimuksen, joka kattaa seuraavat kaksi kautta. Heinäkuun lopussa Ilves pisti vuodella paremmaksi ja teki päävalmentajalleen Jarkko Wissille jatkopahvin, joka pitää tämän seurassa vuoden 2022 loppuun.

Herää kysymys, synnyttikö Koskelan siirtyminen valmentajamarkkinat Suomeen. Otteluiden mennessä huonosti on tapana sanoa, että on halvempaa vaihtaa valmentajaa kuin vaihtaa kaikkia pelaajia. Samalla logiikalla tulee halvemmaksi ostaa hyvä valmentaja, kuin ostaa heikolle valmentajalle parempi joukkue.

Jos hyvän valmentajan arvo markkinoilla on tällä hetkellä 150 000, se tekee valmentajista sijoituksia, joita kannattaa suojata pitkillä sopimuksilla. Vain sopimuksen alaisen valmentajan voi myydä rahaa vastaan, jos kiinnostunut ostaja ilmestyy. Jos esimerkiksi Honka myisi Vasaran Koskelan hinnalla, se kuittaisi kaupalla yli 20 prosenttia vuoden 2019 pelaajabudjetistaan. Ilveksellä vastaava prosenttilukema olisi 30.

Honka varautui tarjouksiin, Tampereella luotetaan pehmeisiin arvoihin

Hongan manageri Hexi Arteva myöntää laskeskelleensa mahdollisia tapahtumia pitkälle tulevaisuuteen jo ennen Vasaran jatkosopimuksen tekoa. Arteva tiesi, että HJK:ssa pohdittiin valmentajanvaihtoa. Ja olisi Vasaralle käyttöä muissakin maksukykyissä seuroissa kuin naapurikaupungin pikkujättiläisessä. SJK:n ja Aleksei Eremenkon tiet erkanivat perjantaina. Kuopiossa Jani Honkavaara jättää Palloseuran tämän kauden jälkeen, MTV (siirryt toiseen palveluun)uutisoi samana päivänä.

– Totta kai on viisasta varautua, Arteva luonnehtii Vasaran jatkopahvia.

– Valmennus on olennainen osa arjen laatua. Valmentaja, olosuhteet ja resurssit ovat kaiken a ja o. En pane yhtään vastaan, jos suomalaisessa jalkapallossa syntyy pitkäjänteisyyttä ja suunnitelmallisuutta yleisestikin enemmän.

Vesa Vasara teki Hongan kanssa pitkän jatkosopimukse kevättalvella 2019. Kuva: Matti Raivio/AOP

Ilveksen toimitusjohtaja Tomi Erola sen sijaan ei tunnista yllä luonnehdittua kuviota, jossa valmentajia kaupitellaan markkinoilla. Hänen mielestään Wissin uusi sopimus oli vain luonnollista jatkumoa hyvin tehdylle työlle.

– ”Jallulla” on täällä Tampereella asiat hyvin. On omakotitalo ja pieni poika, joka pelaa Ilveksessä. En usko, että ruoho on vihreämpää aidan toisella puolella. Palkka voisi olla parempi, mutta Wiss arvostaa muutakin kuin rahaa, Erola sanoo.

Puheluita Erolalle ei cup-mestaruuden voittaneesta Wissistä ole tullut. Ei kotimaasta eikä Suomen rajojen ulkopuoleltakaan.

– On eri asia, jos Markku Kanervan ura joskus loppuu, että olisiko Jallu sinne menossa. Näin leikkisästi ilmaistuna, Erola sanoo Suomen maajoukkueen päävalmennuspestiin viitaten.

Arteva ja Erola eivät kuitenkaan usko, että Koskelan siirron kaltainen valmentajan osto rahalla seurasta toiseen toistuisi lähitulevaisuudessa.

– Vaikea kuvitella, että valmentajien ostamisesta mikään isompi trendi tulisi. Luulen, että kyseessä on yksittäistapaus, Arteva sanoo.

– En ole tavannut ennen Koskelaa tällaista kaupantekoa. En usko, että valmentajasiirrot ovat arkipäivää, Erola komppaa.

Hakaa suojelee toistaiseksi Tainion valmentajalisenssin puuttuminen

Suomen tuorein kuuma valmentajanimi löytyy tällä hetkellä Veikkausliiga-kaupunkien sijaan Valkeakoskelta. Teemu Tainio on luotsannut uransa ensimmäisellä päävalmentajakaudella Hakan huikaisevaan lentoon Ykkösessä. Haka ei ole hävinnyt otteluakaan. Joukkue on paukuttanut 19 peliin 54 maalia ja sen nousu pääsarjaan vaikuttaa jo itsestään selvältä.

Hakan toimitusjohtaja Olli Huttunen on kuitenkin rauhallinen edustusjoukkueen päävalmentajan suhteen. Tainiolta puuttuu vielä pääsarjatasolla vaadittava Uefa pro -lisenssi, mikä on rauhoittanut siirtohuhujen tilannetta. Lisäksi Tainio viihtyy tehtaan varjossa.

– Teemu on ilmoittanut, että haluaa rakentaa omaa valmentajauraansa ja -filosofiaansa rauhassa ja suorittaa samalla kursseja. Hän ei pidä kiirettä. Valkeakoski on Temelle hyvä paikka kasvaa, Huttunen sanoo.

Tainion sopimuksesta on jäljellä vielä ensi vuosi. Huttunen myöntää, että jatkoa on ainankin seuran puolelta mietitty. SJK:sta ei ole Huttuselle soiteltu, mutta toimitusjohtaja voi kuvitella todellisuuden, jossa Tainio ostettaisiin Hakasta rahalla.

– Kun on kyse Temestä, kyselyjä voi tulla jopa ulkomailta, koska ura on tehty siellä. En yhtään yllättyisi.

Kuva: Jari Kärkkäinen/Yle

Huttunen sanoo, että pienessä seurassa valmentajan merkitys vain korostuu entisestään. Hakan kaltaisella organisaatiolla ei ole varaa hukkahankintoihin – pelaajiin, jotka eivät sopeudu siihen, mitä heiltä vaaditaan. Siihen tarvitaan Tainion kaltaista valmentajaa, jolla on selkeä näkemys, millaisia pelaajia hän haluaa systeemiinsä.

Toisaalta Huttunen sanoo, että pieni seura vaatii pelitavan, joka kiinnostaa yleisöä. Pelkkä tuloksen tekeminen ei riitä.

– Tällä hetkellä Teemun luoma pelitapa kerää kiitosta. Pelitapa on tuloksekas, mutta myös näyttävä ja aktiivinen. Teme on tuonut seuraamme hyvän kulttuurin.

Tainio kuulostaa sellaiselta parinsadantonnin arvoiselta omaisuudelta. Huttunen on kuitenkin Artevan ja Erolan linjoilla. Koskelan siirto jäänee jalkapallohistoriassa yksittäistapaukseksi eikä valmentajien ostamisesta tule trendiä.

– HJK:lla oli Koskelan ostaessaan pakkorako, kun kauden suunta piti kääntää. Suomessa ei ole montaa seuraa, jotka voisivat maksaa valmentajista. HJK pystyi, Huttunen toteaa.

Lue myös:

SJK:ssa viidennet valmentajapotkut pariin vuoteen: Alexei Eremenko vapautettiin tehtävästään

HJK kaatui päävalmentajan mukaan kotimaan kentiltä tuttuun perisyntiinsä: "Meillä ei ole voittamisen rutiinia"