Moottoriurheilumaailman naisvaikuttajat iloitsevat positiivisesta kehityksestä: "Miehetkin ovat oppineet häviämään naisille"

Kirsi Kainulaisen ja Ana Carrascon maailmanmestaruudet ovat oiva osoitus siitä, että naiset voivat pärjätä moottoriurheilussa siinä missä miehet.

moottoriurheilu
Ana Carrasco kuvassa
Ana Carrasco voitti viime kaudella mestaruuden Superbike Supersport 300 -luokassa.EPA

Tulevaisuudessa naisia näkyy moottoriurheilumaailmassa muuallakin kuin palkintojen jakajina. Ainakin, jos kysytään Vierumäelle kokoontuneilta moottoriurheilumaailman naisvaikuttajilta. Meneillään on maailman ensimmäinen moottoriurheilun kattojärjestöjen FIM:in ja FIA:n naiskomissioiden yhdessä järjestämä moottoriurheilukongressi.

Machomaiseksi koettuun moottoriurheiluun on ollut hankala saada lisää naisia mukaan, myöntää Kansainvälisen moottoripyöräilyliiton FIM:in naiskomission puheenjohtaja Nita Korhonen. Nyt tilanne on kuitenkin muuttumassa.

– Olemme saaneet niin mahtavia roolimalleja. Kirsi Kainulainen ja Ana Carrasco ovat osoittaneet, että myös naiset pystyvät voittamaan maailmanmestaruuksia miehiä vastaan. Luulen, että miehetkin ovat oppineet häviämään naisille.

Kainulainen voitti sivuvaunumoottoripyörien MM-kultaa ja Carrasco vei ratamoottoripyöräilyn Superbike Supersport 300 -luokan mestaruuden.

Aitoa kiinnostusta

Korhonen uskoo, että sekä kansainvälisen autourheiluliiton FIA:n että FIM:in päättäjät ovat aidosti kiinnostuneita myös naisten toiminnan kehittämisestä.

– Naisia halutaan aidosti mukaan. Se ei ole sellaista, että niin olisi pakko tehdä kiintiöiden ja muiden takia, Korhonen iloitsee.

Tekemistä kuitenkin riittää etenkin uusien harrastajien houkuttelemisessa.

– Meillä ei ole sellaista massaa, mitä miehissä ja pojissa on. Sieltä massasta erottuvat myös ne, jotka pääsevät kuninkuussarjoissa kisaamaan.

Toisaalta markkinoilla on huomattu, että kiinnostusta on.

– Valmistajat ovat alkaneet tehdä tuotteita myös naisille.

"Suunta on oikea"

Paikan päälle Vierumäelle oli saapunut myös Kansainvälisen moottoripyöräilyliitto FIM:in puheenjohtaja Jorge Viegas. Viegas nosti esiin etenkin naiskomissioiden tekemän tärkeän työn.

– Tulokset ovat olleet loistavia. Olemme luoneet naisille paitsi omia kilpailuja myös mahdollisuuksia kisata miesten kanssa.

Omat sarjansa naisille ovat puheenjohtajan mukaan paikallaan etenkin lajeissa, joissa fyysisillä ominaisuuksilla on enemmän merkitystä.

– Meidän täytyy olla myös rehellisiä. Motocrossissa ja endurossa fyysisillä tekijöillä on enemmän väliä. Ratamoottoripyöräilyssä ei ole niinkään kyse fyysisistä ominaisuuksista vaan taidoista ja kyvyistä. Kuten olemme nähneet, naiset ovat olleet näissä yhtä nopeita kuin miehet, Viegas muistutti.

Lue myös:

W Series on vain välitavoite – Emma Kimiläinen tavoittelee tehdaskuljettajan paikkaa: "Sarjaa tarvittiin, että naiset saatiin nostettua esiin"

Kimiläinen ajoi huiman loppukauden historiallisessa formulasarjassa – muikea palkintopotti menee täysipäiväiseen urheilijan elämään: "Sarja on osoittautunut mahtavaksi"

Nuori espanjalaisnainen teki ratamoottoripyöräilyn historiaa – "Tämä on uskomaton saavutus"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat