Suora

  • Rallin MM, Turkki, Power Stage - live
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Monikieliset perheet
  • Kun suoli vuotaa verta, liikunta helpottaa ultrajuoksija Michaela Lindströmin arkea
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Turkki, kisakooste

Kirmulan ankkuriosuus sai Niemen ja Kuukan tuntemukset heittelemään oksetuksesta valtavaan iloon – lopussa luotto oli järkkymätön: "Tiesin kaikkien samalle suoralle päätyvien jäävän jalkoihin"

MM-viestihopea oli koko Suomen kolmikolle, Miika Kirmulalle, Elias Kuukalle ja Aleksi Niemelle, ensimmäinen arvokisamitali aikuisissa.

suunnistus
Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi, MM-kisat 2019 Norjassa, viestihopea
Suomen viestikolmikko, Miika Kirmula (vas.), Elias Kuukka ja Aleksi Niemi olivat hopean ratkettua yhtä hymyä.Pirjo Valjanen/Suunnistusliitto/Lehtikuva

Suunnistuksen tämänvuotiset MM-kisat päättänyt miesten viesti tarjosi ainakin suomalaiskatsojille tuntemuksia laidasta laitaan.

Pitkään näytti siltä, että Suomi kamppailee jopa maailmanmestaruudesta. Kisan ankkuriosuudella usko mitaliinkin alkoi paikoitellen horjua virheiden takia. Vajaat kaksi tuntia kestäneen viestin loppupuolella jännitettiin, nappaako Suomi hopeaa vai pronssia.

Jos kotikatsomoissa oli vaikeaa pysyä housuissaan, oli Suomen ensimmäisen ja toisen osuuden viejillä Aleksi Niemellä ja Elias Kuukalla kuumat paikat Miika Kirmulan juostessa metsässä.

– Välillä oksetti ja hirvitti, välillä olin todella iloinen. Sanoinkuvaamaton tunne oli Miikan osuuden aikana, Niemi kommentoi Yle Urheilulle hymyssä suin.

Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi, suunnistuksen MM 2019
Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi saivat MM-hopeansa myöhään lauantai-iltana Norjassa.YLE

Kun Kirmula leimasi toiseksi viimeisellä rastilla toisena, niukasti ennen Ranskan Lucas Bassetia, oli Kuukka jo varma hopeasta.

– Siinä olin luottavainen. On tullut harjoituksissa nähtyä niin monesti Miikan loppukirivauhti, että tiesin kaikkien samalle suoralle päätyvien jäävän jalkoihin.

Kirmula itse kertoi saaneensa pienen edun Bassetiin juuri ennen toiseksi viimeistä rastia. Ranskalainen rytisteli risukossa kovaa vauhtia eteenpäin. Kirmula puolestaan oli katsonut rastipisteen jo etukäteen tarkkaan ja päätti rastille tullessa keskittyä enemmän tähyilemään rastin sijaintia.

Kalevan Rastin suunnistaja hoksasi rastin ensimmäisenä ja pääsi hyökkäämään loppuun ennen Bassetia. Loppusuoralla Kirmula löi kaiken peliin. Hän tiesi juoksevansa mitalista, muttei tiennyt, minkä värisestä.

Epävarmuus iski ankkuriosuuden puolivälissä

Lopussa Kirmula luotti itseensä, vaikka ennen kuudetta rastia hän ja tuolloin kärjessä suunnistanut Norjan Magne Dähli olivat täysin hukassa.

– Siinä oli aika pitkä tiukka mäki. Jouduin siinä aika koville. Kun ylitettiin iso suonotko ennen rastimäkeä, luulin, että olen aika lähellä viivaa, mutta olin todellisuudessa enemmän vasemmalla.

– Ei auttanut, että Magne veti vähän siksakkia edellä. Siinä tuli itselle epävarmuutta. En tiennyt hetkeen yhtään, missä olen. Onneksi sain sen jälkeen hyvin homman haltuun, kun löysin oman lippuni, Kirmula kertoi kisan jälkeen.

Harva osasi etukäteen odottaa Suomen miehiltä viestimitalia Norjan MM-kisoista. Suunnistajat itsekin olivat hieman äimistyneitä suorituksestaan.

– En tiedä, olisinko uskonut hopeaan etukäteen. Koko ajan on ollut sellainen fiilis, että pystymme hienoihin suorituksiin. Tämä suunnistus vain on sellainen laji, että kaikkea voi tapahtua, Niemi sanoi.

Suomalaismiesten edellisestä MM-viestimitalista ehti kulua kymmenen vuotta. Vuoden 2009 MM-kisoissa Suomi otti pronssia. Edellisestä hopeamitalista vierähti peräti 13 vuotta.

Suomalaisia haastatteli Markku Mäkäräinen.

Lue myös:

Suomi suoriutui hyvin Norjan MM-suunnistuksessa – miehiltä myrskyvaroitus tulevaan: "Olemme täältä tulossa"

Sensaatiomainen hopea! Suomen miehet palasivat suunnistuksen MM-viestimitaleille 10 vuoden tauon jälkeen uskomattomassa kamppailussa

Kahdeksankertainen MM-mitalisti Merja Rantanen lopettaa maajoukkueuransa ensi vuonna suunnistuksen MM-sprintissä

Pahoista jalkavaivoista kärsivä Marika Teini ei olisi halunnut suunnistaa viestiä, mutta valmennusjohto päätti toisin – "Jos luettelen vaivat, teillä loppuu lähetysaika"

Alexandersson nappasi kolmannen suunnistuskultansa MM-viestin sekuntipelissä – Suomi jäi kauas mitaleista virheiden takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat