Suomi suoriutui hyvin Norjan MM-suunnistuksessa – miehiltä myrskyvaroitus tulevaan: "Olemme täältä tulossa"

Suunnistusmaajoukkue saavutti kaksi MM-mitalia lauantaina päättyneistä kisoista.

suunnistus
Miika Kirmula
Miika Kirmula on menestynyt nuorten arvokisoissa hyvin myös sprinttimatkoilla. Kirmulalta odotetaankin paljon ensi vuoden MM-kisoissa.Touho Häkkinen / Suunnistusliitto

Lauantaina päättyneet suunnistuksen MM-kisat loppuivat iloisiin suomalaisjuhliin, kun miesten viestijoukkue palasi hopeallaan mitalikantaan kymmenen vuoden tauon jälkeen.

Kokonaisuudessaan Suomen kisat sujuivat Norjassa kiitettävästi. Saaliina oli kaksi mitalia: Venla Harjun MM-pronssi keskimatkalta ja miesten viestihopea. Myös sijoituksia kuuden joukkoon saatiin mukavasti, kun jalkavaivoista kärsinyt Marika Teini suunnisti neljänneksi ja Venla Harju kuudenneksi pitkällä matkalla.

Naisten viestissä Suomi jäi ulos mitaleilta, kuudenneksi.

– Marikan pitkän matkan ja Venlan keskimatkan suoritukset olivat todella hyviä. Naisten viesti jäi vähän kaivelemaan. Siellä kaksi ekaa osuutta meni aika pieleen, eikä Merja Rantasella ollut oikein mitään tehtävissä. Muuten nämä olivat ihan hyvät kisat naisilta, Yle Urheilun suunnistusasiantuntija Minna Kauppi kommentoi.

Viestin lisäksi maajoukkuemiehet osoittivat, että vaikeiden vuosien jälkeen heiltä voidaan odottaa menestystä jatkossa. Miika Kirmula sijoittui keskimatkalla seitsemänneksi ja Aleksi Niemi 12:nneksi. Elias Kuukka oli pitkällä matkalla suomalaismiesten paras, 14:s. Kirmula suunnisti samalla matkalla 16:nneksi.

– Kuukka ja Kirmula eivät onnistuneet pitkällä matkalla aivan niin hyvin kuin olisi voinut toivoa. Kymppisakkiin olisi voinut olla mahdollisuudet. Pari, kolme plussaa saa miehille antaa keskimatkalta ja viestistä, Yle Urheilun suunnistusasiantuntija Janne Salmi arvioi.

Miesten suunnistuksessa tapahtumassa viimein käänne parempaan

Suomen naissuunnistajat ovat 2010-luvulla tuoneet roppakaupalla MM-mitaleita, ja maastomatkoilta on tullut lukuisia sijoituksia kymmenen parhaan joukkoon.

Miesten puolella on ollut hiljaisempaa. Tällä vuosikymmenellä maastomatkoilta on tullut vain kaksi mitalia: pitkän matkan MM-hopeat Jani Lakasen tuomana vuonna 2013 ja Pasi Ikosen juoksemana vuonna 2011. Näiden lisäksi sijoituksia kymmenen joukkoon on vuodesta 2010 lähtien kertynyt vain viisi.

Nyt miessuunnistajat osoittivat sensaatiomaisella viestihopeallaan, että suunta on nytkäytetty ylöspäin.

Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi, MM-kisat 2019 Norjassa, viestihopea
Miika Kirmula, Elias Kuukka ja Aleksi Niemi toivat Suomeen viestihopeaa Norjan MM-kisoista.Pirjo Valjanen/Suunnistusliitto/Lehtikuva

Suomalaismiehissä on paljon potentiaalia. MM-joukkueesta Kirmula nappasi vuonna 2014 keskimatkan nuorten maailmanmestaruuden. Niemi on juossut nuorten arvokisoissa kymppisakin sijoituksia erityisesti sprintissä, jonka MM-kisat käydään taas ensi vuonna.

Tämän vuoden MM-joukkueesta puuttuneelta Olli Ojanaholta voidaan odottaa tulevaisuudessa kovia saavutuksia. Ojanaho on voittanut nuorissa neljä maailmanmestaruutta maastomatkoilta.

– Miessuunnistus menee koko ajan yläviistoon. Jo pitkään tiedossa on ollut nuori porukka, joka on pärjännyt nuorten MM-kisoissa aikoinaan. He alkavat kypsyä siihen ikään, jossa he taistelevat mitaleista. Viestissä heidän potentiaalinsa jo realisoitui. Tästä on aivan mielettömän hyvä jatkaa eteenpäin.

MM-viestissä debytoineen Elias Kuukan mukaan suomalaismiehillä on kova halu nousta henkilökohtaisilla matkoilla takaisin huipulle.

– Olemme täältä tulossa. Mutta meitä ei ole vain me kolme viestijoukkueen suunnistajaa, vaan suomalaisia nuoria miehiä on muitakin. Meillä on hyvä harjoitusporukka ja joukkue tässä ympärillä.

Haastattelut Norjassa teki Markku Mäkäräinen.

Lue myös:

Sensaatiomainen hopea! Suomen miehet palasivat suunnistuksen MM-viestimitaleille 10 vuoden tauon jälkeen uskomattomassa kamppailussa

Kirmulan ankkuriosuus sai Niemen ja Kuukan tuntemukset heittelemään oksetuksesta valtavaan iloon – lopussa luotto oli järkkymätön: "Tiesin kaikkien samalle suoralle päätyvien jäävän jalkoihin"

Kahdeksankertainen MM-mitalisti Merja Rantanen lopettaa maajoukkueuransa ensi vuonna suunnistuksen MM-sprintissä

Pahoista jalkavaivoista kärsivä Marika Teini ei olisi halunnut suunnistaa viestiä, mutta valmennusjohto päätti toisin – "Jos luettelen vaivat, teillä loppuu lähetysaika"

Alexandersson nappasi kolmannen suunnistuskultansa MM-viestin sekuntipelissä – Suomi jäi kauas mitaleista virheiden takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat