Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää

Naisleijonissa meneillään sukupolven vaihdos – tavoitteet pysyvät silti korkealla: "Kaikille nuorille on sanottu ääneen, että tänne tullaan voittamaan"

Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue avaa kautensa tiistaina Vierumäellä. EHT-turnausta on varjostanut Ruotsin vetäytyminen vain vajaa viikko ennen avausottelua.

urheilu
Vasta 17-vuotias Viivi Vainikka kuuluu Naisleijonien nuoriin lupauksiin.
Tomi Hänninen

Viime keväänä MM-hopealle taistellut Suomen naisten jääkiekkomaajoukkue avaa tiistaina turnauskauden kotimaan jäällä, kun EHT-turnauksen avausottelussa vastaan luistelee Tshekki.

Joukkueessa on meneillään sukupolven vaihdos, kun kokeneet Venla Hovi, Riikka Sallinen ja Linda Välimäki päättivät peliuransa. Lisäksi puolustaja Isa Rahunen ilmoitti toistaiseksi jatkavansa pelejä vain seurajoukkueessaan Oulun Kärpissä. Samalla ensimmäistä kertaa aikuisten maajoukkueessa debytoivat Elisa Holopainen, Nelli Laitinen ja Viivi Vainikka.

– Viime vuonna ajoimme kolme teini-ikäistä sisään ja nyt tulee varmaan saman verran lisää tänä vuonna. En näe sitä minään ongelmana, kyse on luottamuksesta. Kyse on siitä, että luotamme ja uskomme nuoriin enemmän kuin he uskovat itseensä, päävalmentaja Pasi Mustonen sanoi aamu-tv:n haastattelussa.

Toisaalta joukkue on säilynyt melko samana sitten viime kevään MM-joukkueen. Mukana on 17 MM-hopeamitalistia, ja myös tälle kaudelle asetetut tavoitteet ovat kovat.

– Viimeksi eilen keskustelimme joukkueen kanssa, että vaatimustaso on korkea. Uusi pelaaja ei voi vain tulla mukaan ja olla tyytyväinen siitä, että pääsee maajoukkueeseen. Kaikille nuorille pelaajille on sanottu ääneen, että tänne tullaan voittamaan.

"Neljänneksi paras joukkue"

Suomi pääsee mittaamaan heti tasonsa, sillä EHT-turnauksen avausottelussa vastaan luistelee MM-kisoista tuttu puolivälierävastus Tshekki. Keväällä Suomi marssi välieriin 3–1-voitolla.

– Mielestäni Tshekki oli MM-turnauksen neljänneksi paras joukkue. Heidän epäonnensa oli saada meidät ensimmäisenä vastaan pudotuspeleissä. Tshekki tulee olemaan se valtio, joka taistelee mitaleista tulevaisuudessa, Mustonen sanoi aamu-tv:n haastattelussa.

Avaimet voittoon ovat varsin yksinkertaiset.

– Nyrkkisääntömme on, että kun ei päästä kahta maalia enempää, voittaa ottelun. Päästetään yksi ja tehdään kolme, niin eikös se ole siinä, Mustonen ennakoi.

Suomen EHT-turnausta on varjostanut Ruotsin vetäytyminen alle viikko ennen turnauksen avausottelua. Ruotsin naisten maajoukkueen pelaajat boikotoivat maajoukkuetoimintaa, sillä he ovat tyytymättömiä saamaansa kohteluun ja maajoukkuetapahtumista maksettaviin korvauksiin.

Urheilun tasa-arvon puolesta useasti puhunut Mustonen sanoi viime viikolla Yle Urheilun haastattelussa, ettei yllättynyt Ruotsin ratkaisusta.

– Urheilevia naisia kohdellaan eri tavalla kuin urheilevia miehiä. Kuka joukkueen urheilija edustaisi maataan ilomielin 60–100 päivää vuodessa maksamalla koko lystin itse? Iso kysymys on kuitenkin se, että siellä kohdellaan naisia täysin eri tavalla kuin miehiä.

Suomessa tilanne on länsinaapuria parempi.

– Meillä on työkorvausasiat kunnossa ja olemme saaneet olympiakomitean tuen. Totta kai arvokisabonuskysymykset tulevat kaikkien palloilulajien pöydälle tulevaisuudessa, mutta meillä ei ole mitään lakkoajatuksia kytemässä. Asiat ovat tällä hetkellä kohtalaisen hyvin.

Lue myös:

Naisleijonien päävalmentaja osasi odottaa Ruotsin kiekkokriisin syventymistä ja lataa kovia sanoja urheiluliitoille: "Kirje on ollut postissa tulossa koko ajan"

Runkopelaajien kato antaa nuorille lupauksille näyttöpaikkoja Naisleijonissa: "Totta kai se näkyy, että neljä vastuunkantajaa on poissa"

Miesten vaatteita, syyttelyä, vanhaksi menneitä elintarvikkeita ja hiljennysyrityksiä – Ruotsin naisten jääkiekkomaajoukkue avaa boikottinsa syitä

Naisleijonien päävalmentaja osasi odottaa Ruotsin kiekkokriisin syventymistä ja lataa kovia sanoja urheiluliitoille: "Kirje on ollut postissa tulossa koko ajan"

Boikotoivat Ruotsin naiskiekkoilijat jättävät Suomen turnauksen väliin: "Kaikki on peruttu"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat