Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Ratamelojien Tokion matka karsintakoukeroiden takana – MM-kaksikkokisan kautta voi avautua olympiapaikka yksikköön

Pauliina Polet ja Netta Malinen ovat satsanneet tänä vuonna kaksikkoon, jotta olympiaunelma vihdoin toteutuisi.

melonta
Pauliina Polet
Pauliina Polet meloo Unkarin MM-kisoissa 500 metriä sekä yksiköllä että kaksikolla.Melonta- ja Soutuliitto / Kai Lindqvist

Kesän 2020 olympialaisten alkuun on aikaa enää alle vuosi ja Tokio toistuu jo jatkuvasti olympialajien urheilijoiden puheissa. Ratamelontamaajoukkue valmistautuu Lahden leirillä elokuun lopussa kilpailtaviin MM-kisoihin, joissa menestyville jaetaan jo ensimmäisiä maapaikkoja olympialaisiin.

– Unkari on tosi hieno paikka kisata. Meillä on kausi mennyt kivasti, eli kovin odotuksin ja innolla lähdetään, Pauliina Polet kertoo.

– Olympiapaikka on ultimaattinen tavoite. Se tulee olemaan tosi kova tavoite, koska seula on tosi raju.

Polet meloo Unkarissa MM-kisoissa niin kajakkiyksikön kuin -kaksikon 500 metrin kilpailussa. Szegedissä yksikkökisan viisi ensimmäiseksi maaliin ehtinyttä palkitaan varmalla olympialaisten kilpailukutsulla.

Tämän kesän maailmancupin lähdöissä Poletin vauhti on parhaimmillaan riittänyt B-finaalin kolmanneksi eli kokonaislistalla sijoitus oli 12:s. Poznanin maailmancupissa suomalaisen sijoitus oli 22:s. Euroopan kisoissa B-finaalista irtosi voitto.

– Kokonaisuudessa on tullut tosi paljon hyviä vetoja. Jotenkin on varma olo, tietää, mitä vesillä lähtee tekemään.

– Kärki on tosi kova ja kilpailu on tosi kovaa. Mutta se nyt on ollut aina tiedossa, se ei ole mikään uusi juttu.

Olympiapaikka vaatii onnistumisen ja vähän yli, mutta kaikki on mahdollista, Polet pohtii.

Uusi yhteistyö

Yksikkölähtöjen lisäksi Polet kilpailee parinsa Netta Malisen kanssa kajakkikaksikon 500 metrillä. Naisten yhteistyö on vielä tuore, vaikka he ovat tuttuja jo pitkän ajan takaa.

– Oikeastaan tämä vuosi on tähdätty ja panostettu kaksikkoon. Toki jotain kaksikkotreenejä tehtiin viime vuonnakin yhdessä, mutta nyt se on fokus ollut enemmän siinä, Malinen kertoo.

Sekä Poznanin että Duisburgin maailmancupeissa suomalaisparin vauhti riitti välieriin, kuten myös Euroopan kisoissa.

– On se ainakin hyvin lähtenyt. Nyt hiotaan pieniä, teknisiä juttuja, että molemmat teemme töitä yhdessä, tuotamme voimaa ja liikumme kajakissa samaan aikaan. Ne ovat perusedellytykset hyvälle melonnalle, Polet kertoo.

MM-kisoissa vaaditaan piirun verran kovempaa tulosta, mutta palkinto olisi sitäkin parempi.

– Yksikkökisassa täytyy onnistua hyvin, nimenomaan välierävaiheessa. Ilman A-finaalipaikkaa ei olympiapaikkaa voi tavoitella, kertoo ratamelonnan valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen yksikkökisan rajuudesta.

Tämän olympiadin karsintajärjestelmän houkuttelevin koukero on kaksikoiden kilpailuissa. Suomalaisnaiset tavoittelevat olympiamahdollisuutta vielä ensi kevään kaksikoiden karsintaan saakka, jolloin isojen maiden maakiintiöt ovat jo täynnä.

– Yhteistyötä helpottaa se, että jos kaksikolla saa olympiapaikan, niin molemmat naiset voivat meloa myös yksikköä olympiakilpailussa, valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen kertoo Tokion karsinnasta.

– Kaksikon paikan kun saa, niin silloin ei tarvitse enää meloa yksikössä toinen toistaan vastaan. Se on aika kiva täky, se helpottaa yhteistyön tekemistä kaksikossa. Molemmat ymmärtävät, että se on siinä mielessä tärkeä alusluokka, Pitkänen jatkaa.

Miesten haastava kausi

Suomalaisnaisten ohella myös miesten maajoukkueessa elätellään olympiatoiveita, mutta hyvin realistisena. Miehistä MM-kisojen yksikkömatkoilla Joona Mäntynen, joka starttaa 200 metrin kisaan. Miika Nykänen ja Jeremy Hakala ovat mahdollisesti mukana myös yksiköiden 5000 metrillä. Kaksikolla he osallistuvat 1000 metrin kisaan ja nelikolla 500 metrin starttiin. Nelikossa on mukana myös Otto Sivula.

– Miehillä on ollut haastavampi kausi ihan selkeästi, valmennuspäällikkö Petteri Pitkänen kertoo.

– Keväällä juuri ennen maailmancupien alkua Nykäsen Miikalla tuli Puolan leirillä loukkaantuminen. Hänen osaltaan harjoittelu oli kuukauden verran aika lailla korvaavaa. Miika on yksi keskeisistä henkilöistä niin kaksikossa kuin nelikossa, joten totta kai se vaikutti kevääseen ja kevään maailmancupeihin.

– Nyt kesän aikana Miika on pystynyt harjoittelemaan ja tekemään ihan hyvän kesän. Alkukausi ei siis ollut niin hyvä, mutta nyt hänellä on hyvät harjoitusjaksot takana. Mutta selkeästi on isompi epävarmuus siinä, mitä MM-kisat tuovat tullessaan.

Ratamelojat jäivät ilman olympiapaikkaa Rion vuoden 2016 kesäolympialaisten karsinnoissa. Vuosikymmenten perinne katkesi, mutta toivottavasti ei pysyvästi. Suomalaisesta näkökulmasta kutsu Tokioon olisi ratamelojille erittäin merkittävä.

– Kyllä se aina lajille on tärkeää, että ollaan olympiakisoissa paikalla, Netta Malinen kuvaa.

Lue myös:

Pauliina Polet laittaa kaikki munat samaan koriin - "Olympiapaikka välkkyy takaraivossa"

Polet meloi taas uuden ennätyksensä – ratamelonnan valmennusjohto sai positiivisia signaaleja

Polet meloi B-finaalin yhdeksänneksi MM-kisoissa – "Pari päänahkaa olisi ollut otettavissa"

Suomen melontatoivo välierävoittoon MM-kisoissa – finaalissa kyyti oli vielä liian kovaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat