Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
 • Painin MM, vapaapaini
 • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
 • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu
 • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
 • Käsipallon Champions League, Bidasoa Irún - Cocks
 • Urheiluruutu
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Ysäriä ja rillausta
 • Lentopallon EM, neljännesvälieräottelu FRA - FIN
 • Urheiluruutu

Amanda Kotaja on kovimmassa kunnossaan neljään vuoteen – MM-kulta on hallitsevan mestarin ainoa tavoite Dubaista: "Kun saan lähdön onnistumaan, menen kovaa"

Kotaja kelasi Espoon GP-kisoissa maailmantilaston toiseksi kovimman ajan 100 metrillä. Marraskuussa kisattaviin Dubain MM-kisoihin hallitseva mestari alkaa keskittyä pienen lepotauon jälkeen.

vammaisurheilu
Amanda Kotaja
Amanda Kotaja on parhaassa kunnossaan neljään vuoteen. Se tietää hyvää marraskuussa siintäviin Dohan MM-kisoihin. Arkistokuva.Getty Images

Elokuu on taittumassa jo loppupuolelleen, mutta ratakelaaja Amanda Kotajalle se tarkoittaa, että tämänvuotinen kausi on vasta puolivälissään.

100 metrin ratakelauksen hallitseva maailman- ja euroopanmestari tasapainottelee kuntonsa ajoittamisen kanssa, kun parayleisurheilun MM-kisat käydään Dubaissa vasta marraskuussa.

Viimeisimmät merkit osoittavat, että tasapainottelussa on onnistuttu. Osoitus siitä saatiin Espoon sunnuntai-illassa yleisurheilun GP-kisoissa.

Vampulan Urheilijoita edustava Kotaja kelasi T54-luokassa 100 metrin maailmantilaston toiseksi parhaan ajan 16,05. Kauden kärkiaikaa 15,96 pitää hallussaan kiinalainen Zou Lihong.

– Jäi tosi hyvä fiilis ja mieli. Se oli kauden paras aika, vaikka ei ollutkaan tuulen takia tilastokelpoinen. Lämmittää mieltä, että pystyin kauden viimeisissä kisoissa kelaamaan noinkin hyvän ajan. Taitaa olla kaikkien aikojen neljänneksi paras aikani ja paras Suomessa koskaan, Kotaja kertoo puhelimitse Yle Urheilun haastattelussa.

"Aika karua olisi lähteä Suomen säistä sinne"

Kotajan kausi alkoi jo touko-kesäkuun vaihteessa Sveitsissä, jossa kelaaja nakutti varsin kelvollisia aikoja. Sveitsiin ajoitetun kuntopiikin jälkeen huippukuntoa ei ole pidetty enää yllä, mutta vauhti on silti kovaa, itse asiassa Kotajan kovinta neljään vuoteen.

– Olen päässyt omalle huipputasolleni muutaman vuoden tauon jälkeen, ja se on superhyvä asia. Koko kauden tavoitteena oli saada rutiinia kauden kisaamiseen, jotta pystyy kelaamaan tasaisia aikoja pitkin kesää. Sekin tavoite täyttyi, ja sain tehtyä hyviä kilpailuja, Kotaja iloitsee.

Kisakauteen tulee nyt Espoon jälkeen pieni lomailu- ja palauttelutauko ennen kuin Kotaja aloittaa lyhyen treenikauden kuuma ja kostea Dubai mielessään.

– Todennäköisesti leireilen etelässä vielä syksyn aikana ja lähempänä marraskuuta. Aika karua olisi lähteä Suomen säistä sinne.

Voima- ja tekniikkaharjoitteet ovat tepsineet

Dubaista hallitsevalla mestarilla on vain yksi tavoite: MM-kulta. Valmentaja Jussi-Pekka Kurtin ohjauksessa Kotaja on keskittynyt voimanhankintaan, ja myös tekniikkaan on kiinnitetty huomiota.

– Voima on tarttunut ja se on siirtynyt tosi kivasti itse lajisuoritukseen ja -voimaan myös, Kotaja kertoo.

Myös kelaajakollega Leo-Pekka Tähti on auttanut Kotajaa. Perinteisten kelaushanskojen sijaan käytettävät uudet lyöntikapulat ovat Tähden tekemät ja hänelle räätälöidyt.

– Espoon kisa näytti, että niissä on tosi paljon potentiaalia ja saan hyödynnettyä niitä maksimivauhdissa hyvin. Vielä kun saan lähdön onnistumaan, menen kovaa.

Lue myös:

Suomen parajoukkue loisti yleisurheilun EM-kisoissa – "Leo-Pekka Tähden kunnonajoituksesta kannattaa ottaa oppia"

Flunssainen Amanda Kotaja tuuletti helpottuneena mestaruuttaan – "Pää ja rahkeet kestivät"

Lapsesta asti pyörätuolissa istunut Amanda Kotaja lähti etsimään vapauden tunnetta, löysi sen Malesiasta – ja Pyhtäältä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat