Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Rytmisen MM, 4-ottelun B-ryhmän finaali
  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM, naisten paini

Marika Teini avautuu rankasta vammakierteestään – ei pystynyt juoksemaan vain päiviä ennen MM-kisoja: "On ollut pään lyömistä seinään"

Suunnistaja Marika Teiniä ovat vaivanneet tänä vuonna useat nilkkavaivat, joille hän toivoo löytävän ratkaisun lääkärikäynnillä.

suunnistus
LEHTIKUVA Marika Teini
Marika Teinin kausi on ollut loukkaantumishuolien varjostama.Lehtikuva / Erik Borg

Suunnistaja Marika Teinin kärsivällisyyttä on tänä vuonna koetellut jalkavammojen kierre, jonka viimeinen niitti oli nilkan pyörähdys harjoituksissa vain 10 päivää ennen MM-kisojen alkua.

Epäonninen vammojen sarja alkoi toukokuussa 2018, kun Teinin vasen kantakalvo repesi tapaturmaisesti EM-kisoissa. Euroopan mestari juoksi kuitenkin kauden loppuun, vaikka jalka ei ollut parantunut kunnolla. Tammikuussa kantakalvon vamma vaivasi edelleen ja pian saman nilkan peroneusjänteeseen iski tulehdus. Kesäkuussa toisen jalan vanha sesamluun vamma alkoi vihoitella.

– Luulen, että kantakalvon repeämästä johtuivat muutkin vaivat, että se jotenkin muutti juoksuasentoa ja askelta. Toki tuo viimeisin nilkan pyörähdys alkoi olla jo huonoa tuuria, Teini kertoo Yle Urheilulle puhelimitse.

Viime vuonna Teini nappasi keskimatkalta hopeaa, ja panostus tähän kauteen oli kova, jotta mitali voisi jopa kirkastua. Siksi Teini muutti puoli vuotta sitten Norjaan, aivan Östfoldin kilpailukeskuksen tuntumaan. Kesällä kovaan kuntoon päässyt suunnistaja ehti jo luottaa siihen, että vastoinkäymiset ovat takana päin ja MM-kisoista tulee jättimenestys.

Vaikka Teini joutui lähtemään MM-kisoista tyhjin käsin, nähtiin häneltä kisoissa kelpo suorituksia. Hänen paras sijoituksensa oli pitkän matkan neljäs sija vain 12 sekunnin päässä pronssista. Vain päiviä ennen ensimmäistä MM-starttia Teini ei ollut varma, selviääkö edes lähtöviivalle.

– Meinasi tulla epätoivo, kun viisi päivää ennen kisoja yritin juosta maastossa kovaa, enkä pystynyt. Oli ollut niin paljon vastoinkäymisiä, että olisi ollut aika kova isku, jos en olisi päässyt edes kisaamaan. Siinä kohtaa ei ollut mitään sijoitusodotuksia, vaan toivoin saavani nilkan siihen kuntoon, että saan vietyä kisat läpi, Teini sanoo.

Keskustelu jätti kaikille pahan mielen

Nilkka oli pahasti ärtynyt perjantain keskimatkan kisan jälkeen. Edessä oli kuitenkin vielä viesti, jossa Teinin oli määrä juosta. Suunnistaja itse oli sitä mieltä, ettei kannata juosta, mutta valmennusjohto painosti häntä juoksemaan.

– Kyllä me kävimme aika tiukkasanaisen keskustelun. Toisaalta ymmärrän sen, että meillä oli vain yksi varanainen (Saila Kinni) ja minulla oli keskimatkalla aika paljon parempi vauhti kuin hänellä. Mutta paha mieli tuli varmasti jokaiselle osapuolelle, joka keskusteluun osallistui, Teini kertoo.

Suomen naiset sijoittuivat lauantain viestissä kuudenneksi. Sen jälkeen Marika Teinin päivät ovat kuluneet muuttopuuhissa. Lähiaikojen suunnitelmissa ovat lääkärikäynti keskiviikkona ja muutto Suomeen.

Magneettikuvauksista toivotaan löytyvän ratkaisu jatkuviin nilkkaongelmiin, minkä jälkeen Teini sopii kauden jatkosta valmentajan kanssa.

– Toiveena on, että pääsisin vielä syksyllä pariin maailmancupiin ja sotilaiden MM-kisoihin.

Vaikeuksista huolimatta Teini on pystynyt säilyttämään uskon omaan tekemiseensä. Valtaosa harjoittelusta on tapahtunut juoksun sijaan pyörän selässä ja uimahallissa.

– Onhan tämä ollut pään lyömistä seinään. Olen yrittänyt kuntouttaa vammat ja silti on tullut uusia. Ovathan nämä nilkkavammat vähän tällainen suunnistajien ammattitauti. Yllättävän hyvin on pysynyt mieli positiivisena ja nyt vain katsotaan, miten jalat saadaan juoksukuntoon.

Lue myös:

Suomi suoriutui hyvin Norjan MM-suunnistuksessa – miehiltä myrskyvaroitus tulevaan: "Olemme täältä tulossa"

Pahoista jalkavaivoista kärsivä Marika Teini ei olisi halunnut suunnistaa viestiä, mutta valmennusjohto päätti toisin – "Jos luettelen vaivat, teillä loppuu lähetysaika"

Marika Teinillä erikoinen ilta MM-suunnistuksessa: jäi niukasti pitkän matkan pronssista – viimeisellä rastilla tullut hylkäys kumottiin nopeasti

Sensaatiomainen hopea! Suomen miehet palasivat suunnistuksen MM-viestimitaleille 10 vuoden tauon jälkeen uskomattomassa kamppailussa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat