Suora

  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun A-ryhmä
  • Painin MM, vapaapaini
  • Telinevoimistelija Enni Kettunen haastaa pelkonsa päivittäin
  • Tanssin Grand Slam, vakiotanssit
  • Painin MM, vapaapaini
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelun B-ryhmä
  • Rytmisen MM, joukkueiden 2-ottelu

Suomen miehille povataan karua rökäletappiota, naisilla yllätysmahdollisuus – tilastot enteilevät Ruotsi-ottelusta kaksijakoista

Lähes 60 pisteen ero miesten paperimaaottelussa näyttää pahalta, mutta taktiikkajuoksuissa tilastot saattavat heittää kuperkeikkaa.

yleisurheilu
Tuomo Salonen
Näihin viimevuotisiin juhlatunnelmiin pääseminen vaatisi Suomen miehiltä valtavaa venymistä. Kuvassa kävelijä Jarkko Kinnunen ja tänä vuonna 1500 metriä juokseva Tuomo Salonen.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Suomen yleisurheilumaajoukkue haastaa Ruotsin perinteisessä maaottelussa viikonloppuna Tukholmassa. Tilastojen valossa Ruotsi on viemässä voiton sekä naisten että miesten puolella.

Viime vuonna Suomen miehet nappasivat yllätysvoiton Ruotsista kuuden tappiollisen vuoden jälkeen. Tänä vuonna voitto vaatisi rajua venymistä ja parannusta kauden parhaisiin, sillä paperilla Suomi on häviämässä Ruotsille karuin lukemin 177,5–232,5.

Suomen pisterohmuiksi povataan miesten moukaria ja keihästä. Moukarimiehet Aleksi Jaakkola, Aaron Kangas ja Henri Liipola sekä keihäässä Oliver Helander, Lassi Etelätalo ja Toni Kuusela ovat hyvän perussuorituksen päässä kolmoisvoitosta.

Kauden parhaita verratessa suomalaisten lajivoitot miesten juoksumatkoilla ovat tulossa estejuoksusensaatio Topi Raitaselle paraatimatkallaan 3000 metrin esteissä, Elmo Lakalle 110 metrin aitajuoksussa ja Oskari Mörölle 400 metrin aidoissa.

Oliver Helander
Suomen keihäsmiehet hakevat Ruotsi-ottelusta kolmoisvoittoa Oliver Helanderin johdolla.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Sileillä juoksumatkoilla suomalaismiehet ovat puolestaan tilastojen valossa vaikeuksissa, sillä niistä olisi tulossa parhaimmillaan kolmas sija. Taktisissa kilpailuissa tilastoajat eivät kuitenkaan kerro koko totuutta.

Miesten pituushypyssä Suomella on kaksi yli kahdeksan metriä hypännyttä urheilijaa, Kristian Pulli (805) ja Roni Ollikainen (804). Heidän edelleen on kiilannut Ruotsin Thobias Montler hirmuhypyllä 822. Suomen kolmikon täydentää Kalle Salminen, jonka paras tilastonoteeraus on 778. Lajivoitosta taistelevat myös kolmiloikan tilastoykkönen Simo Lipsanen ja kuulan tilastokakkosena oleva Arttu Kangas.

Pikaviesti kääntyy tilastoissa Suomen eduksi, mutta 4x400 metriä Ruotsille.

Yllättävä voitto tulossa Suomelle?

Naisten paperimaaottelu on sen sijaan ilahduttavampaa katsottavaa, vaikka poisjäännit verottivat Suomen joukkuetta. Viimeksi vuonna 2015 voiton vienyt Suomi taistelee Tukholmassa tosissaan maaotteluvoitosta. Tilastot osoittavat, että Ruotsi veisi niukan voiton 209–201.

Kahdeksan pisteen ero kauden parhaita verratessa on niin pieni, että ratkaisevaa on päivän kunto.

Suomalaisnaisten juhlaa odotetaan 100 metrin aitajuoksusta, jossa Ruotsia kaatamaan lähtee kivenkova kolmikko Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri. Kolmoisvoitto on mahdollinen myös keihäässä, jossa Heidi Nokelainen, Jenni Kangas ja Jatta-Mari Jääskeläinen pitävät tilaston kolmea kärkipaikkaa.

Mainio tilaisuus kolmoisvoittoon on myös naisten kolmiloikassa Suomen ykköstykin Kristiina Mäkelän poisjäännistä huolimatta. Sunnuntaina Espoossa oman ennätystuloksensa 13,85 kimmahdellut Senni Salminen lähtee kisaan tilastoykkösenä. Emma Pullola on toisena ja Kira Kytölä neljäntenä, mutta kauden parhaallaan vain 11 sentin päässä Ruotsin Emelie Nyman Wänsethistä.

Hurske Neziri ja Korte
Reetta Hurske, Nooralotta Neziri ja Annimari Korte ottivat viime vuonna 100 metrin aidoissa murskaavan kolmoisvoiton.Anssi Mäkinen / SUL-arkisto

Sensaatiomaisesti tuloksen 669 tällä kaudella hypännyt Taika Koilahti pääsee Tukholman pituushyppypaikalle haastajan roolissa, sillä Ruotsin 18-vuotias monilahjakkuus Tilde Johansson on hypännyt peräti 673. Nuorten EM-kisojen tuplamitalisti kisaa myös pika-aidoissa, joissa hänen paras noteerauksensa on 13,16.

Potentiaalisia lajivoittajia ovat 100 metrillä tuore Suomen mestari Lotta Kemppinen, 200 metrillä Hanna-Maari Latvala ja 10 000 metrillä Johanna Peiponen. Keihään lisäksi heittolajien suurimmat odotukset ovat moukarin Suomen ennätyslukemiin kesäkuussa heittäneen Krista Tervon ja kiekon tilastokakkosen Salla Sipposen harteilla.

Suomen joukkueelle huimaa pistepottia on kahmimassa Camilla Richardsson, joka on tilastokärki 5000 metrillä ja 3000 metrin estejuoksussa. Janica Rauma varmistaisi perusjuoksulla esteissä Suomelle kaksoisvoiton.

Tuplata aikoo myös Sara Kuivisto, joka kisaa 800 metrillä ja 1500 metrillä. Hän on molemmilla matkoilla tilastokakkonen, mutta on esittänyt viime kisoissaan erinomaisia taktiikkajuoksuja ja kovaa kirikykyä, joten lajivoitot ovat täysin otettavissa.

Viestien tilastot näyttävät hyvin samalta kuin miesten puolella. Pikaviestissä Suomen naiset ovat hitusen niskan päällä, mutta ratakierroksen viestissä Ruotsi näyttää selvästi vahvemmalta.

Lue myös:

Viikonlopun Ruotsi-otteluun useita isoja poisjääntejä – Mäkelä ja Ruuskanen jäävät kotiin

Asiantuntija iloitsi miesten onnistumisista – loukkaantumisista kärsineen Oskari Mörön kauden kotimainen kärkitulos GP-kisan valopilkkuja: "Lupaa loppusyksyä varten hyvää"

Nooralotta Neziri Espoon pika-aitakisassa Reetta Hursketta vahvempi – joutui kilpailemaan pohje vahvasti teipattuna: "En tiedä, mikä siinä on"

Armand Duplantis valitsi Ruotsi-ottelun – jättää Timanttiliigan osakilpailun väliin

Tilastot eivät valehdelleet, kun Suomi putosi Superliigasta – kumpi on parempi laaja yleistaso vai Norjan kaltaiset terävät huiput? "Tämä on raudanluja yksilölaji"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat