1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. NHL

71-vuotias fysiikkaguru sparraa omalla rautakuurillaan NHL-tähtiä huippukuntoon – Laine, Rantanen ja Kakko hikoilevat raakaa voimaa nopeudeksi

Kaapo Kakko, Mikko Rantanen ja Patrik Laine. Hannu Rautalan treenit houkuttelevat niin supertähtiä kuin taviksia, mutta salilla keskitytään aina ensin treenaamiseen.

71-vuotias Hannu Rautala on urheilupiireissä tuttu fysiikkaguru. Kuva: Erkki Suokonautio

Ruutuvihkoon on kirjattu harjoite, punttisarjan kilomäärät toistoineen. 71-vuotias Hannu Rautala on urheilupiireissä tuttu fysiikkaguru. Hänen ja poikansa Marko Rautalan puoleen kääntyvät monet kiekkotähdet kesäisine treenihuolineen.

Kuntokuuri alkaa pelaajan kulloisenkin tilanteen mukaan. Tänä kesänä Patrik Laine ilmestyi Rautaloiden pakeille jo toukokuussa, Mikko Rantanen liittyi harjoitusryhmään tavallista myöhemmin.

– Loukkaantumisten takia pääsin aloittamaan normaalin harjoittelun vasta heinäkuussa. Mutta kun kausi alkaa vasta lokakuussa, niin tässä ehtii silti tekemään. Muistaakseni tämä on neljäs kokonainen kesä, ensimmäisen kerran olin mukana vuonna 2013 heinäkuun ajan. Toistomäärät ovat päivittäin vähän erilaisia, mutta muuten mikään ei ole muuttunut. Samoilla kaavoilla ja yhtä tehokasta on ollut, Rantanen kertoo.

– Teemme samoja juttuja, joita on tehty joka kesä ja vuosikymmenet. Emme ole keksineet treenaamista uudestaan. On perusliikkeitä ja monipuolista, eikä pelkkää punttia, vaan ihan laidasta laitaan. Pari kertaa viikossa on nopeutta ja pelejä sekä happotreenejä. Nyt kun olemme ruvenneet käymään vähän enemmän jäällä, nämä salihommat ovat jääneet vähemmälle, Patrik Laine sanoo.

Lainekin on ollut tamperelaisesta taustastaan huolimatta Turussa jo puolenkymmentä kesää. Tänä kesänä jäätreenit tulivat ohjelmaan jo heinäkuussa, aiempaa aikaisemmin.

– Voimatasot rupeavat olemaan salin puolella jo hyvät, mutta nyt yritämme muuttaa voimaa nopeudeksi. Ajattelin, että otan erilaisen lähdön tähän kauteen, käyn vähän enemmän ja aikaisemmin jäällä ja katson, miltä se tuntuu. Näillä on menty nyt ja katsotaan sitten ensi kesänä, miten sitten mennään, Laine kertoo.

Jääharjoitukset heinäkuussa, miltä se tuntui?

– Tuntui erittäin pahalta, ei tuntunut hyvältä, ei sitten alkuunkaan, Laine tunnustaa.

– Mutta päivä päivältä se rupesi tuntumaan jo helpommalta.

Patrik Laine pääsi jääharjoitusten makuun jo heinäkuussa. Kuva: Erkki Suokonautio

Treeniviikko kulkee samalla rytmillä. Jäille siirtymisen jälkeen säädetään toistojen ja kilojen määrää, jotta kehon hermotus saadaan vastaamaan harjoitteisiin. Rautalan rautakuurin reseptiä ei ole muutettu vuosien varrella, eikä tarvetta sille olekaan.

– Treenaamme niin sanotusti perinteisesti. Yleisurheilupohjainen tausta meillä on. On kahdeksan harjoitusta, joista kaksi on omatoimista ja kuusi valvottua. Lisäksi Kaapo ja "Pate" ovat sunnuntaisin tehneet vielä yhden ylimääräisen nopeustreenin, Marko Rautala kertoo.

– Totta kai keskitymme nyt enemmän nopeuteen ja räjähtävyyteen. Nopeat suunnanmuutokset ovat tulleet nykykiekkoon ja siihen on keskitytty enemmän, Rautala jatkaa.

Salirauha kaikilla

Rautaloiden treeniryhmään on totuttu kupittaalaisella kuntosalilla ja tunnetut jääkiekkokasvot saavat hikoilla omassa rauhassaan ilman häiriöitä. Toki hihasta nykijöitä riittää – mutta nimmareita ja valokuvia otetaan vasta eteisen tai parkkipaikan puolella.

– Kyllä porukka huomaa, että tänne on tultu treenaamaan eikä ottamaan kuvia. Sitten kerkiää kyllä treenin jälkeen ottamaan kuvia ja nimmareita. Täällä on saatu varattua kaikki paikat eikä tarvitse jonottaa. Kaikki on aina valmiina, kun päästään tänne, Patrik Laine kiittelee.

Osaltaan asiaan saattaa vaikuttaa, että salin taustalla toimivat entiset jääkiekkotähdet Jani Hurme, Sami Salo ja Tomi Kallio. Jokainen heistä on vuorollaan kokenut julkisuuden ja julkkiksena treenaamisen paineet.

Kaapo Kakko on kerännyt suurimman julkisuuden tänä kesänä. Kuva: Bob Frid/AOP

Fysiikkavalmentaja Marko Rautalalle Laineet, Rantaset ja Kakot ovat asiakkaita, joista vuosien varrella on tullut hyviä tuttavia, ystäviäkin. Kaapo Kakon ympärillä on ollut odotuksia ja julkisuutta, mutta salille tulee menestyksestä huolimatta sama Kaapo.

– Kyllä hän ihan samanlainen on. Tietenkin tänä vuonna vähän vahvempi, mutta nuori poika vielä. Kansa varmaan odottaa, että hän tekee sata pinnaa mutta minä odotan, että hän pelaa hyvän kauden ja että hän on itse tyytyväinen suoritukseensa, Marko Rautala sanoo.

Pelipaikka pitäisi löytää

Salilla treeniporukan kesken heitetty herja on raakaa. Patrik Laine kuittailee armottomasti Kaapo Kakolle parturireissusta ja jokaiseen väliin tulee muistutus jutun kuvauksista.

– Eihän teitä toimittajia mikot, meikäläiset ja kumppanit enää kiinnosta, kun tulee näitä nuoria kavereita ja me pääsemme median kynsistä pois, Laine lohkaisee.

– Jännä on seurata, kun aika samantyyppisen kesän vedin läpi kolmisen vuotta sitten eikä käy kateeksi. Mutta jos hän olisi pelannut huonommin, niin ei tulisi tällaisia hommia. Toivottavasti hän pelaa hyvin vielä ensi kaudella, kertoo Kakolle menestystä toivova Laine.

Mikko Rantanen ei ole vielä tehnyt sopimusta ensi kaudeksi. Kuva: Matthew Stockman/Getty Images

Mikko Rantanen psyykkaa vieressä, sillä konkarit ovat kokeneet kaiken saman aikanaan.

– Nyt Kaapo hoitaa nämä mediahommat. Me voimme antaa lyhyet haastattelut, mutta kaikki dokumentit tehdään Kaaposta ja se menee ihan hyvin, Rantanen naureskelee.

Lyhyet kuulumiset on helppo vaihtaa, mutta sopimusrintaman uutisista kummallakaan hyökkääjällä ei ole kerrottavaa. Välillä miehet virnuilevat toisilleen, että missähän sitä pelataan.

– Pitäisi varmaan pelipaikka löytää ensin, niin katsotaan sitten, Laine vastaa kysymykseen kauden odotuksista.

– Mutta kyllä kai sitä jossain pelataan ensi kaudella, en tiedä vielä missä, Laine virnuilee.

– Emme ole siitä itse asiassa hirveästi puhuneet. Varmasti, mitä pitemmälle mennään, sitä enemmän puhutaan. Nyt on ainakin pidetty ihan toissijaisena ne hommat ja se on ollut ihan hyvä, Mikko Rantanen vakavoituu.

Tarvitseeko edes olla huolissaan?

– Ei mielestäni kummankaan tarvitse ainakaan liikaa miettiä. Nautitaan nyt tämä elokuu tästä pois alta, ja katotaan sitten, kun treenileirit alkavat. Koetetaan olla miettimättä liikaa.

Lue myös:

NHL:n huipulle noussut Mikko Rantanen on yhä ilman pelaajasopimusta ja lentolippua Pohjois-Amerikkaan: "On liian aikaista stressata sopimuksen syntymisellä"

Kaapo Kakko on opetellut kesällä välttämään lööppijulkisuutta – NHL-konkarit sparraavat suomalaisnuorukaista kohti suurta seikkailua New Yorkissa

Patrik Laine ei hötkyile sopimusneuvotteluitaan - "Jossain vaiheessa tulee jonkinlainen sopimus"

Winnipeg pitää tiukasti kiinni Patrik Laineesta: "Jos kilpailevia tarjouksia tulee, aiomme vastata niihin ja tarjota saman"

Varaushumu ei ole edes kunnolla hälvennyt, kun kulisseissa kuhisee täysi sirkus – NHL-kesästä on tulossa pitkästä aikaa kunnon hulinat ja luvassa on draamaa, jota ei kannata missata

Kaapo Kakko valmiina suureen päivään: ”New York on hieman isompi kuin Turku”