Haastajat ovat fyysisesti kovia, mutta Euroopan mestari Mira Potkosen pääkoppa pitää: "On nähty kovissa paikoissa, että hän vain syttyy"

Lauantaina Madridissa alkavissa nyrkkeilyn EM-kisoissa 60-kiloisten mestaruutta puolustava Mira Potkonen on hakenut henkistä voimaa kotijoukoiltaan.

nyrkkeily
Mira Potkonen
imago sport / AOP

Nyrkkeilyn EM-kilpailuissa 60-kiloisten mestaruutta puolustava Mira Potkonen tietää, että EM-kulta ei tänäkään vuonna irtoa helpolla. Vaikka hallitseva maailmanmestari Kellie Harrington on loukkaantumisen takia sivussa, on taso kisoissa korkea ja kärki tasainen.

– Ihan riippuu siitä, kenellä on hyvä päivä ja kuka päänsisäisesti sen voiton vie. En ole seurannut vastustajia. Sillä, mitä minä teen, on merkitystä. Tehkööt muut mitä tekevät, Potkonen sanoo nauraen Yle Urheilulle.

Vaikka Suomen Madridin EM-kisojen ainut edustaja ei ole haastajiensa tekosia juuri syynännyt, hän tietää heidän kovuutensa. Kellie Harringtonin sijasta Irlantia edustaa 22-vuotiaiden Euroopan mestari Amy Broadhurst.

– Hän on hyvä paikkaaja Kellielle. Häneltä löytyy varmasti nuorta tahtoa ja voimaa näyttää hallitsevalle maailmanmestarille (Harringtonille), että hänkin pystyy, Potkonen pohtii.

Kotisalillaan Tampereella viimeisiä silauksia kilpailukuntoonsa tehnyt Potkonen palasi hiljattain onnistuneelta harjoitusleiriltä Italiasta.

Italiassa 60-kiloisten edustuspaikkaan on kovasti tunkua. Suomen ykkösnyrkkeilijä sai myös 57- ja 64-kiloisista nyrkkeilijöistä hyviä ja monen eri tyylisiä harjoitusvastustajia.

– Sain taas sieltä uutta sparrikaveria. Tykkään italialaisten räjähtävyydestä ja nopeudesta, sillä se sopii ominaisuuksiini myös hyvin. Tykkäsin kyllä kovasti leiristä.

Henkistä voimaa kotioloista

Mira Potkonen voitti kesäkuussa kultaa Euroopan kisoista, eikä senkään jälkeen ole ehtinyt levätä laakereillaan. Huippu-urheilijan ajatukset ovat siirtyneet pois nyrkkeilystä silloin tällöin vain hetkeksi.

Kovien harjoitusviikkojen jälkeen viimeistelyjakso Tampereen seudulla akkuja ja voimia läheisten seurassa ladaten, on kolmen vuoden takaiselle olympiapronssimitalistille tärkeä henkireikä.

– Nyt yritän ladata kaikki virrat ja voimat kotona, koska sieltä se henkinen voima lähtee.

Henkisen voiman merkitystä korostaa myös Potkosen valmentaja Maarit Teuronen, joka toivoo näkevänsä Madridin kehässä kirkkaasti ajattelevan ja ottelun mukana elävän Potkosen.

– Kaikki ovat siellä todella hyvässä fyysisessä, taktisessa ja teknisessä kunnossa. Siksi se pääkoppa on todella suuri asia ja Miralla se pitää. Se on nähty kovissa paikoissa, että hän vain syttyy. En ole huolissani siitä, Teuronen sanoo.

Potkonen uskoo, että häntä itseään jännittää enemmän kuin valmentajaansa. Jännitys ilmenee ennen kisaa pintaan puskevina tunteina.

Moni nyrkkeilijä joutuu jännittämään punnitusta, mutta Potkoselle alle 60 kilon painoon pääseminen ei ole koskaan ollut ongelma.

– Sarja on minulle sopiva, mutta pientä nipistystä täytyy aina ottaa ennen kisoja. Tuttu rutiini lataa myös siihen kilpailusuoritukseen.

EM-kisat Madridissa alkavat alkuotteluilla 24. elokuuta. Välierät nyrkkeillään 30. elokuuta ja loppuottelut lauantaina 31. elokuuta.

Lue myös:

Potkonen puolustaa Euroopan mestaruuttaan Espanjassa – "Olemme saaneet erinomaisen valmistautumisen"

Mira Potkonen voitti kultaa Euroopan kisoista – vastustaja joutui vetäytymään finaalista

Kultaa voittanut Mira Potkonen pettyi pahasti – suomalainen oli "ihan liekeissä", mutta sitten matto vedettiin alta: "Tosi kurja olo"

Mira Potkonen otti jälleen turnausvoiton – valmentaja hehkutti: "Kovaa suorittamista koko viikko"

Mira Potkoselle Euroopan mestaruus!

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat