Suora

  • Painin MM, Kreikkalais-roomalainen paini
  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Lumilautailun MM-mitalisti Elli Pikkujämsä, 19, on odottanut isoja pelejä jalkapallon parissa – naisten EM-karsinnassa unelma toteutuu: "Olen tottunut jännäämään yksin tiukan paikan tullen"

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue tavoittelee paikkaa EM-lopputurnaukseen 2021. EM-karsinnat alkavat 2. syyskuuta vieraspelillä Albaniaa vastaan.

jalkapallo
Elli Pikkujämsä jalkapalloilija/lumilautailija
Elli Pikkujämsä on jo voittanut monta MM-mitalia lumilautailussa. Nyt tähtäimessä on jalkapallon naisten EM-lopputurnaus.Henriikka Hiilloskorpi / Yle

Pelaajien lähes vuoden kestänyt odotus palkitaan, kun Suomen naisten jalkapallomaajoukkue aloittaa syyskuussa EM-karsintapuhteensa.

Vuoden 2021 jalkapallon EM-kisojen lopputurnaukseen Helmarit tähtää E-lohkosta, jossa sen lisäksi ovat Albania ja Kypros sekä ennakkoon kovimmat Portugali ja Skotlanti.

– Tuntuu todella hyvältä. Hauskaa, että karsinnat viimeinkin alkavat. Pelaajat voivat hyvin ja olemme odottavaisin mielin, maajoukkueen päävalmentaja Anna Signeul kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

Signeul on seurannut mielenkiinnolla pelaajiensa otteita seuroissa. Päävalmentajan mukaan vuoden aikana on tapahtunut paljon kehitystä.

– Skotlanti on varmasti ennakkosuosikki, mutta uskon, että Portugali ja Suomi ovat samalla tasolla juuri nyt, Signeul vertaa.

Suomella oiva mahdollisuus lopputurnauspaikkaan

Vieraspelillä 2. syyskuuta Albaniaa vastaan alkavat karsinnat kelpaavat Suomelle mainiosti.

– Karsinnan ensimmäinen peli on vaikea, mutta vieraskentällä pelaaminen on helpompaa ilman kotiyleisöä ja sen aiheuttamaa painetta. Minulla on varma tunne, Signeul hymyilee.

Anna Signeul
Anna Signeul on luottavaisin mielin EM-karsinnan alla.Jaakko Stenroos / AOP

Vaikka paperilla Albania pitäisi olla helppo voitettava, on vieraskentällä kisattava myös säätä vastaan.

– Lohkossa ei ole yhtään joukkuetta, jolta voisimme vain hakea kolme pistettä. Meillä on ennenkuulumattoman iso kunnioitus Albaniaa kohtaan ja meidän täytyy valmistautua ja pelata hyvin sekä olla keskittyneitä.

– Pelasimme vuosi sitten Serbiaa vastaan vieraskentällä kesäkuussa 32–33 lämpöasteessa iltakuudelta ja se oli todella raskasta. Mutta tiedämme, että selviämme ja voimme painostaa myös tuollaisessa säässä. Pitää vain huomioida se, että jaksaa pelata jalkapalloa 90 minuuttia, vuonna 2017 Helmarien päävalmentajana aloittanut Signeul kertoo.

Kahden lajin osaaja pääsee irti

Maajoukkueessa on monta tuttua nimeä. Joukosta ovat poissa vain vakiokasvot Emmi Alanen ja Jenny Danielsson, jotka ovat loukkaantuneina.

Elli Pikkujämsälle karsintaturnaus on ensimmäinen iso koitos. 19-vuotias Hongan liigapuolustaja on pelannut ennen EM-karsintaa kaksi A-maaottelua.

– Fiilikset ovat hyvät ja odottavaiset. On ollut kiva leireillä, mutta kiva myös päästä kunnolla tositoimiin ja virallisiin matseihin, Pikkujämsä kertoo Yle Urheilulle.

Maajoukkueessa pelaaminen on ollut Pikkujämsälle unelma jo pienestä asti. Vaikka 19-vuotias puolustaja on edelleen nuori ja vielä osin kokematon jalkapallon saralla, on hänellä palkintokaapissaan useampi MM-mitali toisesta lajistaan lumilautailusta.

Kovaan paikkaan joutuminen ei siis huoleta.

– Odotukset ovat tietysti kovat. Uskon, että meillä on hyvät mahdollisuudet mennä pitkällekin. Mutta kyllä siitä on ollut hyötyä, että on saanut kansainvälisiä kisoja ja tottunut jännäämään yksin tiukan paikan tullen.

Elli Pikkujämsä
Elli Pikkujämsä on saanut lumilautailusta ennen kaikkea hyvän kehonhallinnan. Taklausten vastaanottaminen onkin hänelle helppo juttu.Imago Sportfotodienst / AOP

Nurmelle Pikkujämsä on saanut lumilautailutaustastaan erikoistakin apua.

– Lumilautailu on sellainen rämäpäälaji, mutta siinä saa aika paljon kropan koordinaatiokykyä, kehonhallintaa ja voimaa jalkoihin, kun pitää pomppia, hyppiä ja keskittyä samaan aikaan. Pystyn kentällä ottamaan iskuja paremmin vastaan enkä lennä kuin leppäkeihäs, Pikkujämsä nauraa.

Anna Signeul kehuukin vuolaasti Pikkujämsää, joka päävalmentajan sanojen mukaan on hyvä kaikessa. Erityskiitoksen saa puolustajan mainio asenne.

– Hänellä on aina hymy huulillaan. On mukavaa työskennellä pelaajan kanssa, joka on positiivinen ja kunnianhimoinen. Minulla on suuria odotuksia Elliä kohtaan, hänessä on uskomatonta potentiaalia kehittyä todella hyväksi pelaajaksi.

– Hänen jalkapalloälynsä on erinomainen. Hän tekee hyviä päätöksiä ja on taktisesti osaava, mutta sen lisäksi hänellä on hyvä tekniikka sekä vasemmalla että oikealla jalalla, hän sulkee hyvin palloa ja hänellä on hyvä tekniikka ja ajoitus pääpelissä. Lisäksi hän on nopea ja tekee kovasti töitä niin omatoimisissa harjoituksissa kuin Hongan kanssa, Signeul luettelee.

Jatkopaikka toisi huomiota tyttöfutikselle

Edelliset EM- ja MM-karsinnat ovat päättyneet Suomen kannalta pettymyksiin. Päävalmentajan mukaan se avasi koko joukkueen silmät.

Töitä on tehty enemmän ja jokainen pelaaja on pyrkinyt nostamaan omaa tasoaan. Kaikki, mutta varsinkin nuoret pelaajat, ovat tässä onnistuneet Signeulin mukaan mainiosti.

– Kaikesta on kiittäminen sitä, että he ovat tehneet niin kovasti töitä fysiikan, tekniikan, taktiikan, ruokavalion ja itsevarmuuden parissa. Toivon, että kansa huomaa sen, Signeul kertoo.

EM-lopputurnauspaikka ei ole tärkeä pelkästään pelaajille. Signeul toivoo, että naisten menestys innostaisi tyttöjä jalkapallon pariin ja toisi samalla lisää resursseja, arvostusta ja sponsoreita, myös Naisten Liigaan.

– Olemme todella keskittyneitä siihen, että pääsemme EM-kisoihin, tavalla tai toisella.

Lopputurnaukseen pääsevät suoraan lohkovoittajat ja kolme parasta lohkokakkosta. Loput lohkokakkoset karsivat kolmesta lisäjatkopaikoista keskenään.

Suomen joukkue naisten EM-karsintojen avausotteluun Albaniaa vastaan 2. syyskuuta:

Maalivahdit: Tinja-Riikka Korpela Everton, Paula Myllyoja Pink Bari Calcio Femminile, Anna Tamminen Åland United

Puolustajat: Anna Westerlund Åland United, Natalia Kuikka Kopparbergs/Göteborg FC, Anna Auvinen Inter Milan, Tuija Hyyrynen Juventus, Katarina Naumanen KuPS, Emma Koivisto Kopparbergs/Göteborg FC, Elli Pikkujämsä Honka

Keskikenttäpelaajat ja hyökkääjät: Eveliina Summanen KIF Örebro, Ria Öling Växjö DFF, Olga Ahtinen LB07, Nora Heroum AC Milan, Julia Tunturi Eskilstuna United, Adelina Engman Chelsea, Iina Salmi Ajax, Linda Nyman Kungsbacka DFF, Linda Sällström Paris Féminines FC, Juliette Kemppi London City Lionesses, Kaisa Collin Eskilstuna United, Sanni Franssi Fortuna Hjörring, Heidi Kollanen KIF Örebro

Päävalmentaja: Anna Signeul

Anna Signeulia ja Elli Pikkujämsää haastatteli Sebastian Backman.

Lue myös:

19-vuotias lahjakkuus on edustanut Suomea sekä lumella että nurmella – Elli Pikkujämsä on päättäväinen rämäpää, joka haluaa urheilusta ammatin

Huippusarjassa pelannut Erin Yenney hankittiin alkukesästä tuuraamaan Megan Rapinoeta – nyt hän pelaa Suomessa Naisten liigaa

Kommentti: Kipinä on nyt syttynyt – Ranska näytti, että naisten MM-futiksen slogan toimii

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat