NHL:n huipulle noussut Mikko Rantanen on yhä ilman pelaajasopimusta ja lentolippua Pohjois-Amerikkaan: "On liian aikaista stressata sopimuksen syntymisellä"

Mikko Rantanen löi kovat näytöt pöytään viime kauden NHL-otteluissaan.

Mikko Rantanen oli huimassa vireessä viime kaudella. Kuva: AOP

LAHTI. Mikko Rantanen henkii levollisuutta ja rentoutta elokuisena alkuiltana Lahdessa, vaikka hän on tällä hetkellä edelleen ilman uutta sopimusta NHL-seuransa Colorado Avalanchen kanssa. Upean läpimurtokauden NHL:ssä pelanneen Rantasen kolmevuotinen tulokassopimus Coloradon kanssa päättyi keväällä eikä jatkosopimuksesta ole keskusteltu konkreettisesti kesäkuun lopun jälkeen.

– Ei minua ole mikään vielä erityisemmin hiertänyt, sillä kuukauden päästä alkavat vasta NHL:n harjoitusleirit. Olen jättänyt agenteilleni vapaat kädet neuvotteluissa, mutta toki tiedän missä kulloinkin mennään, Rantanen totesi viikonloppuna Lahdessa järjestetyn hyväntekeväisyysottelun yhteydessä.

– Vielä on liian aikaista stressata sopimuksen syntymisellä. Siellä on edelleen monia muitakin pelaajia, joilla ei ole vielä sopimusta, hän muistuttaa.

Rantanen ei ole tehnyt uutta kautta varten vielä minkäänlaisia käytännön järjestelyjä.

– En ole varannut lentolippujakaan, kun ei ole sopimustakaan. En osaa sanoa yhtään, milloin mahdollinen sopimus on valmis, hän valottaa.

Nuorta suomalaista lämmittää kuitenkin Avalanchen toimitusjohtajan Joe Sakicin viime viikolla antama kommentti, jonka mukaan Coloradon tavoitteena on allekirjoittaa nuoren suomalaishyökkääjän kanssa "pitkä sopimus". Sakic painotti samalla, että seura "haluaa varmistaa sopimuksen" Rantasen kanssa.

– Tottakai se lämmittää mieltä, että seura haluaisi tehdä pitkän sopimuksen. Katsotaan mihin päädytään, mutta kivalta Sakicin kommentti tuntuu.

On päivänselvää, ettei Avalanchen neljän vuoden takaista kärkivarausta ja vakuuttavan läpimurron tehnyttä hyökkääjää nähdä muualla kuin Coloradossa. Kysymys on tässä vaiheessa oletettavasti vain sopimuksen pituudesta ja hinnasta. Toimitusjohtaja ja Avalanchen seuralegenda Sakic on todennut jo aiemmin, että Rantanen kuuluu kiinteästi Coloradon tulevaisuuden suunnitelmiin.

Viimeisimmän pelaajakiinnityksensä (Valeri Nitshuskin) jälkeen Coloradolla on palkkakattonsa alla tilaa hieman alle 16 miljoonaa dollaria.

"Nälkä kasvaa syödessä"

Mikko Rantaselle NHL-kausi 2018-2019 oli väkevä murtautuminen liigan laitahyökkääjien eliittiin. Lähes 90 tehopistettä (31+56) oli vakuuttava työnäyte Coloradon modernilta voimahyökkääjältä, joka kuului viime syksynä pitkään NHL:n pistepörssin kärkinimiin. Pudotuspeleissä nuori suomalainen takoi kiitettävät kahdeksan maalia 12:ssa ottelussa, mukaan lukien kaksi Coloradon voittomaalia.

– Viime kausi on antanut runsaasti lisää itseluottamusta. On ollut kivaa, kun olen saanut viime kevään vammat hoidettua kuntoon ja olen päässyt treenaamaan todella hyvin. Kyllähän nälkä kasvaa syödessä, Rantanen toteaa suoraan.

Mikko Rantanen on pyrkinyt kehittämään nopeuttaan. Kuva: Michael Martin / NHLI via Getty Images

Hiusmurtumasta toipunut Rantanen pääsi heinäkuun edetessä kehittämään ominaisuuksiaan tuttuun tapaan fysiikkavalmentaja Hannu Rautalan metodeilla.

– Nopeutta olemme pyrkineet kehittämään. Kun liiga menee koko ajan nopeampaan suuntaan, niin harjoittelussa pääpaino on juuri siinä. Myös ketteryyden kehittäminen on ollut ohjelmassa.

Nappikauden jälkeen Rantaseen kohdistuvat luonnollisesti entistä kovemmat hyökkäyspään tulospaineet. Samat odotukset kohdistuu toki koko Coloradon huipputehokkaaseen hyökkäysketjuun Rantanen - Nathan MacKinnon - Gabriel Landeskog.

– Kun kuulun johtaviin pelaajiin, niin tehtäväni on johdattaa omalta osaltani joukkueeni NHL:n loppupeleihin. Omassa pelissäni tasaisuuden löytäminen on tietysti tärkeää. Myös koko joukkueena tasaisuuden löytäminen koko kauden ajaksi on erityisen tärkeää, Rantanen sanoo.

Entistä pelottavampi ykkösketju?

Coloradon huipputehokas ja monien asiantuntijoiden mielestä koko NHL:n dynaamisin hyökkäysvitja Rantanen - MacKinnon - Landeskog teki viime kaudella hyökkäyspäässä hurjaa jälkeä. Kolmikon yhteenlaskettu maalimäärä oli huimat 106 täysosumaa.

– Uskon, että ketjumme on ensi kaudella vieläkin kovempi. Toki valmentajat tekevät viime kädessä päätökset ketjuista, varsinkin kun joukkueeseen on tullut uutta verta, Rantanen muistuttaa.

– Jos pelaamme yhdessä, niin kemiat ovat ainakin kohdallaan, varsinkin kun olemme ehtineet pelata yhdessä yli 150 peliä. Tiedämme tarkalleen, mitä toinen ketjukaveri ajattelee kussakin pelitilanteessa ja lisäksi kukin on kesällä mennyt pelaajina eteenpäin, hän jatkaa.

NHL-seurojen harjoitusleirit käynnistyvät syyskuun 12. päivänä. Colorado pelaa syksyn ensimmäisen harjoitusottelunsa viisi päivää myöhemmin.

Lue lisää: