Muutto Ranskaan sai venäläistähden elämään kuin huippu-urheilija – pystyykö viime viikkojen kuumin tennispelaaja murtamaan vanhojen mestarien ylivallan US Openissa?

Hurjassa vireessä oleva Daniil Medvedev on maailmanlistan kärkikolmikon suurin uhka maanantaina alkavassa US Openissa.

tennis
Daniil Medvedev
Daniil Medvedev voitti Cincinnatin Masters-turnauksen.Getty Images

Kun Daniil Medvedev pelasi reilu viikko sitten toista erää Cincinnatin Masters-turnauksen välierässä Novak Djokovicia vastaan, hän oli väsynyt. Hän oli pelannut todella paljon tennistä muutaman edellisen viikon aikana ja Djokovicin armoton lyöntimylly ei ole helppo kenellekään.

Venäläinen Medvedev, 23, oli hävinnyt avauserän ja rimpuili jotenkin mukana toisessa erässä, mutta sekin tuntui jo lipuvan käsistä. Silloin hän päätti muuttaa taktiikkaansa. Hän alkoi syöttää kakkossyöttöjä käytännössä samalla lailla kuin ykkösiä. Taktiikka oli riskialtis, mutta se toimi. Ottelu kääntyi, ja Mededev voitti sen kolmessa erässä.

– Kysyin itseltäni miksi syöttäisin tavallisen kakkossyötön, kun häviän sillä tavalla pisteen. Aloin voittamaan paljon enemmän sen jälkeen, Medvedev kertoi.

Djokovic kehui Medvedeviä vuolaasti ottelun jälkeen.

– Pelasin mielestäni todella hyvän ottelun. Jos joku syöttää 206 km/h kakkossyöttöjä eikä tee juuri kaksoisvirheitä ja lyö täysillä koko ajan, täytyy vain nostaa hattua ja onnitella häntä. Hän on ehdottomasti yksi maailman parhaista pelaajista, Djokovic sanoi ATP:n sivuilla.

Hän käytti paljon samaa taktiikkaa myös finaalissa David Goffinia vastaan ja se tuotti siinäkin hyvää tulosta. Medvedev voitti ensimmäisen Masters-turnauksensa.

Daniil Medvedev
Daniil Medvedevin syöttö on hänen paras aseensa.Getty Images

Medvedev nousi uuden venäläisen sukupolven mukana hyväksi ATP-tason pelaajaksi jo muutama vuosi sitten, mutta tänä vuonna hän on ottanut urallaan ison askeleen eteenpäin. Ennen kaikkea hurja kolme viikon putki ennen US Openia nosti Medvedevin jo maailmanlistan viidenneksi.

Alkuvuodesta Medvedev voitti turnauksen Sofiassa. Massakaudella Monte Carlossa hän kukisti muun muassa Stefanos Tsitsipasin ja Djokovicin ja eteni välieriin. Barcelonassa Medvedev oli finaalissa.

Ennen US Openia Medvedev on ollut kiertueen kuumin pelaaja. Washingtonissa finaali, Montrealissa finaali ja Cincinnatissa turnausvoitto. Suurin osa voitoista tuli vieläpä ylivoimaisesti.

Medvedev muistuttaa tätä nykyä pelityyliltään Djokovicia. US Openin esiturnausten aikana hän pelasi erittäin varmaa peruslyöntipeliä hyvin vähillä virheillä, mutta pystyi myös tilanteen mukaan koviin ratkaisulyönteihin.

Medvedevin suurin ase on kuitenkin hänen syöttönsä. Ykkössyöttö on tappavan tehokas ja venäläinen onkin "erikoistunut" erittäin nopeisiin syöttövuoroihin. Ruohokauden aikana Medvedeviltä nähtiin 29 sekunnin syöttövuoro, joka luonnollisesti koostui neljästä ässästä. Ja silloin kun hän syöttää kakkossyötöt samalla tavalla, palauttajalle ei jää paljon mahdollisuuksia.

Ranskasta on tullut "toinen kotimaa"

Medvedev on harjoitellut viimeiset viisi vuotta Ranskassa.

– Minun täytyi lähteä Venäjältä kehittyäkseni. 18-vuotiaana vanhempani päättivät, että menisin harjoittelemaan Cannesiin, koska sisareni harjoitteli siellä, Medvedev kertoi ranskalaislehti Le Figarolle.

Medvedev harjoitteli Jean-Rene Lisnardin tenniskeskuksessa. Yksi valmentajista siellä oli Gilles Cervera, joka on vuodesta 2017 lähtien ollut Medvedevin valmentaja.

Nyt Medvedev asuu Monte Carlossa. Useimmat venäläiset pelaajat puhuvat nykyään hyvää englantia, mutta Medvedev puhuu sen lisäksi hyvää ranskaa. Ranskasta on tullut hänelle lähes kuin toinen kotimaa. Kotipaikan ja valmentajan lisäksi hän pelaa ranskalaisella mailalla ja hänellä on ranskalaisia sponsoreita.

Medvedevin kokemuksen mukaan harjoittelu Ranskassa on kovempaa kuin Venäjällä.

– Venäjällä harjoitukset eivät olleet kovin intensiivisiä. Kun tulin Ranskaan, olin aivan poikki harjoitusten päätteeksi. Nyt olen paljon enemmän ammattilainen. Harjoittelen enemmän, juhlin vähemmän ja pelaan vähemmän konsolipelejä turnausten aikana, Medvedev summasi Le Figarolle.

Daniil Medvedev
Daniil Medvedev on maailmanlistalla jo viidentenä.Getty Images

Ehkä puutteellinen fysiikka on ollut syynä siihen, että muista kovista saavutuksista huolimatta Grand Slam -turnausmenestys Medvedeviltä toistaiseksi puuttuu. Paras saavutus on neljännen kierroksen paikka tämän vuoden Australian avoimissa. Paras viidestä -ottelut ovat olleet toistaiseksi vaikeita.

Ranskassa tehty työ alkaa kuitenkin vähitellen tuottaa tulosta. US Openin alla pelattu kolmen viikon putki oli fyysisestikin kova suoritus. Pelivire on ainakin niin kova, että menestystä voi hyvin perustein odottaa.

Venäläisten miespelaajien uusi sukupolvi on noussut vahvasti esiin. Medvedevin lisäksi Karen Hatshanov on kymmenen parhaan joukossa maailmanlistalla. Andrei Rublev antoi vaikeamman vaiheen jälkeen kovan näytön kyvyistään voittamalla Roger Federerin Cincinnatissa. Kovimmassa iskussa heistä kuitenkin on Medvedev.

US Open alkaa maanantaina New Yorkissa. Ennen jokaista Grand Slam -turnausta toistuu sama kysymys: löytyisikö vihdoin jostain pelaaja, joka murtaisi vanhojen mestareiden ylivallan? Roger Federer, Rafael Nadal ja Novak Djokovic ovat vieneet valtaosan isoista turnauksista jo vuodesta 2003 lähtien, jolloin Federer voitti ensimmäisen Wimbledoninsa.

Tuosta Wimbledonin finaalista lähtien pelatusta 65 Grand Slam -turnauksesta kolmikko on voittanut 54. Reilusti yli kolmekymppinen trio on ollut viime aikoina oikeastaan entistä ylivoimaisempi viemällä 11 viimeksi pelattua slamia. Suurella todennäköisyydellä sama tahti jatkuu myös maanantaina alkavassa US Openissa. Tällä kertaa ehkä kovin haastaja kolmikolle on Medvedev.

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat