Suora

  • Urheiluruutu
  • Sykähdyttävin hetki 2019
  • Urheiluruutu

Naisleijonien MM-sensaatio kilisi ainakin liigatulokas HIFK:n kassaan – Helsingissä halutaan nousta Suomi-kiekon huipulle

Naisten Liigaan noussut HIFK tähtää menestykseen määrätietoisella suunnitelmalla. Liigajoukkue kasvattaa nuoria pelaajia uudessa akatemiajoukkueessa.

Jääkiekon Naisten Liiga
Fanny Jalonen ja Saara Niemi, HIFK
Fanny Jalonen (vas.) jatkaa tälläkin kaudella HIFK:ssa. Saara Niemi (oik.) debytoi Naisten Liigassa päävalmentajana.Riku Laukkanen

Huhtikuussa Naisleijonat sytytti suomalaisiin valtavan jääkiekkohuuman. Espoon jäähallin täytti korvia huumaava melu, kun suomalaiset kannattivat raivokkaasti omiaan naisten MM-kisoissa.

Villin kiekkobuumin hedelmiä on poimittu talteen muun muassa Naisten Liigaan nousseessa HIFK:ssa.

Jo viime kaudella miesten liigajoukkueen taustayhtiö HIFK-Hockey auttoi tuolloin Mestiksessä pelannutta naisten joukkuetta esimerkiksi sponsoreiden hankinnassa. Nyt yhteistyökumppaneiden määrä on kasvanut edelleen, vaikka liigatulokkaan riveissä ei tällä kaudella pelaa yhtäkään MM-hopeajoukkueen pelaajaa.

Päävalmentaja Saara Niemi uskoo, että kehitys on osittain seurausta juuri Naisleijonien huikeasta MM-turnauksesta.

– Kiinnostusta on todella paljon. Totta kai viime kevään MM-kisat Espoossa auttoivat siinä myös. Naisleijonat pelasi mahtavasti tiensä monen suomalaisen sydämeen. Naisurheilu ja naiskiekko kiinnostaa laajalti. Uskon, että tästä vauhti vain kiihtyy.

Saara Niemi, HIFK
Saara Niemi toimi jo viime kaudella HIFK:n päävalmentajana. Mestis-pelejä kertyi vyölle useita myös kaukalossa.Riku Laukkanen

Suomen sarjoissa naiskiekkoilijat joutuvat usein maksamaan pelaamisesta. Kuluja tulee esimerkiksi kausimaksuista ja varusteiden hankkimisesta. HIFK:n pelaajat saivat kuitenkin jo viime kaudella kiekkoilla ilmaiseksi Mestiksessä. Maksuttomuudesta on pidetty kiinni tälläkin kaudella.

Naisten joukkue saa HIFK-Hockeylta pelaajilleen esimerkiksi mailoja, varusteita ja vaatteita. Yhteistyökumppanit puolestaan mahdollistavat sen, että helsinkiläisten lupaavat ulkomaalaishankinnat Caroline Shaunessy, Veronika Lorencová ja Emmanuelle Passard saavat asua kiekkokauden ajan Suomessa ilmaiseksi.

– Olemme onnekkaassa asemassa. Ulkomaalaispelaajamme saavat asunnot yhteistyökumppaneidemme kautta, ja seuran tuki on meille hieno asia. Olemme tässä suhteessa edellä monta muuta seuraa Suomessa, Niemi sanoo.

Pudotuspelit kiiluvat silmissä

HIFK:n liigajoukkueeseen jäi viime kaudelta yli kaksi kentällistä pelaajia, jotka nostivat joukkueen pääsarjaan. Lisäksi joukkuetta on vahvistettu niin kotimaan kuin ulkomaankin sarjoista.

Yksi tärkeimmistä hankinnoista on 41-vuotias Karoliina Rantamäki, joka on pelannut 12 viime vuotta ammatikseen Venäjällä. Nyt kokenut hyökkääjä haluaa kipparoida liigatulokkaan pudotuspeleihin.

– Tosiaan toivon, että teen tehoja ja pystyn omalla osaamisellani johtamaan joukkueen voittoihin. Sanotaan, että emme ole joukkueen kanssa vielä puhuneet tavoitteista, mutta kyllä pleijareihin pitää päästä, Rantamäki kertoo runsaat kaksi viikkoa ennen kauden alkua.

Saara Niemi, Karoliina Rantamäki, (kesk.), HIFK
Päävalmentaja Saara Niemi (vas.) on tyytyväinen siihen, millaisen joukkueen HIFK on kasannut alkavalle kaudelle. Joukkueessa on paljon nuorta voimaa, kokemusta ja kolme ulkomaalaispelaajaa. Niemi lupaa, että HIFK pelaa kauden aikana viihdyttävää ja vauhdikasta jääkiekkoa.Pekka Koli/Yle

HIFK ei kuulu vielä tässä vaiheessa Naisten Liigan ennakkosuosikkeihin, mutta pudotuspelipaikka on mahdollinen kaiken osuessa kohdilleen.

– Jos meillä on peleissä tällainen fiilis ja tekemisen meininki kuin harjoituksissa, uskon, että on mahdollista ponnistaa kuuden parhaan joukkoon, valmentaja Niemi sanoo.

Joukkueessa huomioidaan kuitenkin realiteetit. HIFK nousi vasta viime kauden päätteeksi pääsarjaan, joten vielä on turha tavoitella kuuta taivaalta.

– Olemme Helsingin IFK, joten totta kai tavoittelemme voittoa jokaisesta pelistä. Pitkän tähtäimen tavoitteena meillä on kivuta koko ajan ylemmäs ja ylemmäs. Tämä ei ole mikään sprinttimatka, vaan maraton. Meillä ei ole tällä hetkellä mitään hirveää painetta, Niemi pohtii.

Akatemiajoukkueessa leivotaan tulevia liigatähtiä

Tärkeä osa pitkän tähtäimen suunnitelman toteuttamista on pelaajapolun vahvistaminen HIFK:n omille tyttökiekkoilijoille.

Kun HIFK nousi liigaan, seura perusti naisille akatemiajoukkueen, joka aloittaa syksyllä kautensa karsimalla paikasta Mestiksessä. Akatemiajoukkueen on tarkoitus kasvattaa nuoria pelaajia kohti liigakaukaloa juniorivuosien jälkeen. Toisaalta kakkosjoukkue takaa kaikille riittävän määrän peliaikaa, kun liigajoukkueessa vähälle vastuulle jäävät saavat käydä akatemiapeleissä.

– On totta kai tosi tärkeä asia, että meillä on akatemiajoukkue. Siellä meillä on paljon nuoria pelaajia kehittymässä. He ovat syntyneet vuonna 2005 ja sen jälkeen. Akatemiassa he saavat naisten pelejä alle, Niemi kertoo.

Uskon, että viiden vuoden päästä HIFK:n nais- ja tyttökiekko on saanut hienon pelaajapolun. Meillä on eniten pelaajia Suomessa, olemme saaneet lisää harrastajia mukaan ja taistelemme Suomen mestaruudesta.

Saara Niemi

Vaikka HIFK:ssa ei vielä kiekkoile Naisleijonien nykytähtiä, on yksi pitkäjänteisen suunnitelman tähtäin kehittää pelaajia maajoukkuetasolle.

Helsinkiläisen kiekkoilun tulevaisuuden Niemi näkee kirkkaana.

– Uskon, että viiden vuoden päästä HIFK:n nais- ja tyttökiekko on saanut hienon pelaajapolun. Meillä on eniten pelaajia Suomessa, olemme saaneet lisää harrastajia mukaan ja taistelemme Suomen mestaruudesta.

Lue myös:

Mikä kaappaus! Naisleijonien pitkäaikainen hyökkääjä ja yksi kaikkien aikojen kiekkoilijoista Karoliina Rantamäki tarttui HIFK:n haaviin

Helsingissä tehtiin pitkään työtä naisten jääkiekon hyväksi, mutta IFK:n logo toi kaivattua rahaa ja pelaajia: "Tilanne on harvinainen Suomessa"

Naisten Liigaa tähdittävät tulevalla kaudella useat Naisleijonien MM-hopeamitalistit ja maajoukkueen tulevat vastuunkantajat – seuraa heitä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat