Suora

  • Painin MM, vapaapaini
  • Painin MM: Vapaapaini
  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • Huoliteltu puhe
  • Ysäriä ja rillausta
  • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
  • Urheiluruutu

Suomen olympiaolosuhteet Tokiossa rakentumassa, jättikaupungin logistiikka mietityttää Olympiakomitean pomoa: "Jos se sakkaa, se vaikuttaa moniin asioihin"

Tokiossa oleva Suomen Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki kertoo joukkueen leireilevän ensi vuonna Sagassa ennen siirtymistä kisakylään.

Tokion olympialaiset 2020
Tokion olympiakylä rakennusvaiheessa heinäkuussa 2019.
Tokion kisakylän rakennusprojekti on hyvässä vaiheessa. Kuva heinäkuun alusta. Kimimasa Mayama / AOP

Samalla kun urheilijat eri lajeissa pyrkivät varmistamaan paikkojaan viiden renkaan kisoihin, Tokion ensi kesän olympialaisten valmistelut ovat taustalla täydessä vauhdissa. Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäki on paikan päällä Japanissa tutustumassa suomalaisia odottaviin olosuhteisiin.

Tällä hetkellä Japanissa ei ole pahin mahdollinen helle, mutta jokainen vuosi on hieman erilainen.

– Nyt ei ole niin kuuma kuin pahimmillaan voisi olla, sillä viime ja toissa vuonna kisojen aikaan heinä-elokuun vaihteessa on ollut todella kuuma. Nyt on hieman yli 30 astetta, ja kosteus antaa myös vähän periksi. Täällä voi olla 40 astetta ja tosi kosteaa, Lehtimäki kertoo Yle Urheilulle.

– Parhaimmillaan sää voi olla jotain sellaista, mitä se on ollut viime kisoista esimerkiksi Ateenassa ja Pekingissä.

Ennen kisoja Suomi matkustaa Etelä-Japaniin Sagaan monilajileirille, josta sitten siirrytään ennen omia suorituksia kisakaupunkiin.

– Poikkeuksena ovat uimarit, jotka menevät Ruotsin kanssa Fukuokaan. Joukkue valmistautuu Sagassa ja joitakin päiviä ennen kisaa urheilijat menevät Tokioon ja kisakylään. Joka tapauksessa yhtenäisesti mennään ajoissa Japaniin.

– Judokat ovat tällä hetkellä juuri testaamassa Sagan harjoitusleiripaikkaa, sillä heillä on ensi viikolla MM-kisat Tokiossa. Sagassa on myös olympiakomitean puolelta leiristä vastaavat ihmiset niin ravintoon, lääkäripalveluihin kuin muuhunkin harjoitteluun liittyen.

Tokion kisakylä on vielä keskeneräinen, mutta järjestetyllä kierroksella kaikki vaikutti lupaavalta.

– Meillä oli järjestäjien kanssa kahdenvälinen tapaaminen, jossa sovittiin järjestelyistä. Meillä on hyvä yhteisymmärrys, ja löysimme hyvän talon. Meillä on 2,5 kerrosta omassa talossa, ja kaiken kaikkiaan kisakylä on hyvää olympiatasoa.

Mika Lehtimäki
Mika Lehtimäki on tyytyväinen Suomen olosuhteisiin Tokiossa. AOP

Logistiikka kysymysmerkkinä

Uimaveden laatu on herättänyt huolta Tokiossa, sillä viime lauantaina paratriathlonin maailmancupin osakilpailun uintiosuus jouduttiin perumaan Tokionlahden korkean kolibakteeripitoisuuden takia.

Lehtimäki kertoo, että asia on ollut esillä ja siihen on reagoitu.

– Järjestäjät ovat kovasti vakuutelleet, että asiat ovat kunnossa kisojen aikaan. Täällä on ollut joukkueenjohtajien seminaari, jossa on 206 maata paikalla. Veden viilentämisellä tai tarvittaessa voidaan tehdä järjestelyjä, ja uintipaikoilla on tarkat mittaukset.

Tokion prefektuurin alueella asuu yli 13 miljoonaa ihmistä, ja Japanin pääkaupunki on yksi maailman suurimmista. Logistiset järjestelyt mietityttävät Lehtimäkeä, mutta yleisesti kaikki vaikuttaa hyvältä hieman alle vuosi ennen kisoja.

– Vaikuttaisi siltä, että kisajärjestäjät ovat tosi hyvin aikataulussa ja sellainen japanilainen säntillisyys paistaa kaikessa. Sellainen asia, mitä ei oikein voi testata on logistiikka, ja varsinaisia olympiakaistoja järjestäjät eivät ole tehneet.

– He ovat kertoneet, että siellä missä olympialiikenne liikkuu, on kyky rajoittaa siviililiikennettä tai jopa poistaa liikenne tarvittaessa. Jos logistiikka sakkaa, se vaikuttaa moniin asioihin, mutta uskon että he pystyvät hoitamaan sen.

Tokiossa järjestettiin viimeksi olympiakisat vuonna 1964, ja vaikka aikaa on kulunut, edellisistä kokemuksista voi olla hyötyäkin.

– Täällähän on historian siipien havinaa, sillä osa suorituspaikoista on samoja kuin silloin, tosin uudelleenrakennettuna. Esimerkiksi judon tulevat MM-kisat ovat sillä paikalla, missä olympialaisetkin silloin.

Tokion olympialaiset kilpaillaan 24.7.-9.8.2020.

Lue myös:

Olympiapaikat karkasivat Suomen naisampujilta – "Ajoittain oloni oli veltto, mutta toisaalta jäykkä"

Tenkanen, Mikkola ja Tapper purjehtivat mitalilähtöihin

Henri Ruoste selvitti tiensä jatkoon kouluratsastuksessa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat