Suora

 • Urheilustudio 8.12.
 • Yhdistetyn mäkiosuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, mäkiosuus
 • Naisten viesti, Lillehammer
 • Uinnin EM, alkuerät 8.12.
 • Maastojuoksun EM
 • Urheilustudio 8.12.
 • Miesten viesti, Lillehammer
 • Urheilustudio 8.12.
 • Uinnin EM, alkuerät
 • Yhdistetyn hiihto-osuus, Lillehammer
 • Yhdistetyn MC: Lillehammer, hiihto-osuus
 • Mäkihypyn MC: Lillehammer, naisten kilpailu
 • Mäkihypyn MC, miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Östersund
 • Ampumahiihdon MC, naisten viesti, Östersund
 • Mäkihypyn miesten kilpailu, Nizhni Tagil
 • Urheiluruutu
 • Maastojuoksun EM
 • Alppihiihdon MC: Beaver Creek, miesten suurpujottelun 1. lasku
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut 8.12.
 • Uinnin EM, välierät ja loppukilpailut
 • John Antell on oppinut nauttimaan jokaisesta hetkestä hevosten kanssa - sillä yhteinen matka voi yhtäkkiä päättyä
 • Urheiluruutu
 • Beaver Creek, miesten suurpujottelun 1. lasku

Kiekkotähti Karoliina Rantamäki hylkäsi täysammattilaisuuden Venäjällä ja palasi Naisten Liigaan: "Venäjällä on paljon hukattua potentiaalia"

41-vuotias Karoliina Rantamäki on yksi alkavan liigakauden mielenkiintoisimpia pelaajia.

Jääkiekon Naisten Liiga
Karoliina Rantamäki, HIFK, Naisten Liiga
Karoliina Rantamäki palasi Suomeen ja hyppäsio HIFK:n riveihin. Vaikka pistetykki vietti vuosia kaukana läheisistään, hän ei koe, että olisi uhrannut mitään jääkiekon takia. Päin vastoin. Rantamäki eli Venäjällä unelmaansa.Riku Laukkanen/Lehtikuva

Kesän suurimmasta siirtopommista kotimaassa vastasi Naisten Liigaan noussut HIFK. Liigan nousijajoukkue hankki riveihinsä 13 MM-kisat ja viidet olympialaiset pelanneen Karoliina Rantamäen.

41-vuotias hyökkääjä Rantamäki on legenda, jollaisia nähdään vain harvoin kotimaisissa jääkiekkoliigoissa. Hän on voittanut urallaan kahdeksan MM-pronssia, kaksi olympiapronssia, kahdeksan Suomen mestaruutta ja yhden Venäjän mestaruuden.

Kotimaisessa liigassa Rantamäki on vienyt nimiinsä kahdeksan kertaa maalipörssin ja kuusi kertaa pistepörssin. Pudotuspelien arvokkaimmaksi pelaajaksi hänet on valittu kolmesti.

karoliina rantamäki
Karoliina Rantamäki on tehnyt arvokisoissa 24 maalia.EPA

12 viime kautta Rantamäki kiekkoili ammattilaisena Venäjällä SKIFin joukkueessa. Visiitin Venäjälle piti olla aluksi vain yhden kauden mittainen. Jatkoa kuitenkin tarjottiin kerta toisensa jälkeen, ja Rantamäki päätti jäädä. Hän halusi tutustua paremmin venäläiseen kulttuuriin ja ihmisiin sekä olla lojaali seuran omistajaa kohtaan.

Viime keväänä Rantamäki päätti palata pysyvästi takaisin Suomeen perheen ja läheisten luokse. Vuosien varrella Rantamäki oli viettänyt vain kesiä Suomessa.

Venäjän-vuodet antoivat paljon. Rantamäki esimerkiksi puhuu nyt sujuvasti venäjää. Hän oppi kielen muita kuuntelemalla. Lisäksi hän oppi sopeutumaan tilanteeseen kuin tilanteeseen seikkailunsa aikana.

– Olosuhteet, joissa pelasimme, vaihtelivat KHL:n uusista halleista Siperian kylmiin, pieniin latoihin. Siinä mentiin ääripäästä ääripäähän. Oli opittava sopeutumaan eri olosuhteisiin. Laji on aina sama, ihan sama missä jääkiekkoa pelataan. Ei niille halleille ja olosuhteille voi aina mitään, Rantamäki kertoo Yle Urheilulle.

HIFK:sta tuli vasta uran kolmas seura

Palattuaan Suomeen Rantamäen on täytynyt etsiä päivätyö, sillä Suomessa pääsarjatasolla kiekkoileville naisille ei makseta palkkaa. Kun hyökkääjä pääsi sopimukseen HIFK:n kanssa, tradenomiksi opiskelleelle Rantamäelle tarjottiin HIFK-Hockeylta urheilumarkkinointityötä. Lisäksi kiekkolegenda pyörittää omaa mökkibisnestä.

– Kymmenen vuotta sitten ostin Rukalta mökkejä. Nyt niitä on kolme kappaletta. Pyöritän itse vuokrausbisnestä. Se on yksi iso juttu.

Mutta hetkinen. Rantamäki on aina ollut seurauskollinen jääkiekkoilijana. Suomessa hän on pelannut vain Espoon liigajoukkueessa, joka on nimenvaihdoksen takia kantanut kahta eri nimeä: Kiekko-Espoota ja Bluesia. Venäjällä seurana pysyi koko 12 vuoden ajan SKIF. Miten ihmeessä konkarihyökkääjä päätyi nyt nousijajoukkue HIFK:hon?

Rantamäki myöntää hetken miettineensä, mihin joukkueeseen Suomessa suuntaa.

– IFK:lla on upea mahdollisuus. Tämä on uusi seura Liigassa ja pääkaupunkiseudun johtava joukkue. Minulle on iloksi, jos vain jotenkin voin joukkuetta auttaa. Ehkä nyt olen sitten loppuelämäni IFK:ssa.

HIFK:ssa Rantamäki valittiin heti joukkueen kapteeniksi. Kiekkotaiturille onkin tärkeää, että hän pystyy olemaan esimerkki nuoren joukkueen pelaajille niin jäällä kuin sen ulkopuolella.

– Tuon kokemusta. Minulla on muutamia mestaruuksia Bluesista, joten toivon pystyväni opettamaan myös voittamisen kulttuuria, kahdeksankertainen Suomen mestari kertoo.

Karoliina Rantamäki, HIFK
Rantamäki kertoo, että naiskiekko oli arvossa Venäjällä. Etenkin pudotuspelien aikaan kuhina joukkueiden ympärillä oli kovaa. Yleisöä uusissa KHL-halleissa saattoi olla muutamakin tuhat, mutta pienemmillä paikkakunnilla katsojia saattoi olla vain joitakin kymmeniä.Pekka Koli/Yle

Nousijajoukkueelle Rantamäen kaltainen kokenut pistetykki on kullanarvoinen. HIFK:n keski-ikä on vain hitusen yli 20 vuotta. Joukkueen suomalaispelaajista kellään muulla kuin Rantamäellä ei ole vielä kokemusta naisten jääkiekkomaajoukkueesta.

– Karoliina on jääkiekkolegenda Suomessa. Häneltä löytyy edelleen intohimoa ja hän on hyvässä kunnossa. Hän on suuri johtaja. Sellaista juuri tarvitsimme joukkueeseemme. On hienoa nähdä, miten nuoret pelaajat katsovat häntä ylöspäin. Karo rohkaisee nuoria pelaajiamme. Vaikka ensimmäiset liigapelit nuoria varmaan jännittää, hän osaa ohjata oikealla tavalla heitä, joukkueen päävalmentaja Saara Niemi suitsuttaa.

Kun Rantamäki oli ehtinyt pelata muutaman kauden Venäjällä, Suomen Jääkiekkoliitto uudisti useiden sarjojensa palkintojen nimet. Naisten Liigan pudotuspelien arvokkaimman pelaajan palkinto nimettiin tuolloin Karoliina Rantamäki -palkinnoksi.

Mitä luulet, voittaako Karoliina Rantamäki vielä Karoliina Rantamäki -palkinnon?

– Kun tulin Suomeen ja varmistui, että pelaan IFK:ssa, sanoin, että siinä on minulle henkilökohtainen tavoite, oman nimen palkinnon voittaminen. Tietysti ensin pitää päästä pleijareihin, katsotaan sitä sitten, Rantamäki naurahtaa.

Naisten Liigan taso on noussut

Kun Rantamäki toteutti urheilijan unelmaansa Venäjällä, otti kotimainen liiga harppauksia eteenpäin, vaikka edelleen Suomessa ollaan kaukana ihannetilanteesta.

Jo harjoituspelien perusteella Rantamäki pystyy sanomaan, että 12 vuodessa kotimaisen pääsarjan taso on parantunut.

– Esimerkiksi HPK:lla ja Kiekko-Espoolla alkaa löytyä kolme hyvää kenttää.

Näin alkuvaiheessa kautta Rantamäki ei osaa vielä tarkemmin analysoida liigojen välisiä eroja. Hän kuitenkin ihailee Suomessa pelaavien naisten sisua ja halua tehdä asioita omasta tahdostaan.

– Hattua pitää nostaa kaikille suomalaisille, jotka tekevät tätä ilman korvausta. Oli ilo tulla IFK:n ekoille jäille, kun kaikilla oli sydämestä halu tehdä parhaansa, yrittää ja oppia. Venäjällä taas on paljon hukattua potentiaalia. Jos siellä harjoiteltaisiin vähän paremmin, maajoukkuekin saisi paljon enemmän irti itsestään.

Venäjän liigassa on tukuittain taitavia yksilöitä, mutta ero liigojen välille tulee juuri harjoittelussa. Rantamäki kehuu päävalmentaja Niemeä siitä, että harjoituksissa selitetään, mitä tehdään ja miksi näin tehdään. Samalla tavalla ei toimittu Venäjällä.

Kirjan voisi tehdä kaikista Venäjän asioista. Pelimatkat olivat aika katastrofaalisia. Välillä lentokoneet olivat sellaisia, että toivoin, että olisimme menneet junalla tai jollain muulla kulkuneuvolla.

Karoliina Rantamäki

Suomen liigan eduksi Rantamäen on laskettava myös pelimatkat, joista pisimmät ovat Helsingistä Ouluun.

– Kirjan voisi tehdä kaikista Venäjän asioista. Pelimatkat olivat aika katastrofaalisia. Välillä lentokoneet olivat sellaisia, että toivoin, että olisimme menneet junalla tai jollain muulla kulkuneuvolla. Junamatkat sitten taas olivat pitkiä. Matkaa saattoi tulla yhteen suuntaan 26 tuntia junassa tai 16 tuntia bussissa.

Karoliina Rantamäki
Karoliina Rantamäki kiekkoili Venäjällä SKIFissä. Palkat olivat Venäjällä kilpailukykyisiä, eikä pelaajien tarvinnut miettiä muiden töiden tekemistä. Nyt pelit ulkomailla lienevät ohi, ja Rantamäki pysyy Suomessa.

Mutta oli Venäjällä omat hyvätkin puolensa, kuten ammattilaisuus. Kaikki pelaajat saivat keskittyä täysin jääkiekon pelaamiseen, eikä päivätyön hankkimista tarvinnut harkita.

SKIF kuuluu niihin joukkueisiin, jotka saavat nauttia mainioista olosuhteista.

– Meillä oli miesten KHL-joukkueen halli. Siellä oli isot pukuhuoneet ja kaikki omat tilat. Malmin hallilla nyt on sentään kuivari, ettei kamoja tarvitse kotiin viedä. Toivon, että HIFK:nkin olosuhteet paranevat parin vuoden sisällä, Rantamäki vertailee.

Lue myös:

Naisten Liigaa tähdittävät tulevalla kaudella useat Naisleijonien MM-hopeamitalistit ja maajoukkueen tulevat vastuunkantajat – seuraa heitä

Naisleijonien MM-sensaatio kilisi ainakin liigatulokas HIFK:n kassaan – Helsingissä halutaan nousta Suomi-kiekon huipulle

Karoliina Rantamäki toteutti haaveensa Venäjällä, mutta pohtii nyt paluuta Suomeen – maajoukkuepelit nostavat yhä tunteet pintaan: "Olisinko voinut tehdä jotain toisin"

Mikä kaappaus! Naisleijonien pitkäaikainen hyökkääjä ja yksi kaikkien aikojen kiekkoilijoista Karoliina Rantamäki tarttui HIFK:n haaviin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat