Suora

  • Rytmisen MM, vanne- ja pallofinaalit
  • Painin MM: Kreikkalais-roomalainen paini
  • Urheiluruutu
  • Lentopallon EM, Turkki - Valko-Venäjä
  • Urheiluruutu
  • Rytmisen MM, vanteen ja pallon loppukilpailut

Vastassa hallitseva maailmanmestari, mutta Suomi ei lähde nöyristelemään – "Ei tehdä EM-peleistä liian suurta numeroa"

Suomen naisten lentopallojoukkue joutuu heti EM-kisojen avausottelussaan todellisen haasteen eteen. Joukkueella riittää kisoihin pieniä väliunelmia.

Maajoukkuelentopallo
Kaisa Alanko
Suomen passari Kaisa Alanko kuuluu niihin pelaajiin, jotka ovat olleet joukkueessa mukana viimeisen kolmen vuoden periodin ajan.CEV / Tuomas Pelto

Suomen naisten lentopallomaajoukkue palaa arvokisaparketille 30 vuoden tauon jälkeen, kun se aloittaa EM-kisaurakkansa tänään Ankarassa, Turkissa. Vastaansa Suomi saa kovimman mahdollisen vastustajan: hallitsevan maailmanmestarin Serbian. Serbia on myös Euroopan ja maailman rankingykkönen.

Eikä vastus helpotu Serbian jälkeenkään, sillä lauantaina se kohtaa Turkin ja sunnuntaina Kreikan. Tiistaina Suomi kohtaa Ranskan ja torstaina viimeisessä alkulohkon ottelussaan Bulgarian.

– Meillä on kova lohko, sitä ei käy kiistäminen, Turkki ja Serbia ovat ihan maailman kärkimaita, eikä Bulgaria ole heikompi maa sekään. Ranska ja Kreikka ovat meidän tasoisia joukkueita, joita vastaan voimme pelata erittäin hyvin, joukkueen kapteeni Laura Pihlajamäki totesi Yle Urheilulle.

– Totta kai kaikkia lähdetään voittamaan, tai vähintään haastamaan.

Piia Kosonen
Suomen Piia Korhonen on saanut kuvansa Ankara Spor Salonu -kisahallin seinään, jossa pelataan naisten lentopallon EM-kisojen A-lohko. Lehtikuva / Vesa Moilanen

Todellinen haaste edessä

Suomi ei ole kohdannut Serbiaa koskaan aikaisemmin, mutta Serbia ja Montenegron se kohtasi aikoinaan kolme kertaa ja hävisi kaikki ottelut 0–3. Serbian edeltäjän Jugoslavian Suomi kohtasi kuusi kertaa ja voitti kerran.

Suomi on itse asiassa pelannut Jugoslaviaa vastaan molemmilla edellisillä kerroilla, kun se on päässyt EM-kisoihin. Kun vuonna 1977 EM-kisat järjestettiin Suomessa, oli Jugoslavia vain niukasti parempi 3–2-luvuin. 12 vuotta myöhemmin Länsi-Saksassa tappiolukemat olivat tylymmät (0–3).

Perjantain ottelun ennakkosuosikista ei ole epäselvyyttä, mutta suomalaispelaajien tavoitteena on päästä yllättämään Serbian puolustus. Hakkuri Piia Korhonen tietää, että hyökkäyksessä suomalaisten katseet kohdistuvat häneen ja hänen pitäisi vain panna palloa lattiaan.

– Niin no, en tiedä onko se noin yksinkertaista, mutta niin se pitää ajatella, hän nauroi.

– Ei sinne lähdetä nöyristelemään, vaan täysillä pelaamaan.

Korhosen mielestä Suomen pitää pelata monipuolista peliä, varsinkin hyökkäyksessä, ja saada Serbian puolustus liikkeelle, mutta samalla hän myöntää hyökkäyspelin olevan joukkueelle jatkuva kehityskohde.

– Emme ole tällä porukalla pelanneet koskaan niin kovaa joukkuetta vastaan, mitä Serbia on. Siitä tulee todellinen haaste meille.

Tijana Bošković
Tijana Boškovićia pidetään yhtenä maailman parhaana pelaajana.AOP / imago sportfotodienst

Pihlajamäki haaveilee Boškovićin torjumisesta

Serbian joukkueessa pelaa kenties maailman pelätyin hyökkääjä, vasenkätinen hakkuri Tijana Bošković. 22-vuotias pelaaja on voittanut joukkueensa kanssa muun muassa nuorten sekä aikuisten MM-kultaa, olympiahopeaa sekä EM-kultaa ja kaksi EM-pronssia. Tämän lisäksi hän on pokannut lukuisia henkilökohtaisia palkintoja, muun muassa useita MVP- ja Vuoden pelaaja -palkintoja.

Pihlajamäki tietää keskipelaajana, että pallo lähtee 193-senttisen Boškovićin kädestä korkealta, mutta toisaalta suomalaispelaaja yltää samoille mitoille. Hän on innoissaan mahdollisuudesta päästä pelaamaan maailman parhaita vastaan ja tavoittelee sitä, että saisi napattua Boškovićilta torjunnan.

– Siinä täytyy päästä tekemään maksimaalinen torjunta. Tavoitteena on, että pääsemme mahdollisimman ylös ja tekemään tiiviin, suoran torjunnan. Katsotaan, mihin se riittää, Pihlajamäki pohti.

– Jos ei tule torjuntaa, niin meillä on hyvät puolustajat napsimassa palloja ylös.

Kuvassa Noora Kosonen tuulettaa pistettä.
Noora Kosonen tuulettaa pistettä EM-karsintaottelussa Ruotsia vastaan.Jarno Kuusinen / AOP

Ei mietitä liikaa

Suomi on pelannut viimeisen kolmen kesän aikana peräti 52 ottelua. Näistä se on voittanut 32, ja näiden voittojensa ansiosta joukkue on edennyt Euroopan liigan finaaliin, Kultaisen liigan Final Four -turnaukseen sekä nyt alkaviin EM-kisoihin.

Päävalmentaja Tapio Kangasniemi on saanut joukkueeseensa kaikki Suomen parhaat pelaajat ja mukana on peräti seitsemän pelaajaa, jotka aloittivat tämän kolmen vuoden periodin kesällä 2017.

Perjantain Serbia-ottelu on Suomelle sen arvokisahistorian 15:s. Tilastot ovat Suomelle tylyt, sillä sen jälkeen kun Suomi voitti ensimmäisen EM-kisaottelunsa syyskuussa 1977, on se hävinnyt kaikki loput 14 EM-otteluaan.

Suomen joukkue on tästä huolimatta asettanut itselleen rohkean tavoitteen: jatkopaikan.

– Pitää unohtaa se, että tämä olisi yhtään sen erilaisempaa lentopalloa kuin normaalistikaan. Lähdemme jokaiseen peliin samalla mentaliteetilla. Ei tehdä EM-peleistä liian suurta numeroa, vaan lähdemme pelaamaan meidän lentopalloamme, Piia Korhonen vakuutti.

Keskipelaaja Michaela Madsenin mielestä joukkue pääsee altavastaajana pelaamaan paineettomasta tilasta. Jokainen keskittyy ottelussa vain yhteen palloon kerrallaan, jolloin edellisestä tai seuraavasta pallosta on turha stressata ja paine jää pieneksi.

– Olemme oppineet nauttimaan toistemme seurasta ja pelaamisesta. Ei mietitä liikoja, vaan tehdään se, mitä osataan, Madsen sanoi.

– Olemme pelanneet treeneissä älyttömän hyvää lentopalloa ja osaamme pelata isoja torjujia vastaan. Nyt vain luotetaan omaan ja siihen vieressä olevan tekemiseen, niin paineet jäävät aika pieneksi.

Tapio Kangasniemi
Päävalmentaja Tapio Kangasniemi on saanut EM-kisoihin Suomen pelaajien parhaimmiston.CEV

Pieniä väliunelmia

EM-kisoissa pelataan neljä alkulohkoa neljässä eri maassa. Suomi pelaa alkulohkon ottelunsa Turkissa, muita pelipaikkoja ovat Unkari, Puola ja Slovakia. Jokaisesta lohkosta neljä parasta etenee jatkopeleihin eli 16 parhaan joukkoon.

Suomen lohkon kaksi parasta jatkavat pelejään Ankarassa, kun taas sijoille 3–4 matkaavat Budapestiin, Unkariin yhden pelin ajaksi. Puolivälierät pelataan jälleen Ankarassa tämän lohkon osalta.

Korhosen mukaan jo EM-turnaukseen pääsy oli joukkueelle ja lajille Suomessa erittäin merkittävä asia.

– Tämä on isoin juttu, mitä tämä joukkue on koskaan kokenut. Tästä todellakin lähdetään nauttimaan täysillä!

Madsenin mukaan joukkueella on pieniä väliunelmia turnaukseen, mutta jatkopaikka olisi Suomen naislentopallolle yksi suurimmista askelista, minkä se koskaan ottaisi.

– Me kaikki teemme kynsin ja hampain töitä näiden pienien väliunelmien eteen. Ensin keskitymme ensimmäiseen tavoitteeseemme, vasta sen jälkeen taas katseet ylöspäin ja siitä eteenpäin!

Yle näyttää kaikki Suomen ottelut, pudotuspelejä sekä mitalipelit suorana Yle TV2 -kanavalla ja Yle Areenassa. Suomen ja Serbian välisen ottelun lähetys alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 16.40.

Lue myös:

Missä bileet, siellä ilopilleri Michaela Madsen – "Se on ollut minun hommani vähän joka joukkueessa"

Lentopallonaisilla äärettömän kova EM-tavoite – näin seuraat Suomen otteluita Ylen kanavilla

Päävalmentaja Kangasniemi kohti EM-avausta: Olen vähintään yhtä innoissani kuin pelaajat

Tunnistatko lentopallon termit? Naisten ja miesten EM-kisat ovat jo ovella

Lentopallonaiset nähdään EM-kisoissa 30 vuoden tauon jälkeen – kokenut hakkuri Piia Korhonen uskoo joukkueen menestykseen: "Kaikilla on yhteinen päämäärä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat