Suora

 • Rytmisen MM, joukkueiden välinefinaalit
 • Tanssin Grand Slam, lattarit
 • Painin MM, vapaapaini
 • Rytmisen MM, joukkueiden 5 pallon sekä 3 vanteen/2 keilojen loppukilpailut
 • Painin MM: Vapaapaini
 • Urheilukierros
 • Urheiluruutu
 • Huoliteltu puhe
 • Ysäriä ja rillausta
 • Vastentahtoinen paluumuuttaja Jac Karlsson ikävöi käsipalloilijan ammattilaiselämää
 • Urheiluruutu

Suomen paras ase Ruotsin kaatoon on taktiikkalajeissa venyminen – ruotsalaisten maailmantähdet ovat kenttälajeissa omilla luvuillaan

Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finnin mukaan Suomen naiset voivat kukistaa ruotsalaiset muutamalla superonnistumisella, mutta miehet tarvitsevat mittavaa venymistä länsinaapurin kaatoon.

Yleisurheilun Suomi–Ruotsi-maaottelu
Tuomo Salonen ja Topi Raitanen Suomi-Ruotsi-maaottelussa 2018
Viime vuonna Suomen miehet kirivät otteluvoittoon, vaikka olivat tilastojen valossa altavastaajia. Kuvassa kestävyysjuoksijat Tuomo Salonen ja Topi Raitanen Tampereella 2018.AOP

Paperilla ei Suomen kannalta hyvältä näytä, kun yleisurheilijat kamppailevat viikonloppuna Tukholmassa perinteisessä ja kutkuttavassa Suomi–Ruotsi-maaottelussa. Tämä kauden tilastojen valossa Ruotsi on niskan päällä niin naisten kuin miestenkin ottelussa.

Naisille Ruotsin kaataminen ei ole ylitsepääsemätön haaste. Yle Urheilun asiantuntija Jarkko Finnin mukaan paperimaaottelun alle 10 pisteen ero on helposti käännettävissä.

– Uusia ennätyksentekijöitä ja venyjiä tarvitaan. Naiset voivat kääntää ottelun muutamalla superonnistumisella, Finni sanoo.

Miesten puolella sen sijaan vaaditaan suurempia tekoja Ruotsin kukistamiseen. Yli 50 pisteen ero paperilla ei ole helppo kurottava.

– Juoksut ovat menossa niin vahvasti Ruotsille, että työlästä Suomen on yrittää voittaa. Suomalaismiehet tarvitsevat isoja venymisiä, mutta toki yllätyksiä sattuu, Finni pohtii.

Viime vuonna suomalaismiehet onnistuivat ottamaan otteluvoiton, vaikka paperimaaottelussa voitto oli Ruotsin.

– Viimevuotinen luo varmasti uskoa, kun altavastaajanakin pystyy voittamaan ruotsalaisia. Ilman muuta viime vuosi kantaa, kun mukana on myös urheilijoita, jotka olivat Tampereella ratkaisemassa ottelua oleellisesti.

Antti Ruuskanen Ruotsi-ottelu 2018
Kantapäävaivoista kärsinyt Antti Ruuskanen ei heitä tänä vuonna maaottelussa.AOP

Poisjäännit eivät suuri tappio paperilla

Suomen maaottelujoukkuetta rasittavat hieman muutamien kovien nimien poisjäännit. Maaottelun jättävät väliin muun muassa Dohan MM-koneeseen valituista urheilijoista keihäänheittäjä Antti Ruuskanen, kolmiloikkaaja Kristiina Mäkelä, korkeushyppääjä Ella Junnila ja seitsenottelija, pituushypyn tilastokakkonen Maria Huntington.

– Poisjäännit vaikuttavat aina jonkin verran, osa enemmän ja osa vähemmän. Pisteissä vaikutukset eivät kuitenkaan ole mahdottomia.

Finni onkin tähtiurheilijoiden poisjäänneistä enemmän huolissaan yleisen joukkuehengen kuin maaottelupisteiden valossa.

– Sillä on aina vaikutusta yleisön kiinnostukseen ja joukkuehenkeen, kun kovimmat urheilijat ovat paikalla. Se luo uskoa, Finni toteaa.

– Mutta kyllä se joukkuehenki hyvänä päivä syttyy muutenkin. Mukana on paljon sekä ensikertalaisia että konkareita, ja he tietävät kaikki joukkuekisan hengen. Uskon, että se näkyy kentällä ja kentän ulkopuolella.

Elmo Lakka Ruotsi-ottelu 2018
Elmo Lakka on Suomen joukkueen maaottelukapteenistossa.AOP

Miehet tarvitsevat venymistä radalla

Viime vuonna altavastaajina otteluun lähteneiden miesten voittoa oli ratkaisemassa muun muassa 3 000 metrin esteissä sunnuntaina kisaava Topi Raitanen.

– Ruotsi-ottelun juoksu on Raitaselle todennäköisesti helppo, kun hänen ei tarvitse tavoitella kovia aikoja, Finni sanoo.

Kiinnostavia nimiä miesten joukkueessa löytyy myös aitureista. 110 metrin aidoissa Elmo Lakka on tällä hetkellä menossa niukasti Dohan MM-kisoihin ranking-listan perusteella.

– Muutaman sadasosan nipistys ennätysajasta olisi varmasti helpottavaa Lakalle kisoihin menon suhteen.

Aidatulla ratakierroksella nousujohteista kautta on esittänyt sunnuntaina Espoossa kauden kotimaisen kärkituloksen 49,74 tehnyt Oskari Mörö. Tarkasti kannattaa seurata myös keihäspaikan tapahtumia, kun Oliver Helander kisaa toisessa kilpailussaan kylkivammastaan palautumisen jälkeen.

– Paluukisassa Espoossa tekniikka ei vielä toiminut, mutta mies on fyysisesti kovassa kunnossa. Uskon, että jo Ruotsi-ottelussa Helanderilta voidaan nähdä tuttuja 85 metrin kaaria.

Kovia tuloksia suomalaismiehiltä voidaan odottaa myös moukari- ja pituuspaikoilla. Tasaiset moukarimiehet ovat kirittäneet toisiaan kauden edetessä lähelle Dohan lentolippuja. Pituushypyssä Kristian Pulli ja Roni Ollikainen ylittivät viime viikonloppuna ilahduttavasti pitkästä aikaa kahdeksan metrin rajan.

Miesten puolella paras oljenkorsi Ruotsin yllättämiseen olisi Finnin mukaan perinteisesti taktiikkaan perustuvissa kestävyyslajeissa.

– Siellä on monta kisaa, jotka voivat olla hyvin erilaisia kilpailuita kuin tilastoajat osoittavat. Ne voivat kääntyä kumpaan suuntaan tahansa, Finni toteaa.

Taika Koilahti
Taika Koilahti pääsee haastamaan pituushyppypaikalla nuorten EM-hopeamitalisti Tilde Johanssonin.AOP / Mika Kylmäniemi

Naisilla monta saumaa huippuonnistumisiin

Naisten ottelussa erittäin tarkasti kannattaa seurata, luonnollisesti, pika-aitoja. Siellä Suomelta on mukana kivenkova kolmikko Annimari Korte, Reetta Hurske ja Nooralotta Neziri. Heidän kovin haastajansa on nuorten Euroopan mestari Tilde Johansson, jonka ennätys on 13,16.

– Pelkästään se, että Suomen naiset kisaavat keskenään on kiinnostavaa. Se sytyttää niin urheilijat kuin yleisönkin, Finni muotoilee.

18-vuotias Johansson antaa kovaa vastusta myös pituushyppypaikalla Taika Koilahdelle. Johansson oli lajin EM-hopealla nuorten kisoissa heinäkuussa ja on hypännyt tällä kaudella juniorien Ruotsin ennätyksen 673. Koilahden ennätys tältä kaudelta on 669.

– Meillä on hyviä hyppääjiä, mutta Ruotsilla on vielä vähän vahvempia. Hypyissä ratkaistaan naisten ottelussa paljon.

Kolmiloikassa Suomen naisilla on kuitenkin mahdollisuus jopa kolmoisvoittoon, vaikka ykköstähti Kristiina Mäkelä ei olekaan mukana.

Radalla ja heitoissa naisilla on tasaisempaa. Täysi pistepotti on tilastojen valossa mahdollista ottaa keihäänheitossa.

Radalla kiinnostavaa on seurata hurjia ennätysparannuksia tällä kaudella tehtailleen ja jo Timanttiliigankin vauhtia maistamaan päässeen Camilla Richardssonin tekemistä. Richardsson juoksee viikonloppuna kovan tuplan, kun hän starttaa sekä 5 000 metrille että päämatkalleen 3 000 metrin esteisiin.

Daniel Ståhl.
Ruotsia edustava Daniel Ståhl tunnetaan Suomessa kovien heittojensa lisäksi suomenkielellä annetuista haastatteluistaan. AOP

Ruotsin joukkueessa maailman kirkkainta kärkeä

Ruotsin joukkueessa on monta kansainvälisesti todella kovaa urheilijaa, jotka taistelevat syys–lokakuussa Dohassa jopa maailmanmestaruuksista. Limppu lentänee Ruotsi-ottelussa pitkälle kiekonheittopaikalla, kun ruotsalaissuomalainen maailman tämän kauden kärkinoteerausta nimissään pitävä Daniel Ståhl astelee rinkiin.

Seiväspaikalle tähtiloistoa tuo 19-vuotias Berliinin Euroopan mestari ja kuuden metrin ylittäjä Armand Duplantis. Myös tällä kaudella 571 hypännyttä Melker Svärd Jacobssonia on syytä seurata.

Pituushypyssä Suomen ilahduttavan hyviä hyppyjä viimeaikoina esittäneiden miesten kovin kilpakumppani on Thobias Montler, joka on leiskauttanut tällä kaudella 822 kantaneen hypyn.

Naisten puolella katse kannattaa myös kohdistaa seiväspaikalle, jossa hyppävät maan ulkokenttien ennätystä korkeuteen 476 tällä kaudella parantanut Angelica Bengtsson sekä 470 ylittänyt Michaela Meijer.

Kuulantyönnössä omaa luokkaansa on todennäköisesti Ruotsin ennätyksen 18,88 tällä kaudella tehtaillut Fanny Roos, joka mahtuu maailman kymmenen parhaan joukkoon tämän kauden tilastoissa. Maailman tämän kauden kärkikymmenikköön mahtuu myös muun muassa korkeushyppääjä Erika Kinsey.

Lue myös:

Ruotsi-ottelun kapteenit valittu ja hengenluonti on jo käynnissä: "Kyllä me sieltä voitto kairataan"

Viikonlopun Ruotsi-otteluun useita isoja poisjääntejä – Mäkelä ja Ruuskanen jäävät kotiin

Suomen miehille povataan karua rökäletappiota, naisilla yllätysmahdollisuus – tilastot enteilevät Ruotsi-ottelusta kaksijakoista

Näin seuraat Ruotsi–Suomi-maaottelua – tästä talteen lähetysajat, aikataulut ja suomalaisosallistujat

Camilla Richardsson sai kutsun USA-otteluun – jo kolmas suomalainen Euroopan joukkueeseen

OIiver Helander sai kutsun huippukisaan Annimari Kortteen seuraksi – valmentaja: "Tällaiseen edustustehtävään sanoo mielellään kyllä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat